Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Finalistă E-Health pentru a doua oară consecutiv, Info World aduce României un plus de imagine!

28 Iunie 2004



Cristina RacoceanuCompania Info World este în prezent unul dintre principalii furnizori de soluții informatice pentru sistemul sanitar din România. Valoarea programelor dezvoltate este certificată de noua sa participare în cursul lunii mai la finala premiilor europene E-Health, de parteneriatele externe cu țări precum Marea Britanie, Africa de Sud sau Bulgaria, iar, pe plan intern, de implementarea soluțiilor proprii în peste 50 de spitale și institute medicale. Directorul de marketing și vânzări al Info World, Cristina Racoceanu, și-a propus să păstreze în continuare același trend ascendent care, după cum ne-a dezvăluit, stă sub semnul „Axiomei celor 4E”: Eficiență–Eficacitate–Economie–Echitate.


Info World este singura companie software din Europa care, pentru a doua oară consecutiv, a ajuns în finala E-Health. Cum explicați acest succes?
Pentru o companie este doar o problemă de opțiune dacă se implică în proiecte inovative de dezvoltare a unor aplicații destinate noilor direcții apărute în domeniul medical, de genul accesării on-line a dosarului pacientului sau a comunicării la distanță între medici. După succesul de anul trecut, am ales să participăm alături de Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei-Balș“ la dezvoltarea extensiei ABC Net a produsului Hospital Manager, prima de acest gen în România. Deși a necesitat un consum semnificativ de resurse, am fost răsplătiți prin prezența pentru a doua oară în finala E-Health. Este o recunoaștere importantă a seriozității și implicării de care Info World dă dovadă, precum și a experienței acumulate în cei peste 7 ani de activitate în domeniu. De fapt, experiența practică rezultată din utilizarea produselor dezvoltate de Info World este cea care a generat succesul.


În urma competiției, Info World s-a clasat pe locul 8. Care au fost detaliile care au făcut diferența între companiile aflate pe podium și cele situate în imediata apropiere?
A contat foarte mult faptul că această extensie este adaptată sistemului sanitar din România, care este într-o anumită măsură diferit de cel din țările membre ale Uniunii Europene. De altfel, ideea de podium la premiile europene E-Health este inadecvată, în sensul că nu au existat trei premianți, ci un premiu și o mențiune onorabilă pentru fiecare secțiune. Acestea au fost câștigate toate de participanți din țări membre ale U.E., cu aplicații ce funcționau deja de mult timp și care reprezentau proiecte comune ale mai multor țări, cu finanțări prin programe ale U.E.. Privim această clasare și prin prisma faptului că extensia ABC Net este un new entry, urmând a fi implementată și în cadrul altor unități sanitare din România. De altfel, locul pe care s-a clasat Info World este mai mult decât meritoriu, ținând cont de faptul că am avut competitori consorții din mai multe țări ale U.E., care au beneficiat de fonduri de dezvoltare cu adevărat semnificative, de ordinul milioanelor de euro.

Cât de important este la nivel internațional evenimentul E-Health și care sunt avantajele ce se desprind din participarea în finala competiției?
Participarea în finala premiilor E-Health reprezintă o recunoaștere extraordinară la nivel internațional. Organizate direct sub patronajul Comisiei U.E., aceste premii aduc un plus de vizibilitate companiilor și instituțiilor care dezvoltă cele mai noi direcții în domeniul medical. Prestigiul de care se bucură acest eveniment și selectarea noastră consecutivă la două finale ne îndreptățesc să credem că activitatea Info World se bucură de o apreciere meritată a eforturilor pe care le face în direcția integrării în structurile și tehnologiile U.E., situându-ne printre companiile care aduc României un plus substanțial de imagine în fața viitorilor parteneri din U.E.


Utilitatea, accesibilitatea, performanțele soluțiilor software dezvoltate de Info World, experiența dobândită în cadrul proiectelor internaționale, recomandă compania pentru implementarea și coordonarea de programe la nivel național. Ce condiții trebuie totuși îndeplinite pentru a demara în România proiecte medicale cu acoperire națională?
În urma succesului de la E-Health 2004, compania Info World a fost invitată să participe la work-shop-ul „Contribution of ITC to Patient Safety and Risk Management in Healthcare“. În cadrul acestei întâlniri selective, la care au participat persoane marcante ale Comisiei Europene de ITC, compania noastră s-a remarcat prin propuneri de proiecte în care ITC-ul european să fie o componentă a politicii de informatizare a unităților sanitare din România și Europa de Est.

