Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Novell si Microsoft in Fratia Inelului Linux

19 Noiembrie 2006



Luna noiembrie a inceput, pentru comunitatea open-source, cu un anunt bomba: Microsoft se aliaza cu Novell si va promova SuSe Linux ca platforma alternativa la Windows. Mai precis, Linux va putea rula pe Windows si vicevérsa.


Parteneriatul dintre Novell si Microsoft are ca scop imbunatatirea interoperabilitatii Linux/Windows, in special la nivelul virtualizarii, a mediului de lucru cu serverele si a compatibilitatii documentelor. „Setul de intelegeri semnate intre Microsoft si Novell vor crea o adevarata punte intre doua lumi aparent separate: open-source si solutiile proprietare”, a declarat Steve Ballmer, CEO Microsoft.


Initial, oficialii celor doua companii nu au facut publice detaliile financiare ale acestui parteneriat, dar in urma criticilor acide venite din partea comunitatii open-source, la o saptamana de la anunt, Novell a hotarat sa rupa tacerea. Microsoft va plati companiei Novell, in urmatorii cinci ani, peste 348 de milioane de dolari.


O intelegere de milioane, de sute de milioane


Conform intelegerii dintre cele doua companii, cel putin in urmatorii trei ani, Microsoft nu se va alia cu nici un al distribuitor de Linux.


Din punct de vedere tehnic, Novell si Microsoft vor lucra impreuna pe trei directii principale: virtualizare (IDC prevede ca piata software de masini virtuale se va situa in jurul a 1.8 miliarde de dolari pana in 2009), managementul serviciilor web si compatibilitatea documentelor. In ceea ce priveste proprietatea intelectuala, clientii Novell nu vor avea de ce sa-si faca griji fata de incalcarea patentelor Microsoft, intelegerea stipuland garantii din partea ambelor companii. La nivelul strategiei de vanzari, Novell si Microsoft vor aloca importante resurse de marketing pentru a promova atat solutiile proprietare, cat si pe cele open-source.


Mai precis, Novell va primi 240 de milioane de dolari pentru „certificatele” (SLES) SuSe Linux Enterprise Server, pe care Microsoft le va putea folosi in interes propriu, distribui ori revinde. Steve Ballmer, CEO Microsoft, a anuntat, inca din cadrul conferintei, ca Microsoft va achizitiona 70.000 de Novell-Microsoftastfel de certificate, (desi le-a denumit „cupoane”). De asemenea, Microsoft va aloca, pe o perioada de cinci ani, 60 de milioane de dolari pentru marketingul solutiilor de virtualizare intre Linux si Windows si inca 34 de milioane de dolari in strategia de vanzari, promovand Windows si Linux in paralel. Microsoft nu este singura companie care va avea de platit in urma acestui parteneriat, Novell urmand a achita, pe parcursul a cinci ani, cel putin 40 de milioane de dolari, pentru folosirea patentelor Microsoft.
Steve Ballmer (CEO Microsoft - dreapta) si Ron Hovsepian (CEO Novell), o strangere de mana de sute de milioane de dolari"


Linux/Windows o alianta aparent imposibila


In 1994, ca o coincidenta, tot la inceputul lunii noiembrie, Microsoft platea companiei Novell 536 de milioane de dolari pentru a incheia un litigiu legat de sistemul de operare NetWare Novell. O saptamana mai tarziu, Novell dadea in judecata Microsoft acuzand monopolul creat de compania lui Gates, in urma caruia WordPerfect a fost exclus deliberat de pe piata. Neintelegerile legate de acest subiect exista si in ziua de astazi, „infratirea” din prezent a celor doua companii neimplicand si rezolvarea acestei probleme.


Microsoft a fost intotdeauna un adversar declarat al solutiilor open-source, fapt pentru care apropierea dintre cele doua companii a fost oarecum imprevizibila. Unii analisti considera ca parteneriatul dintre Novell si Microsoft nu este un pas revolutionar, ci o strategie gandita din timp a Microsoft, ca reactie la presiunile clientilor sai, care doreau sa foloseasca, in paralel cu Windows, si alternative open-source. Tot in opinia analistilor, Microsoft a tinut cont si de potentialii clienti, precum tarile mai sarace sau in curs de dezvoltare, care nu-si pot permite preturile prea ridicate ale produselor Microsoft si prefera solutiile open-source. Pe de alta parte, considera analistii, Novell va avea de castigat noi clienti, dat fiind numarul foarte mare de utilizatori care doresc interoperabilitatea dintre Linux si Windows.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite