Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Participare valoroasa la Bruxelles

24 Decembrie 2006



Inventatorii romani au primit, anul acesta, la targul de inventica Eureka de la Bruxelles, 31 de medalii de aur dintre care 4 cu mentiune speciala din partea juriului, plus 15 de argint si 3 de bronz. Romania a luat 6 mari premii cu 52 de inventii prezentate, fiind depasita doar de Rusia cu 12 astfel de premii din peste 100 de inventii. Am avut deci o participare valoroasa, daca mai mult de 50% dintre inventiile romanesti au obtinut aur.

EUREKA_Bruxelles_Nov2006Clasamentul oficial al saloanelor nu se face pe numarul de medalii, ne-a declarat Camelia Marinescu, organizator din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) pentru participarea la Salonul de la Bruxelles si vicepresedinte al juriului international al Salonului. Dupa impactul in mediul economic, ar fi de mentionat cateva inventii: “Sistemul pentru masurarea indirecta a maselor” - realizat de un colectiv de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, condus de Rector Radu Munteanu. A primit pe langa aurul cu + si un premiu de la Daimler - Chrysler, concern interesat de aplicarea acestei inventii. Premiat cu Au+ este si un nou sistem de comunicatii optice care permite usor transmiterea datelor la frecvente de Terra – Hertzi, realizat de Moagar Gabriel. Sistemul a atras deja atentia unor investitori. Macheta functionala a “Condensatorului pentru distilarea criogenica a amestecului deuteriu-tritiu”, realizat de Institutul National de Criogenie si Separari Izotopice Rm. Valcea, a luat Aur si a atras atentia Agentiei Federale Ruse pentru Stiinta si Inovare care i-a acordat un premiu.

Interes a starnit si “Aparatul pentru determinarea unghiului de contact” realizat de Institutul de chimie macromoleculara Petru Poni. “Senzorul de pozitie si deplasare 3D” al lui Marius Hagan a luat si premiul acordat de Technopol Moscova.

Per total, Romania s-a plasat foarte bine in 2006 la saloanele de inventica, la fel ca si in 2005. Poate si pentru ca din 2005 avem si noi doi membrii in juriul international, atat la Geneva cat si la Bruxelles: Nicolae Vasile – vicepresedinte al CCIB si presedinte al Camerei Inventatorilor din Romania (infiintata in 2005) si Doru Dumitru Palade, fost ministru al cercetarii si tehnologiei intre 1992 si 1996.

Diferenta Geneva - Bruxelles

Geneva si Bruxelles au plecat de la acelasi concept ca saloane internationale de inventii, salonul belgian fiind cel mai vechi. In timp, Geneva s-a impus categoric ca cel mai prestigios salon international de inventii, cu formula de organizare neschimbata.

Pentru a-si creste sansele in competitia pe domeniu, Salonul de la Bruxelles capata noi dimensiuni. Aici nu se mai prezinta doar inventii, ci tot ceea ce se refera la spiritul inovativ al omului. Anul acesta, pe langa sectiunea de inventica, a existat una dedicata aeronauticii si una energiei curate, noi, regenerabile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite