Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noi conditii economice, noi temeri, noi solutii

19 Noiembrie 2006



In acest an, conferinta SIBOS 2006, organizata de SWIFT, a avut loc într-un oras mult mai apropiat de spatiul asiatic, focar al cresterii economice în ultima decada, exemplificata de media cresterii PIB de 8% în ultimii 10 ani. Ce pot sa faca bancile pentru a participa la acest tort a fost unul din subiectele fierbinti ale conferintei. Evolutia economica (slaba în tarile vestice, puternica în tarile asiatice, în special China si India) legata de evolutia demografica (negativa în tarile vestice, pozitiva în tarile asiatice) schimba regulile jocului economic mondial. Se pare ca nu mai este atat de indepartat timpul în care atat consumul cat si productia vor fi concentrate în Asia.


Aceasta situatie genereaza noi temeri pentru companiile (inclusiv banci) care nu opereaza si pe aceasta piata. Temerile nu fac decat sa ascuta cutitele care vor taia atat în costurile proprii cat si în cota de piata ocupata de competitori.


O tematica importanta a actualului SIBOS a fost constituita din prezentarea evolutiei solutiilor SWIFT dedicate în fapt modernizarii business-ului sistemelor de plati, solutii aflate în diverse etape de maturitate, de la proiectarea primei versiuni pana la lansarea versiunii numarul 2 si trecand prin proiect pilot, “early adopters”, etc.


SWIFT a lansat solutii care adreseaza:


l prelucrarile manuale dintr-o banca implementand STP-ul în cadrul bancii sau în cadrul unui grup de banci, ca de exemplu exceptii & investigatii sau cash reporting, solutii care conduc la optimizarea business-ului de baza sau a tratarii exceptiilor;


l piata titlurilor: SWIFTNet Funds sau FIX;


l piete conexe bancilor destinate atragerii unor jucatori din piete noi: Trade Service Utility sau solutii dedicate corporatiilor (financiare, manufacturiere sau comert);


l solutii strict tehnologice (bulk payments).


fata-bisPentru a sustine o asemenea expansiune, aflata în faza initiala, este nevoie de un cadru mai larg celui al solutiilor tehnice. Poate de aceea un cuvant de ordine a fost “colaborarea”; concentrarea tuturor fortelor si competentelor pe ceea ce-i uneste nu pe ceea ce-i desparte; rezolvarea în primul rand a problemelor asupra carora exista o viziune comuna si o solutie comuna. In plus, asa se creaza un cadru în care se dialogheaza si nu se monologheaza, o metodologie comuna de abordare a problemelor, metodologie care da rezultate.


Pentru a se putea comunica în mod consistent, trebuie stabilita care este limba comun vorbita. Nu numai ca nu a lipsit nici în acest an forumul de Standarde dar a fost mai viu ca niciodata. Si mai eficient, din moment ce s-a vorbit despre proaspatul lansat UNIFI si metodele de adoptare mai rapida. NU s-a pus problema DACĂ sa se adopte, ci cum poate fi facuta implementarea OPTIMĂ si RAPIDĂ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite