Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bani pentru proiecte sau proiecte pentru bani

22 Decembrie 2006



2007 o sa ne aduca si bune si rele, dar nu o sa ne aduca schimbari considerabile. Toata tranzitia catre UE o sa fie graduala, cu rabdare, iar aceia care se asteapta la schimbari peste noapte vor fi dezamagiti. Nu va asteptati ca de maine sa creasca amenintator concurenta (ca a crescut deja), nici sa inchida usile jumatate din IMM-urile locale, nici sa dispara mai toate produsele neaose, dar neconforme cu anumite standarde, si nici sa cada pe noi fondurile europene.


Gabriel VasileAutoritatile, atat Ministerul de Finante, cat si MCTI, au anuntat sume fabuloase disponibile in bugetul european pentru Romania. Vorbim generic de 19,7 miliarde euro fonduri structurale si de coeziune, disponibile in perioada 2007-2013, dintre care 60% vor fi alocate proiectelor de infrastructura care vor include inevitabil si sisteme IT. E bine de amintit aici ca sistemele IT vor fi necesare pentru gestionarea financiara si logistica a tuturor acestor proiecte, cat si pentru raportarea catre autoritatile europene, deci vor fi in primul val. Mai mult, 336 milioane din aceasta suma sunt destinate exclusiv proiectelor IT din categoria e-society si vor fi gestionate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI), organism infiintat in cadrul MCTI.


Asa cum afirma mai toata lumea, aceste fonduri ( pe care, din pacate, nu am reusit in trecut sa le utilizam in totalitate) nu ni se dau, ci trebuie sa le luam noi. E un fel de „pica para malaiata”, dar mult mai complexa si cu o miza mult mai mare. La fel de important de stiut este ca banii nu vor veni de anul viitor, ci cel mai probabil de la inceputul lui 2008, pentru ca este necesara editarea unor guideline-uri, o analiza a proiectelor si a fezabilitatii acestora, etc. Chiar daca in ultimii ani companiile si institutiile romanesti au acumulat experienta in derularea de proiecte cu finantare europeana, pentru multi fondurile europene raman doar o vaca buna de muls, mentalitate (trebuie sa recunoastem!) paguboasa. Evident, astfel de proiecte nu se fac prin munca patriotica, iar industria de ITC ar trebui sa obtina venituri apreciabile din aceste activitati; totul e ca proiectele sa fie gandite nu prin prisma banilor, ci a utilitatii si impactului lor in economie si societate.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite