Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Programul Post-Digital Intersections va fi lansat de șase artiști europeni care crează la intersecția dintre artă, știință și tehnologie

07 Iunie 2023

Expoziția de lansare, Intersecting Realities, este o invitație într-un microvers hibrid, populat cu teme de actualitate, de la crize sociale, economice sau climatice, spre spații personale, cum ar fi identitatea, viața privată, intimitatea ori reprezentările corpului și ale sinelui într-o lume a artei redefinite de știință și tehnologie. Vernisajul va avea loc joi, 15 iunie, începând cu ora 18.00, la Palatul Ștefania din Timișoara.


Expoziția Intersecting Realities include și o selecție de filme prezentate în cadrul Ars Electronica Animation Film Festival 2022, un best-of condensat al producțiilor contemporane din zona de film digital.


Până la finalul acestui an, Post-Digital Intersections va susține producția artistică a șase studenți de la Facultatea de Arte din Timișoara, care vor lucra alături de mentori internaționali și de șase masteranzi din cadrul Centrului de Excelență pentru Studiul Imaginii din București.

La granița dintre artă, ştiinţă, tehnologie şi societate, Post-Digital Intersections este un proiect de mentorat și mediere culturală inițiat de Asociația Culturală Marginal și dezvoltat în parteneriat cu centre europene de excelență, printre care Ars Electronica Export, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea de Arte Aplicate din Viena. Lumea se schimbă, modelată de expansiunea tehnologică și de crize, de la cele geo-politice, la modificări ale mediului natural ca urmare a scăderii biodiversității și a schimbărilor climatice. Artiști, reprezentanți ai comunității academice internaționale sau cercetători propun diverse moduri de examinare a proceselor de adaptare socială în raport cu aceste schimbări contextuale majore.
Macro și nano cosmos, în universul hibrid al artelor contemporane

Programul va fi lansat joi, 15 iunie, la ora 18.00, la Palatul Ștefania din Timișoara, printr-o expoziție ArTech, reunind lucrări ale unor artiști relevanți ai scenei internaționale. Evenimentul este curatoriat de Andrei Tudose, inițiator al acestui demers, și Dr. Claudia Schnugg, expert în cadrul platformei Sci-Art Project - un program derulat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene din Ispra. Claudia este colaboratoare a mai multor consorții științifice europene și coordonatoare a unor instituții sau festivaluri internaționale, printre care Science Gallery Venice, Universitatea "Johannes Kepler" sau Ars Electronica.

“Pe măsură ce știința avansează, reducând distanța dintre oameni și mașini, domenii precum arta digitală și bio-arta reflectă estomparea unor granițe percepute cândva ca impermeabile, fie între artă și știință, între organism și mașină sau între natural și modificat. Unii se tem că aceasta ar putea fi o cale spre o monocultură, spre un univers în care toate arată și se simt la fel. La fel de bine, hibridizarea poate fi o restructurare, o eliberare a domeniului artistic de unele constrângeri de până acum, pentru a face loc altor direcții de dezvoltare. Cam așa cum fotografia a eliberat artele vizuale de condiția descriptivului. Post-Digital Intersections translatează în real aceste concepte, testând noi dimensiuni, cosmice sau nanoscopice, ale unei realități redefinite prin știință și tehnologie”.

Claudia Schnugg,
Curator Ars Electronica, Post Digital Intersections

Structuri ale realității, într-o estetică material-cibernetică
Intersecting Realities.
Joi, 15 iunie, începând cu ora 18.00, la Palatul Ștefania din Timișoara.
Artiști:
duo-ul Anderwald+Grond (Austria), Antoni Rayzhekov (Bulgaria/ Austria), Kasia Molga (Marea Britanie), Marco Barotti (Germania), Sabina Suru (România), Theresa Schubert (Germania)

Curatori: Dr. Claudia Schnugg (Austria), Andrei Tudose (România)
Metaversul bate la ușă, de data aceasta nu ca scenariu extravagant dintr-un joc video sau dintr-un film cyber-punk. Sfidând orice viziuni binare, entități autonome sunt capabile să ia propriile decizii creative, pentru a imagina spații liminale și microcosmosuri tech interdisciplinare. Algoritmi inteligenți restructurează realitatea. Învățarea automată este o nouă mantră contemporană. Rețele neurale artificiale externalizează procese cognitive complexe, anunțând o cascadă de salturi calitative, care vor duce la performanțe imposibil de anticipat. Invizibile pentru ochiul uman, intangibile în spațiile fizice, rețelele digitale schimbă însăși textura realului, influențând indivizii și dinamica grupurilor. Ce se întâmplă, însă, dacă încă păstrăm aspirații concrete într-un timp în care avem doar o versiune digitală de oferit? Există natură dincolo de legumele pe care le vedem în galantarul celui mai apropiat supermarket? Ecologia, etica, libertatea sau viața privată au încă versiuni de translare în concret sau se se retrag în lumea abstractă a gemenilor digitali? Fundaluri Zoom, avataruri comice și emoticoane vesele sau triste sunt doar punctele de plecare în construcția noilor noastre identități, în timp ce sinele, așa cum îl știam, experimentează momente de izolare, în real. Distanța rămasă între noi e muzică – spune artistul austriac de origine bulgară Antoni Rayzhekov, care va prezenta la Timișoara o instalație octofonică interactivă, gândită să exploreze, prin sunete și muzică generativă, dinamica grupurilor, interdependența și modul în care este creată ideea de sens în comunitățile contemporane.

Fiecare dintre artiștii invitați la Timișoara detaliază o viziune subiectivă asupra unui aspect al vieții actuale, oferind o perspectivă asupra punctului în care propriul drum se intersectează cu o felie de realitate. Demersul curatorial reunește, într-o narațiune hibridă unitară, viziuni ale unor artiști care se eliberează, treptat, de fascinația digitalului, în favoarea unui instrumentar variat de medii de experimentare, care aduc în prim plan experiența privitorului. Păstrând ca reper punctul de intersecție, creatorii navighează liber spre orizontul larg al artei contemporane, pentru a stabili noi legături între diferite domenii, geografii și culturi. Instalațiile sunt interactive, dinamice, creative, gândite pentru un public, care devine creator și parte activă a unei lumi în permanentă transformare.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite