Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Guvernul României a semnat Memorandumul privind operaționalizarea hub-ului național M100

23 Octombrie 2023În ședința de Guvern din data de 12 octombrie 2023 a fost aprobat Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării M100 - Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE “100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Memorandumul a fost inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și avizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației. Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) va asigura secretariatul Comitetului de Coordonare, format din reprezentanți ai ministerelor semnatare. Lansarea oficială a M100 va avea loc în perioada 18-19 decembrie, la Cluj-Napoca.Hub-ul național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii “100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” de a facilita accesul la surse de finanțare din fonduri europene, destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale. În acest context, M100 va avea două obiective: sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București - sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea; și lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.Mai mult decât atât, M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Expertiza Hub-ului național M100 va sprijini orașele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenței și a guvernării participative.
"La nivel global, orașele sunt responsabile pentru 70% din emisiile de dioxid de carbon, consumă 70% din resurse și produc 70% din PIB-ul global. Prin urmare, ținând cont de aceste date, politicile publice care sprijină orașele în vederea asigurării tranziției către neutralitate climatică sunt cele mai eficiente. Prin Hub-ul național M100, ne dorim să sprijinim atât cele 3 orașe care fac deja parte din Misiunea UE, precum și să lansăm un apel către alte 10 orașe din România care să fie susținute pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică.", a declarat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cel care a inițiat Memorandumul pentru operaționalizarea Hub-ului naţional M100.
Mirror Mission Cities Hub Romania (M100) a fost înființat prin ordinul MCID 20980/29.07.2022. UEFISCDI va asigura secretariatul executiv al M100, complementar rolului de coordonator al proiectului european CapaCITIES, în cadrul căruia o rețea de 60 de parteneri din Europa (ministere, agenții de finanțare, municipalități și ONG-uri) și-au propus să sprijine implementarea Misiunii UE, inclusiv prin crearea de hub-uri naționale. Lansarea Hubului national M100 este programată pentru luna decembrie, la Cluj-Napoca, și va face parte dintr-o serie de evenimente organizate sub umbrela proiectului CapaCITIES.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite