Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IBM DB2 Viper, prima baza de date hibrida

19 Noiembrie 2006



Lansarea versiunii noi a serverului de date IBM DB2 (versiunea 9, denumita Viper) a ridicat numeroase discutii īn industria de profil. Motivul, DB 2 Viper este prima baza de date hibrida, care va fi capabila sa stocheze atat date īn format relational cat si date XML. Deoarece datele XML sunt destul de raspandite (spre 40% dupa unii analisti), pana acum vendorii de profil s-au preocupat ca bazele lor de date sa le poata stoca nu īn format nativ ci convertite, ceea ce implica operatiuni suplimentare. Care este avantajul unei baze de date hibride si ce alte noutati tehnologice contine versiunea Viper a IBM DB2? Am aflat aceste raspunsuri alaturi de Sorin Visan (foto), Software Sales Manager, IBM Romania, cu ocazia lansarii produsului pe piata romaneasca.


Care considerati ca sunt avantajele unei baze de date hibride (date XML - date relationale)?


Sorin_VisanFormatul de date XML devine formatul comun acceptat īn industrie pentru schimbul de informatii dintre diverse sisteme eterogene. Din acest motiv, este important ca o baza de date sa fie capabila sa stocheze informatiile nu doar īn formatele traditionale, relationale, ci si īn format XML. Acum, cu BD2 stocand datele XML īn format nativ se castiga foarte mult īn performanta, care performanta se materializeaza īn costuri reduse. Un plus de performanta la o tehnologie de baze de date īnseamna o infrastructura redusa, servere cu mai putine procesoare, deci un sistem informatic ceva mai ieftin, costuri mai mici pentru licentiere, deci per total o economie de bani.


Ce tehnologii noi au fost incluse īn noul server de date?


Exista tehnologii noi legate de suportul nativ din DB2 pentru datele XML precum si o tehnologie noua, Venom, pentru stocarea eficienta a acestor date si care are un impact mare asupra reducerii spatiului de stocare. O alta categorie de tehnologii este cea legata de securitate. In DB2 Viper a fost introdusa o functionalitate de asigurare a securitatii bazata pe etichete. Astfel, informatiilor din baza de date li se pot adauga etichete, iar accesul la aceste informatii se face īn functie de nivelul de acreditare. Ca exemplu, un functionar de la ghiseu are acces doar la anumite categorii de informatii; un manager de filiala are acces la informatie mult mai larg. Acest nivel de securitate se asigura prin tehnologia Label Based Acces Control. O alta noutate este asigurarea unei maxime disponibilitati de recuperare īn caz de dezastru. Nu este o tehnologie noua dar a fost īmbunatatata considerabil, iar disponibilitatea se traduce de asemenea īn costuri. Pentru o companie aflata īntr-o situatie critica, o pana de curent, incendiu sau utilizare defectuoasa, conteaza foarte mult daca sistemul IT este repus īn functiune īntr-o saptamana sau īntr-o zi. Iar DB2 V9 exact asta face.


Spatiul de socare devine o problema pe masura ce aplicatiile informatice aduc tot mai multe informatii intr-o companie. Ce solutie aduce DB2 Viper din acest punct de vedere?


Standardul industrial al datelor īn format XML prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Avantajul major este acela ca este adoptat de toti producatorii de tehnologie din industrie, dar īn schimb are dezavantajul ca este un format nu foarte eficient din punct de vedere al stocarii datelor. De aceea devine foarte util ca baza care stocheaza aceste date sa aiba capabilitati de compresie, care sa duca la scaderea spatiului si resurselor de stocare necesare pentru a pastra date īn format XML. Avem exemple de reducere, prin compresie, a spatiului de stocare de la 40-50%, pana la 80%. Daca discutam de volume de date semnificative, si daca avem īn vedere ca un dispozitiv de stocare de ordinul a cateva zeci de TeraBytes este la un pret situat la nivelul sutelor de mii de euro, reducerea la jumatate a spatiului de stocare īnseamna economii mai mult decat considerabile. Iata ca avantajele sunt majore.


Cum va influenta DB2 Viper evolutia SOA?


Arhitecturile orientate pe servicii sunt foarte strans legate de formatul XML, pentru ca SOA īnseamna, practic, trecerea de la orientarea pe sisteme la orientarea pe functionalitatile, pe serviciile oferite de aceste sisteme. Astfel dezvoltarea sistemelor informatice nu se mai face īn mod izolat, ci plecand de la functionalitatile serviciilor informatice existente, iar XML reprezinta modul de comunicare īntre aplicatiile furnizoare ale acestor servicii. Prin functionalitatile pe care le ofera DB2 īn zona de XML este asigurat un suport foarte robust pentru implementarea de arhitecturi orientate pe servicii. In final vorbim de un TCO (Total Cost of Ownership) mai mic.


Care considerati ca vor fi principalii clienti īn Romania? Dincolo de ungrade-ul firesc al utilizatorilor deja existenti īn portofoliu, va asteptati la o migrare a utilizatorilor de alte tehnologii?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite