Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Statistica, neuronul si electronul

28 Iunie 2004



Statistica a reprezentat întotdeauna un instrument pentru evaluarea unei stări de lucruri oarecare. Cu toate imperfecțiunile induse de acest mod de măsurare și evaluare, datorate fie unui oarecare schematism specific în aprecierea subiectului (depinde și care este acesta) fie tehnicii insuficiente, totuși, datele rezultate merită de cele mai multe ori să fie luate în considerație.


În 6 iunie, după 9 seara, oră la care urnele fuseseră închise și alegerile locale se încheiaseră, transmisia televizată de la Biroul Electoral Central ne-a arătat imaginea unei săli înțesate de computere în fața cărora erau numai tineri. (Acest lucru era îmbucurător pentru că tinerii știu să tasteze mai repede și mai corect, deci riscul manipulării opiniei publice prin statistici deformate era minim). Probabil că și la centrele de sondare a opiniei publice, de unde s-au transmis pronosticuri privind rezultatele alegerilor abia încheiate erau tot atâtea perechi de incoruptibili formate de câte un computer și de câte un tânăr. Sondajele de opinie culeasă imediat după votare (deci caldă și în spiritul chiar al orei de depunere a votului) s-au realizat pe eșantioane numărând totuși câteva mii de alegători. Prelucrarea interviurilor nu se putea realiza atât de repede fără calculatoare, scannere, softuri adecvate.


Cele 3 instituții de sondare au dat scoruri foarte apropiate privind opțiunile electoratului. Diferențele proveneau nu de la procesul de înregistrare și prelucrare pe calculator a datelor (exclusă o asemenea sursă de erori) ci din diferențele de tehnică de selectare a subiecților intervievați și din chiar compunerea chestionarelor completate de aceștia. Încă o dată, omul s-a folosit de calculator într-o operațiune de rutină (realizarea statisticilor propriu-zise) în timp ce, pe de altă parte, EL a trebuit în continuare să se descurce singur (analistul împreună cu softistul) într-o activitate mai creativă, cum a fost aceea de stabilire a criteriilor de selectare a votanților intervievați care intră în calculul statistic, adică programul, software-ul de evaluare a votantului «relevant». Mai departe totul se realizează electronic.


P.S.: În ceea ce privește statistica rubricilor din ediția lunii iunie a revistei, iată cum stăm:


  • 20% agenda lunii–evenimente
  • 19% secțiunea bancară
  • 15% informatică medicală !!!
  • 12% securitate
  • 7% telecom
  • 7% învățământ
  • 7% știri scurte
  • 13% altele



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite
    Tudor Caragiale
    "Sondajele de opinie culeasã imediat dupã votare (deci caldã ºi în spiritul chiar al orei de depunere a votului) s-au realizat pe eºantioane numãrând totuºi câteva mii de alegãtori." Domnule Marcusanu, stim foarte bine ca dvs. scrieti editorialele. De data aceasta v-ati depasit minunatul stil! In afara de aceasta mica greseala, editorialul este cum nu se poate mai plictisitor. Vreti sa vorbiti de informatizare la acest nivel, uitati-va la americani, acolo se poate vorbi despre vot electronic si rezultate imediate.
    30 Iunie 2004, 01:37:30
    Aphex Twin
    pe langa dezacordul gramatical si faptul ca acest site minunat nu afiseaza dicriticele pot spune ca acest articol este gresit din radacini. se stie ca statistica este instrumentul cel mai folsiti si cu rezultatele cele mai bune in manipularea maselor. asa ca domnule redactor lasati-ne cu tinerii care tasteaza mai bine si deci suntem in siguranta, eu nu mi-as pune increderea intr-o generatie de manelsiti cu idoli ca gigi becali! frectie la picior de lemn!
    30 Iunie 2004, 01:54:06
    ortografia suparata
    Stimate domnule, Nu stiu daca sunteti tanar, dar este evident ca nu tastati bine! Cum stati cu manelele?? (vezi ortografia: "dicriticele "si "instrumentul cel mai folsiti". Iar statistica, este intr-adevar un instrument, dar nu cel mai folosit in manipularea maselor. Oricum, editorialul nu urmarea care sunt rezultatele statisticilor asupra maselor.
    01 Iulie 2004, 03:07:49
    webmaster
    1. Acordul l-am dorit intre "opinie" si "culeasa", deci opinia a fost culeasa si nu sondajul. 2. Nu am pretentia ca editorialele mele sa placa tuturor si cu atat mai putin celor care cred ca sondajele se "culeg". Totusi, iti promit ca voi renunta sa mai scriu daca voi primi foarte multe reclamatii. Calin Marcusanu
    30 Iunie 2004, 02:11:34
    Aphex twin
    daca as continua in acelasi stil ca dvs as spune ca asa se scrie nu cam am tastat eu gresit! oricum e bine ca ati vrut sa faceti acordul cu opinie si nu cu sondaje pt ca asa acea fraza chiar ca nu mai are absolut nici-un sens! va rog sa-mi permiteti sa va intreb de ce ati mai pus cuvantul sondaje acolo? sau ati pus acel cuvant acolo fara sa stiti ce inseamna? este trist ca desi aveti o functie importnata acolo unde lucrati, dati dovada de lipsa de bun simt si "fair play". aceste vorbe mari pe care le folosti dvs la adresa tineretului arata doar cat de superficial sunteti. este trist ca un editor de "revista", ce-i drept de mana a doua si anonima, da dovada de stupiditate si superficialitate. banuiesc ca ar fi fost foarte greu pt dvs sa cititi porcaria pe care ati redactat-o si sa o corectati de eventualele greseli. sa va fie rusine stimate domn!
    03 Iulie 2004, 01:58:56