Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

"Orice decizie de calitate in gestiunea teritoriului are in spate o solutie geospatiala"

22 Decembrie 2006



Pentru multi dintre utilizatorii de date geospatiale si de tehnologii GIS domeniul este identificat cu Integraph, iar in Romania cu Intergraph Computer Services. Nu ca ar fi singurul vendor, dar in Romania Intergraph Computer Services s-a implicat mai activ in piata, atat in promovarea conceptelor si solutiilor asociate GIS, cat si in realizarea unor proiecte complexe, cum este cel de la Primaria Oradea. Dar cele mai multe despre companie, echipa, strategie de afaceri si planuri de viitor ar avea de spus Marcel Foca (foto), Director General, Intergraph Computer Services.


Cine este Intergraph Computer Services?


Marcel_FocaAici as putea avea un raspuns scurt si unul lung. Cel scurt poate suna asa: Intergraph Computer Services (ICS) este partenerul in Romania al Intergraph Corp. Cred insa ca cititorii ar prefera totusi varianta mai detaliata. Nu pot sa nu incep prin a mentiona ca raportul nostru cu corporatia Intergraph este unul special. Desi promovam tehnologia corporatiei si suntem sprijiniti permanent de aceasta atat in eforturile de promovare, cat si prin suport tehnic, am avut si avem libertate deplina in conturarea unei politici locale, fapt care ne-a permis elaborarea unei viziuni proprii asupra pietei locale, precum si a unei strategii de materializare a acestei viziuni.


Piata de acum 10 ani a tehnologiilor GIS era una dominata de achizitii de „cutii software” de catre institutii in marea lor majoritate detinute de stat. La acel moment, piata romaneasca nu era suficient de matura pentru produsele Intergraph in forma lor de vanzare stabilita de corporatie. Principala nepotrivire consta in faptul ca produsele Intergraph vizau implementari la nivelul intregii institutii, cu roluri bine determinate pentru fiecare faza a activitatii de baza a institutiei, cu posturi de lucruri specializate distribuite in contextul institutional. Prin contrast, piata romaneasca cerea la acel moment „cutia magica de software” care sa rezolve problemele institutionale. Ori nici o aplicatie care se comercializeaza in toata lumea nu poate tine cont de legislatia in baza careia o institutie isi desfasoara activitatea intr-o anumita tara, cu atat mai putin de organigrama proprie institutiei.


In acest context, pozitionarea firmei noastre s-a conturat aproape de la sine si am luat decizia de a pune accentul pe solutii dezvoltate local, ca o alternativa la promovarea de produse. Astfel, din anul 2000, ICS nu a mai sustinut prezentari de produs, ci de solutii personalizate. In paralel, a inceput o campanie sustinuta de educare a pietei locale. Nu este vorba de educarea personala prin cursuri de instruire in utilizarea „cutiilor de software”, ci de educarea factorilor de decizie la nivel institutional in privinta optimizarii fluxurilor de lucru prin sisteme informatice geospatiale.


Nu ma pot abtine sa nu mentionez si un lucru cu care echipa mea (si eu, desigur) ne mandrim: in fiecare din ultimii 4 ani, Intergraph Corp ne-a inclus in elita (premiata!) a partenerilor la nivel mondial, o performanta care va fi greu de sustinut pe viitor. Insa cel mai mare motiv de satisfactie il avem cand solutiile implementate de noi sunt recunoscute international. Ma refer aici la premierea in anul 2005 la sectiunea „Government Solutions” a solutiei geospatiale implementate impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti. Faptul ca o solutie romaneasca a urcat pe podium la un eveniment la care au participat peste 2100 de utilizatori de solutii geospatiale din peste 60 de tari arata, dupa parerea mea, nivelul ridicat al exigentelor pietei locale.


Tot atunci am ales si o categorie de clienti catre care sa ne indreptam cu mesajul nostru si ne-am concentrat pe segmentele de piata cu institutii care au de gestionat un teritoriu sau o infrastructura vasta, mai precis acei utilizatori a caror activitate principala presupune gestionarea unui volum urias de informatii geospatiale. Activitatea de educare a fost si este inca una dificila, deoarece sistemele informatice geospatiale sunt in continuare un segment foarte specializat al solutiilor informatice. Dar pentru ca vorbim de un segment critic in gestiunea oricarei activitati de gestiune a teritoriului sau a infrastructurii, credem ca merita.


Tot mai des in lumea Intergraph utilizatorii vorbesc despre Infrastructura Nationala de Date Spatiale. E un trend sau o necesitate?


Da, este foarte adevarat! Si mai adevarat este ca utilizatorii de solutii Intergraph nu vorbesc despre Infrastructura Nationala de Date Spatiale ca despre un concept la moda. Ei chiar au nevoie de INDS, au constientizat nevoia unei retele nationale menite sa faciliteze si sa coordoneze schimbul si partajarea de informatii geospatiale intre membrii unei comunitati pozitionati la diferite nivele jurisdictionale.


Am precizat deja ca problemele zilnice ale utilizatorilor nostri sunt foarte complexe si presupun un constant schimb de informatii geospatiale intre diversele institutii implicate in activitatea de gestiune a teritoriului. Nu poti gestiona ceea ce nu poti cuantifica (masura), nu poti cuantifica fara a avea informatii, nu poti avea informatii daca nu stii cine le genereaza. Acesta este principiul care sta la baza conceptului de INDS si este evident ca orice institutie care si-a definit un model unitar de date geospatiale si care si-a automatizat activitatile, a ajuns sa constientizeze nevoia de comunicare geospatiala cu ceilalti parteneri in activitatea de gestiune a teritoriului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite