Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Martin Gren, părintele supravegherii video: „Camerele IP și dispozitivele deep learning completează un ecosistem favorabil progresului, garantând siguranța și drepturile fundamentale”

17 Mai 2023



Parolele simple rămân cea mai mare vulnerabilitate într-o lume a dispozitivelor interconectate, spune Martin Gren, important om de afaceri suedez, cunoscut la nivel global pentru inventarea camerei IP. Ajuns la București, la sfârșitul lunii aprilie, Martin Gren a vorbit despre securitatea cibernetică în era crizelor globale și a expansiunii inteligenței artificiale, dezbatere la care au mai participat Excelența Sa Therese Hydén, Ambasador al Suediei la București, și Eduard Mititelu, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii.

Automatizarea industrială sau orașele inteligente sunt direcții de dezvoltare strâns legate de digitalizare, securitate și expansiunea inteligenței artificiale, iar procesul de tranziție este modelat de discuții complexe cu privire la utilizarea responsabilă a acestor noi resurse. Tehnologia actuală ne permite să urmărim puncte în mișcare într-un oraș, ca într-un joc pe computer sau ca într-un science-fiction cyberpunk, însă camerele nu sunt o reală amenințare pentru viața privată, spune Martin Gren, precizând că modelele etice de folosire a tehnologiilor de tip machine learning asigură un mediu sigur pentru dezvoltarea socială, în timp ce folosirea abuzivă a acestor tehnologii va fi descurajată prin cadre legislative stricte - aflate în prezent în stadiul de proiect în multe țări la nivel global.
La nivel european, reglementările domeniului sunt gândite pentru a stimula cercetarea și capacitatea industrială, respectând, în același timp, siguranța și drepturile fundamentale. Artificial Intellligence Act, cadru legislativ european aflat în lucru, va norma folosirea aplicațiilor sensibile, urmând apoi să devină un standard global, similar Regulamentului European pentru Protecția Datelor, GDPR. Nivelul de siguranță al echipamentelor și soluțiilor va fi garantat prin Actul de Reziliență Cibernetică propus de Comisia Europeană, care le va impune producătorilor hardware și software standarde mai exigente de securitate a produselor și o mai bună gestionare la acest nivel pe întregul ciclu de viață al acestora.



Cine este Martin Gren?

► Martin Gren este un mentor al securității globale. În anii optzeci a fondat, împreună cu Mikael Karlsson și Keith Bloodworth, Axis Communications. În 1996 a inventat un dispozitiv revoluționar, camera de rețea, deschizând calea către lumea misterioasă a supravegherii video, iar Axis Communications a devenit lider al industriei de profil, oferind soluții complete de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio.
► Martin Gren a deținut atât funcții executive, cât și operaționale în cadrul companiei Axis Communications, inclusiv cea Chief Technology Officer, în cadrul departamentului Axis Camera Division, sau funcția de Director de Dezvoltare. În prezent, este membru al consiliului de administrație al companiei-mamă Axis AB și membru al consiliului de administrație al mai multor structuri, precum Askero Storybook Publishing Co., Eikos Corporation, Grenspecialisten AB, Handelsbolaget Decade, H. Lundén Holding Ltd. și Tobii Technology AB. De-a lungul carierei, Martin Gren a primit numeroase premii, inclusiv „Lifetime Achievement Award”.


Mai este loc de viziuni analogice într-olume digitală?

Camerele IP au câștigat bătălia decisivă pentru viitorul supravegherii video. În ultimi cinci ani, dispozitivele analog au dispărut în totalitate din ecosistemele profesionale mari, se mai folosesc doar accidental, de regulă în cazul unor afaceri foarte mici. Suntem într-o perioadă de tranziție, dar în câțiva ani tehnologia analog va fi uitată, are prea multe neajunsuri, de la calitatea scăzută a imaginii, la absența caracteristicilor smart, în măsură să ofere informații vitale pentru lumea contemporană. Cu tehnologia analog, sistemul de supraveghere urbană ar fi de neconceput. Instalațiile mari, cum ar fi cele din aeroporturi, erau doar o mulțime de insule izolate înainte de apariția echipamentelor de rețea. Camera IP a schimbat modul în care funcționează întreaga industrie, indiferent de domeniul de aplicare. Tehnologiile sunt permanent inovate, ceea ce ridică imens performanțele, adaptându-le provocărilor actuale. În cazul echipamentelor care folosesc deep learning și inteligență artificială, numărul alertelor false este mult redus.
În prezent, procesul de tranziție de la analog la digital este accelerat, micșorând, totodată, distanța de la analiză la acțiune. Utilizarea informațiilor generate de camerele de supraveghere facilitează înțelegerea și decizia, scurtând timpul de reacție, un element crucial pentru siguranță, securitate și pentru eficiența operațională. Ne putem gândi la o mulțime de aplicații, de la apelurile către serviciile de urgență în cazul unor incidente, la redirecționarea traficului în orașe, redistribuirea personalului în magazinele aglomerate, economisirea energiei în clădiri prin sisteme mai eficiente de iluminare și încălzire.Capacitatea de analiză a acestor dispozitive este menită să sprijine operatorii umani. Echipamentele sunt, de cele mai multe ori, în măsura să recomande sau chiar să inițieze procese și acțiuni.



Cum s-a schimbat viziunea dvs. din 1984 până acum, un interval congruent, de altfel, cu întreaga carieră a dispozitivelor interconectate și de supraveghere?

Am început în 1984, în era computerelor preistorice, și, pe măsură ce tehnologia a evoluat spre rețele standardizate, am avut, la un moment dat, impresia că am putea conecta, practic, orice. Căutam o oportunitate în piață și ne-am gândit că putem încerca cu o cameră IP, pe care am creat-o în 1996. Desigur, prima cameră avea niște performanțe care, din punctul de vedere al tehnologiilor de astăzi, ar părea tragice. Dispozitivul era capabil să genereze o imagine la fiecare 17 secunde. Totuși, capacitatea s-a dovedit a fi suficientă pentru o mulțime de lucruri, de la rețelele care monitorizează mișcările vântului, de pildă, la sistemul de educație – o direcție de dezvoltare foarte importantă, având în vedere că școlile au fost, de fapt, primele care au avut conexiuni Ethernet și propriile adrese IP. Am vrut apoi să revoluționăm supravegherea video cu camere cu 30 de cadre pe secundă și așa am început să lucrăm la propriul nostru cip, Sfântul nostru Graal. Lumea tehnologică a vremii a rămas sceptică o vreme, ne tratau ca pe o companie de jucării venită la un târg mondial de tehnologie reală. Cred că primele contracte serioase le-am avut cu compania americană Dow Chemicals, îmi amintesc că aveam și camere pe platformele petroliere din Golful Mexic, în căutarea scurgerilor de petrol. Am avut și surpriza să ne sune, de pe partea opusă a Atlanticului, unul dintre primii noștri clienți, co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, deși motivul lui a fost atunci destul de banal: a cumpărat câteva camere. Cu timpul, am deschis interfața de programare a aplicațiilor API, standardul a devenit HDTV, am intervenit asupra algoritmului de compresie – deoarece HD are nevoie de mai multă lățime de bandă -, iar în 2009 lumea era a noastră. Relativ curând am înțeles că există o gamă uriașă de aplicații posibile, că pur și simplu am lansat o nouă industrie și atunci am realizat că nu putem gestiona singuri succesul. Pentru a rămâne în fruntea plutonului, trebuia să elaborăm o strategie care să ne permită să creștem, în tandem cu această nouă piață în dezvoltare rapidă. Am decis, deci, să o facem prin parteneriate. Regulile noastre sunt relativ stricte, nu vindem niciodată direct, așa că, indiferent cât de tentant ar fi contractul, nu există riscul să-l preluăm de la parteneri, așa cum se întamplă adesea în cazul altor afaceri mari. Vindem întotdeauna distribuitorului, iar distribuitorul vinde integratorului, care vinde utilizatorului final. Această strategie a fost, cu siguranță, mai importantă decât camera în sine.

Cum percepeți conflictul tradițional dintre securitate, supraveghere și intruziunea în viața privată?
Beneficiile camerelor instalate în locurile publice depășesc cu mult neajunsurile cu privire la posibile încălcări ale intimității. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la intimitate. Trebuie să le avem pe amândouă, în echilibru. Să ne gândim la țările în care au loc schimburi de focuri în spații publice. Se întâmplă ca vinovații să nu ajungă în fața justiției, pentru că bandele se protejează între ele în fața poliției. Dacă am avea mai multe camere, situația ar arăta diferit. Sigur că există o mulțime de locuri în care nu ar trebui instalată vreodată vreo cameră. Instalările trebuie realizate doar în locuri în care poate fi îmbunătățită calitatea vieții. Printre posibilele lor aplicații este și îngrijirea persoanelor în vârstă, mai ales în contextul îmbătrânirii generale a populației și ținând cont de faptul că nu există suficient personal specializat care să aibă grijă de bătrâni. Îngrijirea cu ajutorul camerelor are deja ceva tradiție, iar aplicații în segmentul medical sunt, de fapt, multe. În perioada crizei sanitare, secțiile de boli infecțioase din spitale au început să folosească mai mult camerele și interfoanele inteligente. Poate să pară impersonal, dar este util, de vreme ce nu trebuie să te schimbi într-un costum steril pentru fiecare interacțiune cu pacientul.

Resurse pentru inginerii din România
Pe durata vizitei la București, Martin Gren a pus în discuție, alături de Sebastian Burduja, Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, sprijinul pe care Suedia îl poate oferi României în procesul de digitalizare. Educația în domenii precum securitatea cibernetică, sustenabilitatea și etica în afaceri au fost subiecte importante abordate în timpul acestei întâlniri, alături de concepte contemporane precum Zero Trust, printre alte metode de aplicare a directivei NIS2, privind securitatea cibernetică pentru protejarea infrastructurilor critice și digitale. Martin Gren a lansat o propunere de colaborare, oferind traininguri inginerilor români, cărora le va fi deschis accesul către platforma open source Axis, cu ajutorul căreia pot fi realizate module software adaptate nevoilor actuale ale pieței.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite