Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hidrogenul nuclear, preocupare actuală pentru IAEA și oportunitate pentru România

15 Februarie 2023



Dr. ing. Ioan Iordache a participat pe 30 ianuarie la conferința Agenției Internaționale pentru Energie Atomica (IAEA) de la Viena, în calitate de invitat și de expert nominalizat al Agenției Nucleare pentru DeșeuriRadioactive. La revenirea în țară i-am solicitat un interviu, pentru a afla care sunt perspectivele și oportunitățile producerii de energie nucleară pe bază de hidrogen, tema centrală a evenimentului.

Care este situația din România în ce priveștehidogenul și mai precis hidrogenul curat fară emisii de carbon, produs cu ajutorul energiei nucleare?

Deși România nu are o strategie a hidrogenului, încă, ea are o industrie a hidrogenului veche de circa un secol. Suntem printre foarte puținele țări din lume care produce în mod tradițonal hidrogen. Am fost prima țară din lume care am produs la nivel industrial hidrogen, atât printr-un proces chimic, cât și unul electrochimic, la Târnăveni. Din punct de vedere al industriei chimice, hidrogenul are aplicații în agrochimie, adică producerea îngrășămintelor, în petrochimie, producerea de combustibili euro 6, în producția de diverse chimicale sau materii prime, metanol, gaz de sinteză, în metalurgie, în electrotehnică, în industria sticlei, în industria alimentară ... și mai putem continua.
Progrese pragmatice și importante privind hidrogenul se regăsesc și în Strategia Naţională de Dezvoltare a Domeniului Nuclear în România (http://andr.ro/wp-content/uploads/2022/10/SNDDN_oct-2022.pdf). Documentul prezintă domeniile unde hidrogenul se regăsește în obiectivele strategice privind dezvoltarea energeticii nucleare și activităților non-energetice din România pe termen mediu și lung.
Plecând de la acest al doilea aspect, se înțelege de ce din punct de vedere practic, dar și pragmatic, hidorgenul este de real interes pentru sectorul energetic nuclear din România și de ce comunitatea științifică și tehnică din România „stă cu ochii”pe acțiunile IAEA. Sectorul energetic nuclear, pe lânga cele doua reactoare Candu care vor fi construite la Cernavodă, mai prevede realizare a încă șase reactoare modulare, plus reactorul ALFRED la ICN Pitești. Atât comunitatea științifică din România, cât și staful Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive sunt conștienți de sinergia dintre nuclear și hidrogen.

Ce este hidrogenul nuclear?
Sintagma „hidrogen nuclear” definește obținerea hidrogenului cu ajutorul energiei reactoarelor nucleare, atât energie electrică, în procese de electroliză, cât și energie termică, în cicluri termochimice, în electroliză de înaltă temperatură sau alte procese care vizează căldura reziduală produsă de centrala atomoelectrică.

Ce face Agenția Internațională pentru Energie Atomică în acest sens?
Pe lânga activitățile binecunoscute de neproliferare, această organizație se ocupă, prin diversele sale programe și proiecte, și de activități știintifice și tehnice.

Aveți un exemplu relevant pentru discuția noastră?
Proiectului internațional privind reactoarele nucleare inovatoare și ciclurile combustibilului (INPRO) este un proiect al Agenției pe bază de afiliere, care sprijină membrii săi în planificarea și colaborarea pe termen lung în ce privește inovarea în materie de reactoare nucleare, cicluri de combustibil și abordări instituționale pentru a promova dezvoltarea durabilă a energiei nucleare. La fiecare doi ani se aprobă un plan actualizat, care definește sarcinile și prioritățile detaliate pentru punerea în aplicare a activităților INPRO. În cadrul celei de-a 31-a reuniuni INPRO, din noiembrie 2022, a fost aprobată lansarea unui studiu de caz INPRO privind sistemele de producere a hidrogenului pe bază de energie nucleară. Aceasta este o confirmare a faptului că Agenția este pregătită să identifice și să analizeze, dintr-o perspectivă internațională, toate sinergiile posibile privind dezvoltarea și implementarea tehnologiei in sistemele energetice nucleare și cele pe bază de hidrogen. Detalii pot fi găsite pe pagina https://www.iaea.org/topics/non-electric-applications/nuclear-hydrogen-production.

Care poate fi aportul României în acest caz?
Prin participarea la aceste activități interdisciplinare putem contribui și sprijini dezvoltarea de sisteme de producere a hidrogenului pe bază de energie nucleară și viitorii utilizatori în efortul lor de a accelera dezvoltarea tehnologiei și de a identifica din timp posibilele probleme de sustenabilitate pe termen lung. Prin conectarea la acest demers ne putem implica în mod direct și vizibil în activități de cooperare desfășurate de IAEA, punând astfel cercetarea românească pe harta internațională a comunității științifice a hidrogenului.
În afară de aspectele strict științifice și tehnice, în sectorul energiei nucleare, prin examinarea sistemelor selectate de producere a hidrogenului un aspect aparte îl reprezintă și provocările non-tehnice, legate de potențiala implementare a instalațiilor de producere a hidrogenului pe bază de energie nucleară (factori determinanți și impedimente).
Dezvoltarea inovațiilor, atât tehnice, cât și instituționale, este esențială pentru ca energia nucleară să joace un rol durabil în satisfacerea viitoarelor nevoi energetice globale, iar specialiștii din România au obligația profesională, dar și morală, de a fi prezenți pe acest front al dezbaterii științifice și tehnice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite