Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2023: Investițiile în IT, o provocare de business

15 Februarie 2023



Anul 2023 se anunță a fi unul tumultuos pe toate planurile, în special în cel politic, cel economic și cel social. Într-un mediu cu dinamică accelerată cum este cel economic este foarte greu să faci o radiografie a momentului și să o prezinți ca fiind aproape de realitate chiar și la o lună distanță. Departe de a ne considera posesorii unei lupe magice ce ne permite să analizăm în detaliu și cu acuratețe situația exactă la începutul acestui an a poziției pe care o are componenta IT în interiorul unei organizații și fără a putea stabili cu exactitate care ar fi tendințele și direcțiile de acțiune ale directorilor IT pe parcursul acestui an, vom încerca să vă prezentăm o serie de date și prognoze, inițiative și repere relevante. Ce impact au vectorii care modelează mediul de afaceri asupra activității companiilor și a componentei IT a acestora, care este percepția responsabililor IT din organizații despre direcțiile de acțiune și care sunt domeniile/tehnologiile care vor apărea în prim plan?

La ce ne putem aștepta de la piața mondială în 2023?

Inflația va atinge vârful său în 2023. Băncile centrale din întreaga lume au crescut agresiv ratele pentru a reduce inflația, iar prognozele indică un succes al politicilor lor monetare. Cel puțin în zona euro, acolo unde Banca Centrală Europeană se aşteaptă ca rata inflaţiei să se plaseze în jurul a 6,3% în 2023 şi să marcheze o descreștere până la 3,4% în 2024. Eurostat a emis estimări preliminare de 8,5% în luna decembrie 2022, de la 9,2% luna noiembrie, o scădere semnificativă. Cu toate acestea, inflaţia a fost de patru ori mai mare decât ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.
O recesiune este foarte posibilă. Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a confirmat la începutul anului că Fondul estimează că „o treime din economia mondială va fi în recesiune” în 2023. Va fi un an dificil pentru o mare parte din economia globală, deoarece ratele de creștere ale celor mai mari trei economii - SUA, UE și China - încetinesc în același timp.
Câștigurile companiilor se vor diminua în 2023. Tensiunile politice datorate conflictului din Ucraina, cele care se mențin între marile puteri SUA și China, sancțiunile economice impuse și criza energetică ce se suprapun peste o economie globală slăbită după anii de pademie, toate alcătuiesc un cocktail exploziv. Precauția va domina deciziile consiliilor de administrație cu privire la investiții și este de urmărit de ce parte se situează componanta IT din cadrul organizațiilor. Cele care înțeleg importanța momentului, aceea că transformarea digitală poate contribui la crearea unor procese de afaceri și procese interne mai suple, mai flexibile, vor fi pregătite pentru startul lansat pe care prognozele îl estimează că se va da în 2024. Dar cum văd directorii IT situația din interior?



Rolul directorilor IT crește ca importanță

Exercițiul impus de pandemie a arătat cât de pregătită este componenta IT să răspundă cerințelor apărute de zona operațională și de business a companiei pentru a menține organizația pe linia de plutire. Adoptarea în interval scurt, de doar câteva săptămâni, a unor măsuri ce depindeau de o serie de decizii care trenau în urma unor discuții îndelungate, așa cum a fost cazul semnăturilor digitale calificate sau a procesului de migrare în cloud, a arătat că investiția în IT are importanță vitală pentru supraviețuirea organizațiilor. Această probă de foc a pandemiei i-a poziționat pe directorii IT pe un loc privilegiat, însă acest lucru nu le aduce mai multă liniște sau recunoștință. Dimpotrivă. Convinsă de impactul transformării digitale, conducerea companiei mărește acum presiunea și doresc să vadă rezultate în timp scurt generate de investițiile pe care le efectuează, iar directorii IT au misiuni din ce în ce mai complicate. Cu toate acestea, bugetele alocate nu sunt întotdeauna în concordanță cu așteptările conducerii organizațiilor.
Conform 2023 CIO and Technology Executive Agenda, un studiu efectuat de Gartner și dat publicității în octombrie 2022, bugetele alocate departamentelor IT urmau să crească în medie cu 5,1% în acest an, o rată de creștere mai mică decât cea a inflației globale estimată la 6,5%. Dinamica despre care vorbeam la începutul articolului este exemplificată de actualizarea efectuată la un trimestru distanță de analiștii Gartner, care au arătat că volumul estimat al cheltuielilor efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT se estimează că va creşte cu doar 2,4% faţă de 2022. Acest lucru creează o triplă constrângere pentru directorii IT: presiune economică, resurse specializate limitate ca disponibilitate și din ce în ce mai scumpe, precum și provocări continue legate de lanțul de aprovizionare. Toate acestea amenință atingerea obiectivelor de punere în practică a unor noi inițiative în domeniul transformării digitale.