Info World nu a abandonat piața internă, deși este implicată în proiecte internaționale de anvergură. Nu a renunțat nici la problematicul sector de stat din România în favoarea celui privat, mai receptiv la schimbări și eficiență. Mizând pe zone aparent lipsite de potențial, nu s-a ajuns la un conflict de interese?
Datorită volumului mare de informații ce se vehiculează, cât și a cerințelor de raportare rapidă și prelucrării datelor stocate, în prezent nici un domeniu de activitate nu se poate dezvolta în lipsa unei informatizări. Sistemul de Sănătate nu numai că nu face excepție de la această regulă, ci, dimpotrivă, este poate unul din sectoarele care solicită o informatizare sofisticată. Nu considerăm că am mizat pe un domeniu lipsit de potențial. În condițiile în care ne pregătim intens pentru aderarea la U.E., informatizarea sistemului sanitar este o condiție importantă a acestui proces. Deși am informatizat până acum mai mult de 50 de unități sanitare, nu dorim să ne oprim la jumătatea drumului. Încercăm să oferim posibilitatea informatizării fiecărei unități sanitare din sistemul Ministerului Sănătății, în perspectiva interconectării acestora, pentru ca Telemedicina să nu rămână doar un deziderat al sistemului sanitar românesc.

Recent ați primit vizita reprezentanților Ministerului Sănătății din Bulgaria. Care sunt perspectivele ce decurg în urma acestei întâlniri?
Această vizită deschide perspectivele unei viitoare colaborări cu Ministerul Sănătății din Bulgaria în vederea informatizării sistemului sanitar din această țară, aflată pe același drum al aderării la U.E. Rezultatele pe care Info World le are, atât la nivel național, cât și internațional, precum și experiența în domeniu, au determinat interesul pentru compania românească. Putem spune că în viitor ne așteptăm la o creștere continuă a cererilor de implementare a produselor companiei în diverse unități sanitare din Bulgaria.


Vă propun să identificați un raport al interesului manifestat de factorii de decizie din sistemul sanitar bulgăresc, comparativ cu deschiderea reprezentanților Ministerului Sănătății din România.
Nu putem privi din aceeași perspectivă relația cu cele două Ministere din România și Bulgaria. Dacă factorii de decizie din Bulgaria consideră oportună pentru viitor o colaborare cu Info World, bazându-se pe experiența noastră, în România, M.S. a fost încă de la început alături de inițiativele Info World, prima companie românească specializată în domeniu și actorul principal al pieței românești de IT medical. Cu ajutorul specialiștilor din sfera medical㠖 mă refer la întreg personalul dintr-o unitate sanitară: medici, asistente, economiști, statisticieni, etc.-, Info World a dezvoltat produse deosebit de competitive, exportate astăzi în mai multe țări.


Planurile de viitor ale companiei ce linii directoare urmăresc?
Pe plan intern putem cu siguranță afirma că vom continua implicarea noastră în procesul de informatizare a unităților sanitare, susținând în continuare atât implementarea unui sistem integrat, care să acopere în totalitate activitatea din domeniul medical, cât și ideea dosarului electronic al pacientului și accesarea la distanță a informațiilor medicale. Desigur, vom continua și dezvoltarea parteneriatelor externe încheiate deja de Info World în Marea Britanie, Africa de Sud și Bulgaria, concomitent cu încheierea iminentă a unora noi, în Columbia, Venezuela, Germania și Ucraina. Ca strategie vom urma aceeași politică de satisfacere în totalitate a clientului/beneficiarului produselor, fie el medic, asistent medical, pacient, manager sau finanțator. Nu trebuie să uităm noile proiecte de cercetare în care Info World este implicată și care vor fi prezentate la momentul oportun, compania investind resurse importante în noi direcții de dezvoltare în domeniul medical. În viitor dorim să păstrăm același trend: eficienț㠖 eficacitate – economie – echitate, toate adunate sub umbrela profesionalismului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite