Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vista sa fie, dar care Vista?

19 Noiembrie 2006



Mult asteptatul sistem de operare de la Microsoft va fi disponibil la sfarsitul lunii pentru clientii de business si din ianuarie pentru tot poporul, dar tare ma tem ca cele sase variante de Vista vor crea unele confuzii la cumparare. Cu doar doua versiuni, alegerea unui XP a fost un task ceva mai simplu, desi laptop-ul meu, spre exemplu, a fost cumparat cu un XP Home si imi creaza probleme la logare in domeniu. Dar hai sa zicem ca erau totusi doua variante si alb era pentru companie, iar negru pentru acasa, fara a mai fi nevoie sa cauti informatii suplimentare.


Gabriel VasileCele sase variante de Vista coroborate cu necesitatea de a face economii au ca rezultat „sanse” destul de mari ca versiunea cumparata sa nu fie cea mai potrivita. Una entry level nu va oferi toate functionalitatile necesare, cea de top va aduce unele poate inutile. Exista pe web mai multe utilitare pentru identificarea resurselor hardware necesare rularii versiunilor de Vista, dar prea putine informatii despre cum sa iti alegi versiunea potrivita. Nestiind foarte bine cum va evalua Microsoft, ca pret, fiecare dintre versiuni, merg pe ideea ca prea putini se vor arunca direct la cea mai scumpa doar ca sa fie siguri ca au facut cea mai buna alegere.


Pentru OEM este posibil ca multi vendori sa aleaga, pe motiv de pret, Vista Starter ( oricum noi ne incadram in profilul de piata emergenta definit de Microsoft pentru acest produs) si s-ar putea ca aceasta sa nu ofere satisfactia necesara utilizatorilor romani. Versiunea nu va permite decat rularea a trei aplicatii simultan, o singura interfata de utilizator, limitari la conectarea in retea, memoria este limitata la 256 MB si nu va rula cu procesoare de 64 bit. E bine, e rau? Depinde de pretentiile fiecaruia, dar oricum e bine de stiut.


Caracteristica de care vorbeste cel mai mult lumea, interfata Aero Glass nu este disponibila in varianta Basic, ci in Premium. Exista diferente notabile si intre versiunile destinate companiilor: Vista Business si Enterprise. Enterprise va fi disponibila prin programul Software Assurance ( program ce permite plata sub forma unei rate de inchiriere si upgrade-uri gratuite la noile versiuni) ceea ce o face mai greu de evaluat ca pret, dar cu siguranta are o serie de facilitati deosebite: interfata multilanguage, program de virtualizare pentru alte patru sisteme de operare, BitLocker, SUA (Subsystem for UNIX-Based Applications), etc. In egala masura unele dintre aceste caracteristi conteaza pentru developeri, altele pentru portabile, etc. Nu e locul sa detaliem, dar concluzia este ca o informare in plus ar fi de folos.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Terminator
Vorbiti de ce versiune de vista ar fi mai potrivita dar nimeni nu stie deocamdata cand va fi lansat sistemul de operare minune. Ba ca in vara lui 2006, ba ca in toamna, iata ca a venit iarna si nimic oficial de la microsoft. Ca legislatia europeana. ca pregatiri de marketing, dar oare o fi gata pe bune sau exista unele bug-uri si nu mai fac fata fixing its? Eu unul cred ca anul asta nu il veti vedea. Hasta la revista. (replica nu e originala, e de prin Catavencu)
29 Noiembrie 2006, 03:11:01
webmaster
Off the records am inteles ca lansarea va fi in 14-15 decembrie. Asa ca bucura-te , va fi anul acesta, amanarile sunt inerente pentru lansarea unui astfel de produs. Oricum Vista este functional, dincolo de versiunile beta downloadate de sute de mii de persoane, l-am vazut si eu functional in cateva locuri ( inclusiv Office 2007 - care are cateva functionalitati interesante):D
29 Noiembrie 2006, 01:24:06