Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

10 tendințe tehnologice care vor modela anul 2023

15 Februarie 2023



Pe măsură ce pășim în 2023, lumea se pregătește pentru încă un ande progrese și inovații tehnologice. De la creșterea rapidă a rețelelor 5G la evoluția continuă a tehnologiei durabile, următoarele 12 luni vor aduce cu siguranță schimbări interesante în peisajul tehnologic. Tendințele tehnologice au un spectru larg, de la creșterea inteligenței artificiale și a metaversului, la creșterea blockchain-ului și a Internetului lucrurilor(IoT).
1. Inteligența artificială (AI) și învățarea automată: Aceste tehnologii vor continua să avanseze și să fie mai integrate în diverse industrii, precum asistența medicală, finanțele și retail-ul.
AI are potențialul de a revoluționa multe industrii și de a schimba fundamental modul în care trăim și lucrăm. AI a făcut deja progrese semnificative în ultimii ani și este de așteptat să continue să avanseze rapid în următorii ani. Unele aplicații potențiale ale AI includ:
• Generarea de conținut creativ: AI este folosită din ce în ce mai mult pentru a genera conținut creativ - postări de blog, conținut social media, poezie, ilustrații, fotografie 3D etc. Prin utilizarea modelelor de învățare automată, software-ul creativ AI poate fi antrenat pentru a genera răspunsuri la solicitările creative. Revelația momentului in acest sens este ChatGPT, care probabil va continua să îmbunătățească componentele AI și NLP și să dezvolte modele de limbaj mai avansate.
• Îmbunătățirea sistemului medical: AI poate fi folosită pentru a analiza dosarele medicale, pentru a identifica modele și tendințe și pentru a ajuta medicii să pună diagnostice și să facă recomandări de tratament mai precise.
• Îmbunătățirea serviciului pentru clienți: chatbot-urile și asistenții virtuali bazați pe inteligență artificială pot oferi servicii personalizate și eficiente pentru clienți, astfel încât angajații umani să se ocupe de sarcini mai complexe.
• Îmbunătățirea productivității: AI poate automatiza sarcinile de rutină, astfel încât lucrătorii umani să se concentreze pe o muncă mai valoroasă și mai creativă.
AI are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra multor aspecte ale vieții noastre și rămâne o tendință tehnologică de referință în următorii ani.

2. Rețele 5G: Adopția pe scară largă a tehnologiei 5G va permite conexiuni la internet mai rapide și mai fiabile, făcând posibil transferul rapid de cantități mari de date. În 2023, ne așteptăm ca rețelele 5G să continue să se maturizeze, sa fie îmbunătățite acoperirea, viteza și fiabilitatea, și astfel să fie adoptate la scară mai largă. În plus, cazurile de utilizare și aplicațiile pentru tehnologia 5G se vor extinde probabil și vom vedea progrese în ceea ce privește Internetul lucrurilor (IoT), vehiculele autonome și realitatea virtuală și augmentată. Alți factori care vor influența adopția rețelelor 5G sunt îmbunătățirea tehnologiei wireless și mediul de reglementare.

3. Internet of Things (IoT): Creșterea dispozitivelor IoT va continua, conectând mai multe dispozitive și creând noi oportunități de automatizare și colectare de date.

4. Realitatea virtuală și augmentată: VR și AR vor deveni mai accesibile și vor fi din ce în ce mai răspândite în jocuri, educație și diverse alte industrii.

5. Securitatea cibernetică: Odată cu utilizarea tot mai intensă a tehnologiei în toate domeniile vieții, securitatea cibernetică va deveni o preocupare esențială și se va pune un accent mai mare pe stocarea și protecția datelor în siguranță. AI poate juca un rol important în îmbunătățirea securității cibernetice, putând fi folosită pentru a detecta și a preveni atacurile cibernetice prin analizarea traficului de rețea și identificarea tiparelor neobișnuite.



6. Blockchain
: Blockchain va deveni mai răspândit și va fi utilizat pentru diverse aplicații enterprise, inclusiv servicii financiare, managementul lanțului de aprovizionare și sisteme de vot. Este probabil ca tehnologia blockchain să continue să se maturizeze și să fie adoptată pe scară mai largă în diverse industrii, astfel încât să asistăm la o creștere a numărului de cazuri de utilizare și la aplicații din lumea reală. Fiind o tehnologie încă în dezvoltare, pot apărea îmbunătățiri în ceea ce privește scalabilitatea, securitatea și confidențialitatea, precum și dezvoltarea de noi algoritmi de consens și soluții descentralizate. În concluzie, este posibil ca tehnologia blockchain să devină mai populară și să joace un rol mai important în economia globală în 2023 și în era Web3.

7. Sisteme autonome: Mașinile cu conducere autonomă, dronele și alte sisteme autonome vor continua să avanseze și să devină mai răspândite. Vor continua să apară progrese în crearea de sisteme autonome, în special în ceea ce privește livrarea și logistica. Multe fabrici și depozite au devenit deja parțial sau total autonome. În 2023, vom vedea și mai multe vehicule care se conduc singure, precum și roboți de livrare. De exemplu, Ocado, un supermarket online britanic care se descrie drept „cel mai mare retailer online de produse alimentare din lume”, folosește mii de roboți autonomi în depozitele sale extrem de automatizate pentru a sorta, ridica și muta alimentele. De asemenea, depozitul folosește AI pentru a pune cele mai populare articole la îndemâna roboților.

8. Quantum computing: calculul cuantic va începe să aibă un impact în anumite industrii, ca de exemplu in domeniile farmaceutic și financiar, unde puterea de procesare și viteza computerelor cuantice pot oferi avantaje semnificative. Aceasta este o tendință de urmărit cu atenție în 2023, având in vedere că există o cursă la nivel mondial pentru dezvoltarea calculului cuantic la scară, iar marile puteri ale lumii - SUA, Marea Britanie, China și Rusia - investesc bani în dezvoltarea acestei tehnologii.

9. Metaversul: Deși această lume este încă în stadiile incipiente de dezvoltare, în 2023 va continua să crească și să facă progrese în domenii precum realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR), care sa aducă îmbunătățiri ale experienței și interacțiunii utilizatorului. Dezvoltarea platformelor descentralizate și a soluțiilor bazate pe blockchain poate juca, de asemenea, un rol în creșterea și evoluția metaversului. O tendință de urmărit aici este metaversul „phygital” - un pachet de bunuri fizice și digitale: Brandurile creează NFT-uri și/sau vitrine virtuale în Metaverse pentru a-și oferi produsele unui public mai larg. Astfel, probabil vor apărea noi comportamente de cumpărare și modele de business.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite