Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Geologia romaneasca pune capat unui veac de singuratate

20 Noiembrie 2006




In prezent, in impresionanta cladire construita intre anii 1904 si 1906 pentru Institutul Geologic, aflata in Soseaua Kiseleff, nr. 2, functioneaza Muzeul National de Geologie, care se constituie de fapt intr-o sectie a institutului. Muzeul adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu 1880, incluzand esantioane de mare valoare, preluate din colectiile Biroului Geologic si apoi ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

Antoneta_SeghediProblema cu care ne confruntam acum – ne-a spus dr. Antoneta Seghedi (foto), responsabila cu activitatea muzeului, este aceea ca muzeul a fost conceput pentru specialisti, iar vreme de multi ani s-a considerat ca este mai bine ca acest muzeu sa nici nu aiba programe educative. Eram putin vizitati – chiar si conditiile de vizitare erau restrictive, pe baza de programare. Acum cativa ani, muzeul a fost totusi deschis pentru public, dar se pare ca nu ne-am miscat destul de repede. Avem in vecinatate doua mari muzee, cu mai mult succes la public si care reprezinta o concurenta redutabila. Ma refer la Muzeul Taranului Roman si la Muzeul Antipa. Trebuie sa facem ceva in privinta asta. Nu mai putem continua ca pana acum. Asa ca ne-am hotarat ca, pe langa misiunile pe care ni le asumam oricum, acelea de colectionare si conservare a dovezilor diversitatii naturale, la scara regionala si nationala, precum si aceea de cercetare stiintifica (prin activitate pe teren si prin cercetarea colectiilor), sa ne-o asumam si pe aceea a educatiei. Pentru inceput, ne vom apleca indeosebi asupra programelor educative dedicate copiilor mici, urmand ca, pe viitor, sa elaboram programe si pentru adolescenti. In ceea ce priveste studentii, au venit deja la muzeu profesori de la universitate, de la Facultatea de Geologie, cu grupele lor, pentru a tine chiar aici un curs sau un seminar. Iar rivalitatea cu muzeele din preajma poate fi transformata in colaborare, cum s-a si intamplat in ultima vreme, cand s-a organizat anual o actiune comuna, dedicata cate unei zone a tarii (Tara Hategului, Tara Maramuresului), actiune numita „Tinuturile Romaniei“. Fiecare dintre cele trei muzee organizeaza o expozitie specifica zonei respective si domeniului sau de competenta. Vizitatorii vin, cumpara un singur bilet, la oricare dintre aceste muzee, si le poate vizita pe toate trei. Intentionam sa organizam astfel de actiuni si pe mai departe; probabil ca anul viitor va fi randul Buzaului.“

cercetare_1In patrimoniul muzeului intra zeci de mii de piese paleontologice si alte zeci de mii de esantioane de minerale, dintre care unele, nu putine, au fost descrise pentru prima data la noi in tara. Pe langa colectiile de minerale si fosile, Muzeul National de Geologie detine si documente, obiecte personale, scrisori, fotografii care au apartinut marilor personalitati ale geologiei romanesti.

Un lucru care poate ca merita amintit: pentru adulti, o vizita la muzeu costa 5,5 lei, pentru elevi si studenti – 2,5 lei, iar pentru copiii sub 5 ani si pentru pensionari, vizita este gratuita.


Jurassic Park pe Kiseleff

cercetare_2Muzeul National de Geologie a lansat, incepand cu luna noiembrie, programul pentru copii „Era dinozaurilor“. Proiectul se va derula pana pe 14 iulie 2007, in prima sambata din fiecare luna, la ora 12.00. Se adreseaza in principal copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, pentru care subiectul in cauza exercita, fara indoiala, o vie fascinatie. Structura programului este mai degraba aceea a unui atelier de lucru, in care fiecare lectie este urmata de o aplicatie care vizeaza atat sa fixeze informatiile asimilate de copii cat si sa le dezvolte imaginatia si abilitatea de a ajunge singuri la concluzii corecte. Aplicatiile, de la imaginarea artistica a Mezozoicului ca era geologica si ca mediu de viata al dinozaurilor, pana la realizarea de mulaje de fosile, isi propune sa-i familiarizeze pe copii cu paleontologia si sa le starneasca interesul pentru stiintele pamantului.

Proiectul se va finaliza cu un Carnaval al dinozaurilor, in care fiecare copil va fi invitat sa-si confectioneze un costum reprezentand dinozaurul preferat, dupa care va trebui sa-si prezinte animalul ales, sa-si justifice alegerea si sa convinga publicul sa-l voteze pe el. Fiecare copil va avea la dispozitie 10 minute sa-si prezinte dinozaurul, putand alege orice modalitate de prezentare. Scopul prezentarii este ca fiecare copil sa primeasca cat mai multe voturi, atat pentru reusita costumului cat si pentru faptul ca este un bun cunoscator al speciei de dinozaur pe care a ales sa-l reprezinte.

Pretul unui bilet la programul „Era dinozaurilor“ este de 2,5 lei/persoana.

Ovidiu Grama



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite