Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Universitatea de Vest din Timișoara inaugurează Centrul de Studii Est-Asiatice

30 Octombrie 2023Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), o comunitate deschisă dialogului intercultural și promovării valorilor științifice și artistice internaționale, va organiza în perioada 3-4 noiembrie 2023, o nouă serie de evenimente grupate sub genericul „Săptămâna culturii japoneze”.

Astfel, în prezența E.S. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Dl. Hiroshi Ueda, şi a doamnei conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, prorector UVT responsabil cu strategia de relaţii internaţionale și diaspora, vineri, 3 noiembrie 2023, începând de la ora 10, la sediul UVT situat pe str. Paris nr. 1 va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice al Universității de Vest din Timișoara (https://csea.uvt.ro/), care își propune să reprezinte o platformă de promovare a proiectelor și inițiativelor de cercetare, a conferințelor academice și publicațiilor științifice, a oportunităților de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice. Inaugurarea acestui centru are loc în contextul demarării, în acest an academic, a primei specializări universitare autorizate de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT.

Manifestările vor continua cu o conferinţă a domnului ambasador Ueda (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 11.30) şi cu prezentarea programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 14).

Sâmbătă, 4 noiembrie, la sediul UVT din bd. V. Pârvan (holul principal de la parterul sediului principal UVT, începând de la ora 10.30), Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al Universităţii de Vest din Timişoara, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului).

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de doamna Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13.30). Publicul va fi invitat să se apropie de contextul cultural al fimului de către conf. univ. dr. George Șipoș, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Săptămâna culturii japoneze de la Timişoara se încadrează într-un set mai amplu, naţional, de evenimente care au loc anual în România şi care au drept scop promovarea în ţara noastră a culturii japoneze.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Săptămâna culturii japoneze va marca la Timișoara un moment inaugural de mare interes, la Universitatea de Vest din Timișoara: lansarea Centrului de Studii Est-Asiatice de la UVT, în atmosfera deosebită creată de noul spațiu al clădirii istorice restaurate de la strada Paris, un spațiu distinct și un reper al orașului în care vor avea loc tot mai multe evenimente și întâlniri cu bogat conținut științific și artistic. Îi mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, pentru onoarea de a ne fi alături în acest moment inaugural, pentru un parteneriat de viitor corientat spre dezvoltarea studiilor japoneze, benefic generațiilor de studenți și cercetători care vor vizita acest centru.

Accesul la toate activitățile care au loc la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul acestui eveniment este gratuit.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite