Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Strategia CDI a Romaniei si a INCD-Microtehnologie (IMT)

20 Noiembrie 2006




Sunt multe probleme de rezolvat, dar in toate cazurile se pot gasi si exemple de actiuni de succes. Acestea sunt insa putin cunoscute si sansele de preluare si extindere a acestei experiente pozitive nu sunt prea mari. Competitia intre organizatii, fireasca pana la un punct, nu ar trebui sa mascheze un fapt esential: trebuie sa colaboram si sa invatam unii de la altii, deoarece resursele cu adevarat fabuloase sunt in exterior: in afara sistemului CDI, in afara tarii, in afara cercului de cunostinte stiintifice si tehnologice existente acum.

Strategia INCD-Microtehnologie, institut infiintat in 1993 sub denumirea de IMT (www. imt. ro), si reorganizat in 1996 ca institut national (cand a introdus si nanotehnologia in obiectul sau de activitate), este descrisa succint mai jos.

IMG_8301O prima orientare strategica a institutului este legata de tematica. IMT a cautat sa tina pasul cu evolutiile tematice din programele europene. In perspectiva PC7, institutul este interesat in convergenta tehnologiilor: micro-nano-bio-info. Aceasta orientare apare atat in cadrul directiei tematice prioritare NMP (nanotehnologii, materiale, productie), cat si a celei numite ITC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor). IMT este deja angrenat in numeroase proiecte europene, dar si in proiecte nationale semnificative. Reteaua denumita RO-NANOMED este dedicata integrarii cercetatorilor romani in platforma europeana de nanomedicina si a dus la crearea laboratorului NanoBioLab, situat intr-o zona de “camera alba”. Imaginile alaturate arata nanoplotter-ul, care asigura plasarea biomoleculelor (ADN, proteine etc.) pe structurile de test (lab-on-chip, microarrays), precum si nanoscanner-ul, care permite analizarea acestor molecule cu un sistem cu laser.

A doua directie strategica este aceea de consolidare a bazei materiale cu asigurarea unei palete complete de activitati, de la simulare si proiectare asistata de calculator, la caracterizare microfizica si, in fine, la micro- si nanofabricatie (structurare la scara micro si nano). Toate aceste resurse formeza o platforma tehnologica utilizata nu numai pentru activitati de cercetare-dezvoltare, ci si pentru educatie si instruire, precum si pentru realizarea de prototipuri si pentru productie pe scara mica. Un concept fundamental este acela de camera curata sau “camera alba”. Este vorba nu numai de “curatenie”, ci si de facilitati specifice pentru instalarea si exploatarea unor echipamente de micro- si nanofabricatie. Institutul dispune de dotari performante unice in tara, cum este litografia cu fascicul de electroni. In acelasi timp, IMT continua dezvoltarea unor laboratoare de caracterizare si de evaluare la cel mai inalt nivel existent pe plan mondial (proiecte CEEX modul IV).

A treia directie strategica este aceea de creare si dezvoltare de infrastructuri de transfer tehnologic si inovare. Pentru inceput, a aparut un centru de transfer tehnologic in microinginerie, urmat de parcul stiintific si tehnologic de micro- si nanoinginerie MINATECH-RO (www.minatech.ro), in care activeaza deja cateva firme. In acest parc activeaza un grup de laboratoare de cercetare si de firme, de fapt nucleul dur al unei retele mult mai ample cu peste 60 de participanti din diverse orase ale tarii. Mai bine de jumatate din membrii acestei retele sunt companii interesate de aplicatiile micro si nanotehnologiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite