Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Universitatea din București, prima universitate din Romānia īn topul QS by Subject 2024 īn domeniile Lingvistică, Limbi moderne și Fizică și astronomie

11 Aprilie 2024



Universitatea din București (UB) este, conform celui mai recent clasament realizat de QuacquarelliSymonds (QS) și publicat astăzi, 10 aprilie 2024, prima universitate din România în ceea ce privește domeniile Lingvistică, Limbi moderne și Fizică și astronomie. La ediția din 2024, topul QS by Subject evidențiază performanțele a 1.559 de universități.
Astfel, conform clasamentului QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, pe baza rezultatelor din subdomeniile aferente acestora, Universitatea din București figurează în patru dintre cele cinci domenii analizate: Arte și Științe Umaniste, Științele Naturii, Științe Sociale și Management și Inginerie și Tehnologie.
Clasamentul realizat de QS poziționează Universitatea din București în intervalul 401 – 450 la nivel mondial în ceea ce privește Artele și Științele Umaniste. În cadrul acestui domeniu fundamental, topul realizat de QS plasează Universitatea din București pe primul loc la nivel național în subdomeniile Lingvistică (în intervalul 151 – 200, la nivel mondial) și Limbi moderne (în intervalul 251 – 300, la nivel mondial). La nivel național, UB este singura universitate prezentă în subdomeniul Lingvistică, fiind precedată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în subdomeniul Limbi moderne.

De asemenea, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național (în intervalul 451 – 500, la nivel mondial) și în ceea ce privește domeniul fundamental al Științelor Naturii, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Rezultatul obținut se datorează subdomeniului Fizică și astronomie, care plasează Universitatea din București pe primul loc la nivel național, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cât și subdomeniului Matematică. La nivel mondial, Fizica și astronomia poziționează Universitatea din București în intervalul 551 – 600, iar Matematica, în intervalul 401 – 450.

De asemenea, este de menționat și prezența Universității din București în clasamentul aferent domeniului Științe Sociale și Management: clasamentul QS World University Rankings by Subject poziționează Universitatea din București în intervalul 451 – 500 la nivel mondial și pe locul 2 la nivel național.

Topul QS World University Rankings by Subject analizează performanțele universităților pe baza unor indicatori precum reputația academică, numărul de citări pentru lucrările publicate, reputația în rândul angajatorilor, impactul și calitatea lucrărilor publicate de cercetători și cadre didactice (h-index), dar și eficiența colaborărilor interinstituționale (IRN). Mai multe detalii cu privire la metodologia clasamentului QS by Subject pot fi accesate aici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite