Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT Bucuresti, success story pentru cercetarea romaneasca

24 Decembrie 2006



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologii – IMT reprezinta un model de institut care a reusit pornind de la zero. Fara sediu si dotari, lucrand initial intr-o fabrica, IMT a ajuns dupa 10 ani de eforturi orientate, conjugate cu un management profesionist, printre recordmanii din Romania si din Estul Europei in ceea ce priveste proiectele in care este implicata.


Dan_DascaluCu putine zile inainte de intrarea Romaniei in UE, bilantul participarii IMT la programele europene este mai mult decat incurajator. Institutul este una dintre organizatiile de cercetare cele mai active din estul continentului, sub aspectul numarului si diversitatii proiectelor europene in care este implicat, fiind totodata coordonator pentru o serie dintre proiectele europene si membru in cele mai importante retele de cercetare internationale.


Potrivit Acad. Dan Dascalu (foto), Directorul general al INCD-Microtehnologie, reteta succesului, cultivat pe parcursul celor zece ani de existenta ca institut de cercetare a fost determinata de:


a) orientarea spre o tematica noua si curajul de a ataca probleme dificile, inclusiv de cercetare multidisciplinara; focalizarea investitiilor spre zone cheie care sa asigure colaborarile externe


b) accentul pus pe comunicare


c) atragerea cu insistenta a tinerilor, desi in anii de inceput foarte multi au parasit rapid institutul; stimularea cercetatorilor din diverse generatii, asigurandu-le autonomia profesionala si venituri care sa reflecte efortul acestora, indiferent de vechime si de pozitia administrativa.


d) o politica orientata spre asigurarea vizibilitatii si credibilitatii institutului pe plan national si european.


”Ce a contat mult in acest domeniu al microtehnologiilor a fost ca inca din 1993 Romania a avut un program si un institut de profil, primul din estul Europei. Vom incerca ca toate competentele dezvoltate, experienta internationala acumulata, sa fie folosite si in interesul economiei nationale: avem in acest sens un Centru de Transfer Tehnologic si primul parc stiintific non-software din Romania: Parcul pentru Micro si Nanotehnologii MINATECH-RO, inaugurat in iunie”, a declarat Acad. Dan Dascalu, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia sarbatoririi de catre IMT a 10 ani de activitate.


O concluzie: nu mai poti exista pe plan national atata vreme cat nu esti angrenat in proiecte si retele internationale, mai ales europene.


Alexandru Batali



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite