Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

LACONA - Lasers in the Conservation of the Artworks, la București

13 Decembrie 2022



Este evenimentul care animă comunitatea cercetătorilor din domeniul științelor patrimoniului, practicienilor conservatori, restauratori, muzeografilor, curatorilor și a multor reprezentanți ai comercianților de artă sau a asiguratorilor. Este o comunitate înalt specializată, care dincolo de prezentările și publicațiile prilejuite de diverse evenimente, conferințe, expoziții, seminarii și ateliere de lucru, prezintă cele mai noi și avansate rezultate la evenimentul bienal LACONA, care a debutat în 1995 la Heraklion și care va continua, în septembrie 2024, la București.



Pornind de la tema tehnicii de restaurare prin curățare cu laser, despre care ne bucurăm să amintim că a fost pusă în operă și la București de către INOE 2000, pe monumente de patrimoniu, precum Biserica Doamnei (în anul 2004) și Biserica Mânăstirii Stavropoleos (2005), LACONA prezintă astăzi rezultate valoroase și găzduiește dezbateri pe teme care slujesc intervențiile de restaurare, dar și metodele și tehnicile de monitorizare de la distanță, caracterizare și diagnosticare, autentificare și evaluare a unor degradări, de identificare în stare incipientă a contaminărilor, de identificare și cartare a materialelor prohibite în proiectele de restaurare moderne.

Cercetători și profesioniști din instituții de prestigiu din întreaga lume alcătuiesc Comitetul Științific Permanent al LACONA și amintim aici: FORTH (Grecia), Center for Advanced Nanotechnology, Dep. of Physics, University of California, San Diego (USA), Federal Office of Historical Monuments (Bundesdenkmalamt) Department for Restoration and Conservation, și Institute of Science & Technology In Art Acad. of Fine Arts (Austria), Istituto di Fisica Applicata „Nello Carrara” – CNR (Italy) s.a.

Gazdele ediției următoare se stabilește conform statutului LACONA, ținându-se seama de prestigiul grupului gazdă, de capacitatea de a organiza un eveniment de înaltă ținută științifică, dar, și mai important, evaluând capacitatea de a prezenta participanților rezolvări concrete ale unor provocări în restaurare-conservare, de a vizita șantiere în care se vor vedea rezultatele aplicate ale cercetării, colaborarea cu mediul universitar și cel din mediul economic.

Edițiile anterioare au fost găzduite de Heraklion, Liverpool, Florența, Paris, Osnabruck, Viena, Madrid, Sibiu, Londra, Cairo, Cracovia, Paris, Florența – centre de cercetare și de cultură respectate.
INOE 2000 a organizat ediția a VIII-a la Sibiu, asociind evenimentul Capitalei europene a anului, la acea dată. Recent, Comitetul Științific Internațional a deliberat și a onorat INOE 2000 cu statutul de gazdă a următoarei ediții. Comitetul Științific Internațional, organism permanent al LACONA, cuprinde nume remarcabile și îi amintim aici pe senioriidomeniului – prof. Costas Fotakis, prof. John Asmus, Prof. Giorgio Bonsanti.



Organizatori ai LACONA XIV în septembrie 2024, la București, subliniem încă de acum că evenimentul se va desfășura în secțiuni dedicate progreselor în tehnicile fotonice de diagnosticare și conservare-restaurare a patrimoniului cultural și va găzdui discuții despre abordările moderne în caracterizarea neinvazivă a materialelor, despre tratamentele de conservare și de monitorizare de la distanță, inclusiv a celor mai avansate tehnici de teleoperare.

Vizitarea unor șantiere de restaurare, precum și vizitarea unor ateliere pentru aprofundarea unor practici specifice restaurării artei contemporane - domeniu provocator al ultimelor decenii - sunt părți importante ale următorului congres, la care vă așteptam.
Despre istoricul LACONA puteți afla mai multe informații din site-ul recent deschis și în plină dezvoltare lacona-conferences.org.
Structura, calendarul, lecțiile invitate și alte evenimente asociate pentru ediția aflată în pregătire se vor găsi curând la adresa http://laconaXIV.ro
Vă așteptăm și ne bucurăm să oferim un spațiu important pentru creșterea vizibilității unui domeniu de nișă, pentru care am avut permanent contribuții deosebite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite