Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea Geospatiala, vectorul INDS

19 Noiembrie 2006



gis4Daca anul trecut la conferinta Lumea Geospatiala s-a discutat intens pe tema deciziei bazate pe informatii versus decizii bazate pe bunul simt si am afirmat, la vremea respectiva, ca raspunsul acestei dileme ar putea fi Infrastructura Nationala de Date Spatiale (INDS), anul acesta accentul a fost pus pe comunicarea geospatiala. Cred ca echipa de la Intergraph a ales acest subiect mai ales pentru ca sansele de reusita ale unui concept ca INDS sunt nule fara comunicare. INDS a revenit constant în lucrarile evenimentului, atat pentru ca a fost tema unei mese rotunde, dar mai ales pentru ca este o preocupare reala pentru multi dintre participanti. INDS ramane acelasi concept ce desemneaza o retea nationala ce va permite partajarea informatiilor geospatiale, cu o justificare perfecta în ochii profesionistilor, dar cu o întelegere partiala sau lipsita de interes din partea decidentilor politici. Oarecum discutia de anul acesta despre INDS a semanat cu cea de anul trecut, dar nu pentru ca profesionistilor din domeniu le-ar placea monotonia, ci pentru ca pasii facuti în aceasta directie sunt prea mici si prea putini. In mod real, primariile sau Consiliile Judetene comunica între ele date geospatiale si dezvolta baze de date; Bucuresti, Oradea, Brasov, Tg-Jiu, Nades sunt doar cateva exemple. Initiative locale exista, dar nu sunt suficiente, deoarece oamenii implicati la nivel local asteapta unele directive clare de la minister.


Mai mult, daca avem în vedere ca Infrastructura nationala de Date Spatiale este o cerinta pentru integrarea la nivel european (maparea întregii tari si centralizarea informatiilor GIS), ar trebui sa fie clar pentru responsabilii din executive (fie MCTI sau MLPAT) ca acest proiect nu se poate baza doar pe initiativa unor lideri locali ca viceprimarul Adrian Gabor (foto)gis2 de la Brasov sau arhitectul sef al municipiului Oradea, Andrei Luncan. Atat la Brasov, cat si la Oradea, au fost initiate proiecte GIS, cautandu-se apoi extinderea acestora catre alte institutii locale (primarii de judet, regii de termoficare, apa-canal, etc). E o directie buna, dar lipseste sprijinul si coordonarea autoritatilor centrale.


Acesti pasi sunt importanti la nivel local, dar mici prin comparatie cu vastitatea proiectului. Avem piesele din puzzle. Ne lipseste însa viziunea de ansamblu. Totusi, dezvoltarea INDS devine critica pentru asistarea decidentilor din sectorul public, precum si din utilitati, transporturi, etc. Pentru comunicarea informatiilor între institutii sau companii este nevoie de standarde. Standardele tehnologice exista, lipsesc însa politicile si reglementarile care sa faca posibila sau sa impuna comunicarea.


ANCPI în vizor


Organizat de Intergraph Computer Services si partenerii Microsoft Romania, reprezentanta Dell si SAP Romania, evenimentul “Lumea Geospatiala 2006”, alaturi de diseminarea informatiilor despre cele mai recente dezvoltari tehnologice ale domeniului, a dat ocazia participantilor sa se implice în dezbateri pe marginea studiilor de caz ale unor proiecte concrete dezvoltate în Romania. In cadrul conferintei au fost prezentate solutiile geospatiale implementate de Primaria Municipiului Bucuresti (proiectul de servicii electronice guvernamentale e-PCA), Primaria Municipiului Brasov (Banca de Date Geospatiale), precum si preocuparile Politiei Romane pentru maparea criminalitatii sau ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana pentru identificarea solutiei GIS potrivite.


Masa rotunda organizata în cadrul evenimentului si moderata de Catalin Hristea de la PM Solutions a stabilit ca, dintre etapele de realizare a INDS, cea de constientizare a problemei a fost realizata. Mai mult, parerile au fost cvasiunanime cu privire la faptul ca ANCPI (Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara) este autoritatea în sarcina careia cade definirea standardelor si, deci, punerea bazelor INDS. Din pacate, din partea ANCPI nu a participat vreo persoana din conducere, pentru a afla o pozitie oficiala. Nesansa INDS este ca nu si-a gasit înca nasul, acel “business champion” din best practice-urile altor sectoare IT, omul cheie (persoana publica sau top manager, asa cum s-a întamplat la nivel local în primariile amintite anterior) care sa lupte, sa faca lobby si sa-si lege numele de acest proiect, asemeni lui Varujan Pambuccian a carui contributie la reusita unor proiecte legislative din industria IT este recunoscuta.


Un alt minus este lipsa unei asociatii puternice care sa faca o presiune constanta asupra factorilor de decizie - si nu ma refer aici la ANIAP (care face suficient de multe), ci la o asociatie la nivel de institutii, dar cu focalizare catre GIS. Din pacate, asa cum semnala si doamna Angela Ionita, cercetator la Academia Romana, nici alte tari europene nu au dezvoltat o strategie coerenta care sa fie considerata un model.


Premianti la GIS


gis1In cadrul serii festive de joi seara, desfasurate la restaurantul Taverna Sarbului, au fost decernate premiile anuale oferite de Intergraph atat clientilor sai din Romania pentru solutiile geospatiale implementate în anul 2005 - 2006, cat si persoanelor cu merite deosebite în dezvoltarea domeniului geospatial. Trofeele, create special pentru aceasta ocazie de catre artista Monica Paduret, au fost înmanate reprezentantilor institutiilor premiate de catre domnul Marcel Foca (foto), director general al Intergraph Computer Services.


l Premiul pentru cea mai complexa solutie geospatiala a revenit Primariei Municipiului Brasov pentru proiectul ”Sistem Informatic Geografic de Administrare a Datelor Geospatiale în Primaria Municipiului Brasov”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite