Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Chat GPT, o entitate virtuală care vrea să schimbe lumea

15 Februarie 2023



Spunea cineva zilele trecute pe LinkedIn că excesele utilizării ChatGPT în crearea de postări și mesaje ne vor face să preţuim mai mult oamenii cu adevăraţi inteligenţi în raport cu cei artificial inteligenţi. Cu peste 100 de milioane de utilizatori în primele două luni de la lansare, ChatGPT devine nu doar cel mai de succes model de Inteligență Artificială Conversaţională, ci şi aplicaţia cu cel mai rapid ritm de adopţie din istoria omenirii. Este o schimbare de paradigmă în modul de interacţiune om-maşină şi de aici atracţia irezistibilă. Loc de creştere este suficient, dacă avem în vedere că sunt peste 5 miliarde de utilizatori de internet la nivel global. Dar care ar putea fi direcţiile?

Cea mai evidentă schimbare pe care o va genera ChatGPT va fi asupra modului în care oamenii caută informaţii pe internet. Domeniul este monopolizat de Google, cu peste 92% cotă de piață şi peste 180 de miliarde USD venituri. Anunţul Microsoft de zilele trecute şi lansarea unui nou browser care va integra motorul de căutare Bing cu ChatGPT atacă această poziţie. Bing nu a trecut niciodată de 2-3% cotă de piaţă şi mulţi analişti se întrebau de ce Microsoft nu renunţă. Noul Bing promite o schimbare majoră în modul de căutare a informaţiilor pe internet, utilizatorii putând pune întrebări şi obţine răspunsuri într-un limbaj natural prin fereasta de chat. Quora, cea mai apreciată platforma de „pus întrebări şi primit răspunsuri” are lunar peste 300 de milioane de utilizatori, iar pentru aceştia ChatGPT este paradisul.Miza este uriaşă, iar implicațiile pe măsură. De aceea și reacţia Google a fost atât de promptă, compania scoţând de la naftalină Bard, un proiect de inteligenţă artificială conversaţională despre care nici mulţi dintre angajaţi nu auziseră.

Un alt sector care va fi catalizat de AI este cel al asistenților virtuali. Microsoft a făcut un pas şi în această direcţie prin integrarea ChatGPT în platforma de colaborare Teams, însă toţi furnizorii vor urma acest trend. Pentru că ChatGPT costă, doar versiunea Premium a Microsoft Teams va oferi astfel de funcționalități. AI-ul conversațional va genera automat minuta fiecărei ședințe, va face recomandări de task-uri și va ajuta la crearea mesajelor. Implicit va face mai uşoară viaţa a milioane de angajaţi. Totul pentru un cost de 7 USD/lună.

Un moment mult mai de impact va fi însă lansarea ChatGPT-as-a-service din cloud-ul Azure, anunţată deja din luna ianuarie. Prin intermediul ecosistemului de parteneri Microsoft, un astfel de serviciu va democratiza utilizarea AI-ului în cele mai diverse domenii care implică existenţa unui contact center și a unor interacţiuni de tip customer support.

Totodată, aplicabilitatea ChatGPT se regăseşte şi în marketing (crearea unor diverse tipuri de conţinut), programare (creare şi verificare de cod), asistență juridică (analiză şi extragere de informaţii din documente). Pentru angajaţii din aceste domenii, AI-ul (ChatGPT, Dall-e sau alte servicii similare) vor deveni unelte esenţiale în activitatea cotidiană, dar cheia va sta în utilizarea inteligentă şi nu în abuz.

În mod cert există şi aspecte negative legate de popularitatea ChatGPT. Acestea ţin de sursa şi autoritatea informaţiilor pe care AI-ul le oferă utilizatorilor, posibilitatea propagării unor erori, manipulare și chiar drepturi de autor. Mai mult, ChatGPT este utilizat în egală măsură şi de hackeri pentru a-şi rafina textele plasate în mesajele de tip spam și phishing. Dacă veţi analiza cu atenţie astfel de mesaje veţi remarca o îmbunătăţire semnificativă în ultimele luni, inclusiv pentru cele în limba română.

După isteria roboților care iau locul muncitorilor în fabrici, mass media trâmbiţează acum dispariţia unor alte profesii tradiționale, de la contabili şi avocaţi, la programatori și jurnalişti. Vor fi schimbări, dar e prematur de tras o concluzie. Tiparul nu a dus la dispariţia scrisului de mână şi nici AI-ul nu va înlocui munca creativă. ChatGPT se autocaracterizează drept o entitate virtuală, fără corp sau prezență fizică, al cărui scop este să ajuteoamenii să își rezolve problemele sau să răspundă la întrebări într-un mod cât mai clar și precis posibil.

Contează mai puțin dacă aceasta este realitatea sau doar un răspuns politically corect. Două lucruri sunt însă certe: industria tech avea nevoie de un catalizator care să-i asigure dezvoltarea în următorii ani, iar Open Ai şi ChatGPT reprezintă un pas mai aproape spre un sistem capabil să gândească la nivel uman. Nu este „Singularitatea”, dar este un semn de progres. Ce va ieşi, pe termen lung, din această combinaţie de tehnologie, capital şi entuziasm devine tot mai greu de imaginat.



Tags: Chat GPT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Nicolae T.
Dupa o discutie cu chat GBT am ajuns la concluzia ca nu este o AI ci doar o baza de date mai bine pusa la punct. I-am cerut ceva simplu, sa-mi spuna cum scap de o durere de cap. Nu a facut decat sa-mi insire toate metodele deja cunoscute pentru asa ceva. O "inteligenta" presupune ca are capacitatea sa aduca ceva nou la ceea ce se foloseste in prezent. Pana la urma a recunoscut ca este doar o baza de date. As putea spune ca e o sclipire de inteligenta, dar cam atat cat poate un caine sa inteleaga cand ii spui sa stea jos. Ce vreau sa spun e ca termenul de AI e folosit prea des, cel putin in acest moment si din cauza aceasta cei cu I omenesc mai inferior se sperie de AI.
17 Februarie 2023, 07:49:30