Principalele tehnologii ale anului 2023
Principalele domenii tehnologice care se vor afla pe buzele și în contractele semnate de directorii IT în 2023 sunt inteligența artificială (AI), soluțiile și serviciile în cloud, securitatea cibernetică, edge computing și Internet of Things (IoT).
Piața mondială de soluții de inteligență artificială va avea o valoare de 93 de miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 12% față de 2022, conform predicțiilor incluse în raportul TMT 2023 al GlobalData. AI a fost una dintre cele mai așteptate tehnologii emergente, deoarece are capacitatea de a accelera și de a îmbunătăți considerabil alte tehnologii, inclusiv robotica, calculul cuantic și IoT. Într-un sondaj privind sentimentul tehnologic realizat de GlobalData în al treilea trimestru al anului 2022, 57% dintre respondenți sunt încrezători că AI își va respecta în 2023 toate promisiunile.
Piața globală de cloud computing va avea o valoare de 734 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 15% față de 2022, potrivit GlobalData. Companiile vor continua să externalizeze infrastructura IT către cloud pentru a-și reduce costurile și pentru a beneficia de o mai mare flexibilitate. Pe lângă importanța din ce în ce mai mare pentru operațiunile companiilor, cloud computing va fi un factor important, împreună cu inteligența artificială, pentru tehnologiile emergente precum robotica și IoT, care necesită acces continuu la cantități mari de date.
Potrivit estimărilor GlobalData, industria globală de securitate cibernetică va crește de la 125,5 miliarde de dolari în 2020 la 198 de miliarde de dolari în 2025, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 9,5%, dar numărul profesioniștilor din domeniul securității cibernetice devine insuficient. Anul acesta va fi unul provocator, cu o creștere a criminalității cibernetice și o dependență tot mai mare de profesioniștii în securitate cibernetică, în timp ce deficitul de competențe continuă. În 2023, profesioniștii în securitate cibernetică vor adopta pe o scară din ce în ce mai largă abordarea zero-trust pentru sursele externe, pe măsură ce atacurile cibernetice se intensifică. AI va fi din ce în ce mai important în lupta împotriva atacurilor cibernetice, precum și în consultanța cu sfaturi mai stricte cu privire la plata răscumpărărilor în situații de ransomware. Potrivit Agenției pentru Securitate Cibernetică a UE, modelul de afaceri ransomware a crescut exponențial în ultimul deceniu și se estimează că va produce companiilor pagube de peste 10 miliarde USD până în 2025, în creștere de la 3 miliarde USD în 2015.
Dimensiunea pieței globale de edge computing a fost evaluată de analiștii Grand View Research la 11,24 miliarde USD în 2022 și este de așteptat să înregistreze o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 37,9% din 2023 până în 2030. Aflat în prezent încă în fazele sale incipiente de dezvoltare, edge computing este o arhitectură de tehnologie a informației distribuite care pune procesarea datelor, analiza și chiar inteligența cât mai aproape posibil de dispozitivele care generează datele și folosesc informațiile ulterioare obținute din acele date pentru a lua decizii. Edge computing este de obicei gestionat de dispozitive special proiectate, cum ar fi gateway-uri edge, însă puterea de calcul poate fi găzduită în diferite dispozitive aflate la marginea arhitecturii rețelei prin procesoare dedicate și folosind aplicații specifice. De ce este important și va fi adoptat pe scară largă edge computing? Tocmai prin abilitatea de a oferi putere decizională decidenților aflați în locații îndepărtate de sediul central și care au nevoie să-și bazeze rezoluțiile pe informații în timp real.



Piața globală de soluții Internet of Things și servicii asociate va atinge 1.100 miliarde de dolari până în 2024, în timp ce segmentul pentru companii va crește la 650 de miliarde de dolari în 2023, dintre care 315 de miliarde de dolari vor reprezenta investițiile în orașele inteligente și 335 de miliarde de dolari provenind de la IoT din mediul industrial, potrivit GlobalData. Sectorul va continua să crească în 2023, în ciuda climatului economic care obligă companiile să-și eficientizeze cheltuielile IoT pentru dispozitive care oferă cea mai mare valoare a investițiilor. Cele trei piețe distincte ale consumatorului IoT (casă inteligentă, mașină conectată și tehnologie purtabilă) vor constitui 27% din veniturile globale din segmentul IoT în 2023. Tehnologia wearable va constitui segmentul cel mai mare și cu cea mai rapidă creștere a veniturilor în 2023, urmat de mașinile conectate și casele inteligente, conform previziunilor GlobalData.

Pe ape învolburate
Chiar dacă înfruntă provocări de amploare, directorii și colegii lor din departamentele IT au parte de ce este mai frumos în acest domeniu: se bazează pe tehnologii cu eficiență dovedită și pot descoperi și evalua noi tehnologii, însă numai în cazul în care vor avea posibilitatea să ajungă la ele. Producătorii le pot pune la dispoziție, însă bugetele și decizia de achiziție aparține consiliilor de administrație care, la rândul lor, vor trebui să țină strâns cârma companiei pentru a naviga pe apele învolburate ale piețelor supuse diverșilor factori perturbatori.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite