Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Institutul Cultural Român din New York și Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca - proiect arhitectural de amenajare a unui spațiu newyorkez

14 Martie 2023



Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a răspuns invitației lansate de Institutul Cultural Român (ICR) din New York (NY), de a contribui la transformarea sediului său din inima Manhattan-ului, într-un centru cultural modern și polivalent, prin amenajarea unui spațiu de evenimente în aer liber. Studenții arhitecți, sub coordonarea profesorilor lor, au fost invitați să ofere soluții viabile de amenajare a unei terase adiacente institutului, sub forma unei veritabile scene culturale, aptă să găzduiască, sub cerul liber, concerte, expoziții, proiecții de film, recepții, evenimente sociale, activități de relaxare și recreere.
Proiectele cele mai originale și mai reușite, realizate pe întreg parcursul primului semestru al anului universitar 2022-2023, în cadrul disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, coordonate de Ș.l.dr.arh. Paul Moldovan, au făcut obiectul unei expoziții intitulate RCI under open skies (ICR sub cerul liber), organizată la Galeria ”Brâncuși” a ICR New York în perioada 2-7 martie 2023. 50 de studenți arhitecți au imaginat 25 de posibilități viitoare pentru aripa exterioară a Institutului Cultural Român de la New York, menite să găzduiască efervescența vieții urbane metropolitane sub cerul liber al celebrului ‘Big Apple’. Expoziția de proiecte de idei a fost susținută de o echipă de 6 studenți arhitecți - Luca Bota, Ștefan-Andrei Hanc, Ilinca-Ioana Ilovan, Iulia-Alexandra Stoichiță, Luca-Ștefan Vasilescu, Alexandra Zogorean - și două cadre didactice - Ș.l.dr.arh. Paul-Mihai Moldovan și Asist.dr.arh. Alina-Elena Voinea - delegați să prezinte publicului newyorkez, viziunile exprimate prin proiectele panotate.

Călătoria și vernisajul la ICRNY au conturat experiența culturală unică marcată de imersia în cultura nord-americană și de promovarea valorilor culturii românești la nivel global punând astfel bazele unor conexiuni culturale între FAU UTCN și ICR NY. Expoziția de proiecte de idei ICR sub cerul liber simbolizează, de asemenea, deschiderea și modelarea unui spațiu de interacțiune între valorile Institutului Cultural Român și cele ale Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Evenimentul are o dublă țintă: pe de o parte promovează profesia și educația de arhitectură din Cluj-Napoca la nivel global, iar pe de altă parte are în vedere proliferarea Institutului Cultural Român prin exprimarea valorilor sale (e.g. orientarea spre dialogul cultural, consolidarea relațiilor cu Academia Română și alte instituții, organizații sau asociații, construirea și menținerea dezvoltării unei comunități tinere, susținerea culturii prin cercetare și colaborare cu personalități și comunități cultural-științifice).
RCI under open skies are o dimensiune culturală amplă în care Institutul Cultural Român (ICR) din New York activează asemenea unui transformator având strategia de ”schimbare a percepției asupra culturii: de la comunicarea unei culturi de rezistență, la una deschisă, interconectată, exploratoare, generatoare de schimbare și colaborare cu alte culturi”. Astfel, soluțiile propuse de studenții arhitecți, prin diversele tipologii de intervenție (e.g. obiect, schelă, pergolă, etajare sau instalație), facilitează și încurajează promovarea culturii ca ”celulă purtătoare de ADN” - informație activă/conținut viu - ce se combină organic cu alte țesuturi și transformă mediul în care ajunge.


Pentru întregul proiect de colaborare între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Institutul Cultural Român din New York, grupul delegat precum și colectivul de lucru al disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, este recunoscător susținerii conducerii Universității Tehnice din Cluj-Napoca și Institutului Cultural Român din New York, pentru deschidere și viziune, prin care, vernisajul și expoziția au avut loc la nivel global!

Filiala ICR NY este una din cele mai vechi instituții de diplomație culturală, constituită în 2004 pe fundația Bibliotecii Românești din NY, datând din 1969. În cei peste 50 de ani de funcționare, instituția s-a impus ca un avanpost al culturii românești în SUA. În prezent ICR NY este ”în același timp, curator, promotor, producător de evenimente artistice și culturale, centru de resurse și hub de învățare, care acționează în sinergie pentru a prezenta diversitatea și vitalitatea scenei artistice, culturale și academice românești și pentru a galvaniza relațiile culturale româno-americane, la toate nivelurile”.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite