Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Strategia CDI a Romaniei si a INCD-Microtehnologie (IMT)

20 Noiembrie 2006



Din procesul elaborarii strategiei sistemului CDI (cercetare-dezvoltare-inovare) din Romania, rezulta directii Dan_Dascalude actiune cum sunt cele de mai jos:

- Romania trebuie sa devina mai vizibila prin publicatii in revistele recunoscute pe plan international si prin brevete.

- Este necesar sa se intensifice cooperarea internationala si, in primul rand, cea europeana pentru a putea aborda cu succes domenii noi si tehnologii avansate.

- Trebuie insistat pe aplicarea rezultatelor cercetarii, transferul de tehnologie si inovare, acestea devenind esentiale pentru competitivitatea Romaniei in contextul integrarii in UE.

Domeniul cercetarii s-a bucurat in ultimii doi ani de o crestere fara precedent a finantarii, cu atat mai binevenita, cu cat aparea dupa numerosi ani de subfinantare. Am vrea sa speram ca aceasta crestere a finantarii va duce si la cresterea calitatii.


Acad. Dan Dascalu
Director general al INCD-Microtehnologie



Romania a dispus si dispune de programe de cercetare-dezvoltare, precum si de instrumente de finantare a caror varietate este pur si simplu de invidiat pentru multe tari europene dezvoltate. Nu a fost insa destul timp pentru analiza si folosirea experientei castigate in PNCDI (Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare) si cu atat mai putin in CEEX (programul de cercetare de excelenta). Schimbarea produsa prin trecerea la cercetarea de excelenta (CEEX) va fi urmata in curand de o noua schimbare, cea introdusa de PNCDI 2, care va aduce o si mai mare complexitate a activitatilor si va face inca si mai dificila monitorizarea de fond a performantelor si corectia erorilor sistemului.

Fara indoiala ca de la universitati asteptam mai mult in ceea ce priveste activitatea de cercetare – dezvoltare. Activitatile educative ar trebui sa fie legate mai strans de cercetare. Aceasta ar trebui sa se desfasoare in colective puternice, grupate in jurul centrelor de formare prin doctorat. In fine, la nivelul universitatilor ar fi ideala dezvoltarea unor activitati multidisciplinare.

IMG_8298O alta zona de asteptare este legata de economie: se spera ca si companiile private sa investeasca mai mult in cercetare. Si nu este vorba numai de bani, ci si de accesul la alte resurse, inclusiv de acea orientare spre problemele reale, in absenta careia cercetarea care se doreste “aplicata” este sterila.

Absenta unei reforme la nivel institutional se face si ea simtita. Aceasta ar permite concentrarea pe un numar restrans de prioritati si dezvoltarea unei noi culturi de organizatie, mai potrivita pentru epoca globalizarii si a economiei bazate pe cunoastere. Cercetarea fundamentala, cea aplicativa, precum si dezvoltarea tehnolo-gica ar trebui sa formeze un sistem de “vase comunicante”, care sa foloseasca eficient activele tangibile si intangibile aflate la dispozitie, precum si oportunitatile care se dezvolta (si dispar) rapid.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite