Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Informatizarea în Sănătate este o necesitate”

28 Iunie 2004



Pe 27 mai, la Sala Palatului, a avut loc Conferinþa naþionalã a spitalelor din România având ca temã principalã Renaºterea spitalelor printr-o reformã bazatã pe dovezi. Moderat de Dr. Mircea Olteanu, Prim-Vicepreºedinte al Asociaþiei Spitalelor din România, evenimentul a strâns la un loc atât reprezentanþii spitalelor, cât ºi furnizori ºi producãtori de aparaturã medicalã sau medicamente.
Problemele dezbãtute în cadrul acestei conferinþe au fost dintre cele mai fierbinþi cu care se confruntã sistemul medical românesc. În domeniului medical, România este unul dintre cele mai „zgârcite“ state din Europa la aproape toate capitolele: resurse din sãnãtate, activitãþi de îngrijire a sãnãtãþii sau finanþare. Deºi informatizarea sectorului medical românesc a fost un capitol important al conferinþei, singura companie româneascã furnizoare de servicii informatice integrate pentru domeniul medical care a susþinut o prezentare, a fost Romanian Soft Company, prin Ioana Irimia, Business analyst. Soluþia prezentatã se numeºt sugestiv Hipocrate ºi este un sistem informatic de urmãrire ºi raportare a activitãþii în cadrul instituþiilor medicale.
Faptul cã toate domeniile medicale trebuie informatizate nu mai trebuie pus în discuþie. De la medicul de familie ºi pânã la managementul intern al spitalului (logisticã, comunicare intraspitaliceascã sau supraveghere), informatizarea a devenit de mult timp o necesitate. Astfel, þãrile Uniunii Europene au ajuns de mult timp ca din bugetul destinat sãnãtãþii peste 4% sã fie utilizat pentru implementarea de noi tehnologii ale informaþiilor ºi comunicaþiilor. Nu-i de mirare cã medicii din þãrile nordice utilizeazã calculatorul în practica curentã în proporþie de 90-95%. Cu ochii aþintiþi spre aceste þãri, statul român se zbate între realizarea de reþele informatice naþionale ºi regionale, educarea oamenilor în utilizarea Internetului pe o scarã cât mai mare, asigurarea infrastructurii de comunicaþie internã sau, destul de timid, în stimularea companiilor private furnizoare de servicii informatice pentru sectorul medical.

„Informatizarea în Sãnãtate nu apare ca un obiectiv în sine, ci ca o necesitate, ca o condiþie a adaptãrii sectorului serviciilor de sãnãtate la nevoile populaþiei. Cunoaºterea ºi analiza costurilor pentru fiecare bolnav internat nu se poate face decât prin informatizare. Totodatã, prin informatizarea spitalului, putem vorbi de o calitate superioarã în relaþiile interdepartamentare, putem evalua tehnologiile medicale, informa populaþia ºi deschide un dialog cu toþi partenerii din þarã ºi strãinãtate, putem reduce direct unele costuri cum ar fi filmele utilizate în serviciile de radiologie sau accesa informaþii medicale mai rapid ºi mai sigur în toate lumea”, a completat pentru Market Watch Dr. Dan Ursuleanu, directorul Centrului de Statisticã Sanitarã ºi Documentare Medicalã al Ministerului Sãnãtãþii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite