Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

In memoriam acad. Marius Sabin Peculea (13 aprilie 1926 – 05 iunie 2023)

06 Iunie 2023



Cu profund regret Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea anunţă stingerea din viaţă a academicianului Marius Sabin Peculea, fondator al institutului, personalitate de aleasă cultură și ambasador al cercetării româneşti, cu multiple contribuţii la dezvoltarea energeticii nucleare naţionale.



De numele său se leagă una din reuşitele cercetării româneşti din Programul Nuclear Energetic al României, pe care o numim simplu “Apa grea”. Considerat şi recunoscut pe plan naţional şi internaţional ca fiind “părintele apei grele” româneşti şi “creatorul şcolii de criogenie” de la Râmnicu Vâlcea, academicianul Marius Peculea a pus bazele unei unităţi de cercetare tehnologică, Uzina G, care a devenit şi şcoală pentru numeroşi tineri cercetători şi ingineri.

În cartea sa, “La umbra Uzinei G – Un pirat povesteşte”, acad. Marius Peculea spunea: “Verificarea întregii gândiri asupra concepţiei tehnologice de producere a apei grele se face prin funcţionarea instalaţiei pilot. … Se poate afirma că secretul unei instalaţii pilot experimentale este funcţionarea ei continuă pe timp îndelungat, ceea ce îi conferă credibilitate şi recunoaştere.

Cele şase titluri de doctor “Honoris Causa” acordate de Universităţile din Cluj (1995), Bucureşti (1996), Craiova (1996), Oradea (1998), Constanţa (2000) şi Timisoara (2002), precum şi cel de membru al “Academia Scienttiarium at Atrium Europeea” de la Salzburg, alături de o multitudine de alte titluri ştiinţifice (Premiul Academiei Romane – “Dumitru Hurmuzescu”- 1981, ordinele Meritul Ştiinţific clasele II şi III şi Ordinul “Pentru Merit în Grad de Mare Ofiter (2000) întregesc portretul şi recunoaşterea de care s-a bucurat domnul academician Marius Sabin Peculea.

Ceea ce ne defineşte pe toţi este ce am realizat pe parcursul vieţii şi rămâne peren. Academician Marius Sabin Peculea este în acest sens un exemplu edificator. A fondat o instituţie care dăinue şi astăzi, şi cu care a realizat unul dintre cele mai remarcabile succese ale cercetării româneşti. Pe lângă faptul că a fost un om de ştiinţă remarcabil, a ştiut să se înconjoare de oameni deosebiţi, sau i-a format şi îndrumat în carieră, aşa cum numai un adevărat mentor ştie să facă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea aduce un respectuos omagiu personalității academicianului Marius Sabin Peculea. Vestea stingerii sale din viață a fost primită cu profundă durere de comunitatea științifică românească și de către discipolii pe care i-a îndrumat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite