Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pentru I.V. Pătrașcu MVDPhD, Președintele Clinicii Simona „Viitorul înseamnă globalizarea cunoștiințelor medicale”

28 Iunie 2004



Victor PatrascuMedicina a profitat foarte mult de dezvoltarea industriei IT, în special datorită posibilităților nebănuite date de Internet. Servicii Medicale Simona SRL a fost prima instituție medicală privată din România și a doua care și-a implementat un sistem informatic de gestiune a activității. Dr. Ionel Victor Pătrașcu își amintește „Bogdan Marinescu m-a chemat în biroul său de ministru al sănătății și mi-a dat aprobarea înființării primei activități medicale private în domeniul SIDA. Ulterior asociația s-a transformat în societate cu răspundere limitată cu numele SIMONA.”


Ce înseamnă sistemul informatic al Clinicii Simona?
Până în 1990 nu exista nici un fel de preocupare pentru introducerea sistemelor informatice în instituțiile de stat pre-spitalicești și spitalicești. Clinica Simona a fost a doua instituție medicală care a beneficiat de programe personalizate: soft de gestiune, program de prelucrare a informațiilor de laborator și program de evidență a pacienților. Un timp aceste sisteme au fost suficiente, însă diversificarea serviciilor medicale oferite cere metode mai eficiente de gestionare. Noua politică este de a implementa sisteme informatice de evidență și urmărire a stării de sănătate a pacienților.


Cum a reacționat personalul clinicii la aceste schimbări?
Departamentul contabilitate s-a adaptat foarte ușor, însă personalul medical, la încept, a avut o mică reținere în utilizarea sistemului informatic. În acest moment, fiecare utilizator, chiar dacă este medic sau asistentă, lucrează pe o interfață simplă și atractivă, ceea ce a micșorat mult timpul de învățare.


Există un program de prelucrare a probelor de laborator?
Totul în laborator este informatizat și individualizat pe sistem barcode. Probele se sortează pe grupe, se înregistrează automat pe barcode, se transmit în laboratoare unde se efectuează investigațiile specificate, iar rezultatele se transmit automat în baza de date a pacienților, emițându-se buletinele de analize. Erorile au fost foarte rare și au ținut de softul propriu al aparatelor de laborator, nu de acest program de prelucrare a informațiilor de laborator. Laboratorul Simona este primul care a fost acreditat RENAR cu standard ISO 9002.


Care sunt următorii pași pe care-i va face Clinica Simona cu privire la IT?
Până la sfârșitul anului 2004 vom implementa un sistem informatizat de evidență a pacienților care va permite accesul rapid la toate informațiile legate de pacient. Fiecare pacient va fi identificat în mod unic pe baza unui card pe care îl va primi la prima vizită în clinică. Începând cu a doua vizită pacientul se va regăsi în baza de date împreună cu toate investigațiile efectuate și rezultatele acestora, recomandările medicilor.
Medicul aflat în cabinet primește un mesaj pe ecranul computerului care anunță sosirea pacientului aflat la recepție, medicul putând accesa tot istoricul medical al pacientului.


Ce părere aveți despre ținerea evidenței pacienților numai pe foaie de observație digitală?
În primul rând aceste foi de observație nu au încă un cadru legal, existând doar un proiect de lege „Legea arhivării electronice a documentelor“. Organele de stat controlează arhiva fizică imprimată, semnată, și ștampilată (dosarele de hârtie ca atare), neacceptând formatul electronic al documentelor arhivate. Primul pas ar fi adoptarea legii arhivării electronice a documentelor de către putera legislativă și în același timp a semnăturii electronice. Noi avem de pe acum o arhivă electronică. În medicină va fi în următorii doi-trei ani o revoluție.


Ce impact are Internetul asupra pregătirii în medicină?
Lucrez cu Internetul de când a apărut în USA. Rezolvă problemele interumane, a schimbului de informație și are posibilități de extindere nebănuite la supravegherea unui act medical, la supravegherea unui pacient, la crearea unor baze de date interactive între mai multe instituții de cercetare sau medicale din lume. În 1986 în România nu exista nici o bază de date computerizată și nici un fel de lucrare științifică medicală scrisă pe computer. În prezent, literatura de specialitate circulă pe Internet și ai acces instantaneu la publicațiile diverselor congrese sau târguri internaționale.
În Europa se dezvoltă un program care să supravegheze starea de sănătate a omului indiferent de locație. Medicul care nu are o cultură Internet va avea un mare handicap în a ține pasul cu evoluția medicinii.


Poate fi înlocuit factorul uman de sistemele expert de diagnosticare?
Se tinde către utilizarea acestor sisteme, însă factorul uman nu poate fi scos din ecuație. Ceea ce s-a reușit și ceea ce se va folosi în continuare cu mare eficiență va fi stabilirea unui diagnostic instantaneu prin apelarea la cel mai bun expert din lume prin computer. Prin transfer de date și de imagini acesta va putea stabili diagnosticul. Medicina a profitat foarte mult de dezvoltarea industriei IT, deoarece aceasta a creat niște etape importante în cunoașterea proceselor patologice. Viitorul înseamnă globalizarea cunoștiințelor medicale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
nicu
Sunt total uimit de acest "pitoresc" personaj pe care l-ati ales pt.interviu.Este doar un biet medic inuman(a se citi veterinar)care nu poate vedea nimic bun in jurul sau datorita ego-ului imens pe care il are.Are reusit sa duca de rapa prima societate medicala privata din Romania si sa faca numai rau persoanelor care au lucrat cu el.Oricum este cel putin hilar atunci cand se aseaza pe bancheta din spate a Mercedesului si il pune pe sofer sa mearga incet pe langa bordura ca sa vada muritorul de rand sigla clubului Lion lipita pe geamul masinii.Multe lucruri are merge altfel in tara asta daca v-ati selecta si v-ati informa mai bine asupra personajelor ale caror aberatii le publicati in reviste care se doresc de top.Am un prieten patron la o societate care a fost client al acestei clinici si datorita acestei deosebite "informatizari" s-au pierdut fisele de medicina muncii ale tuturor angajatilor atat din calculator cat si cele scrise de mana.Halal informatizare mestere!Cat despre titlul articolului cred ca ar suna mai bine asa:"Viitorul inseamna globalizarea fiselor medicale" pentru societatea dumneavoastra domnule MVDPhDSZWQREY.....I.V.Patrascu
13 Iulie 2006, 01:19:22
webmaster
probably right, that's why we offer the comments corner
22 Septembrie 2006, 10:36:23