Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Open Source de Romania frate cu Robinson Crusoe

24 Decembrie 2006



Romania e plina de comunitati Open Source, dar din pacate, niciuna nu a reusit sa-si depaseasca conditia de forum si sa devina organizatie oficiala, care sa reprezinte interesele membrilor ei si sa promoveze ceva. Orice.


robinsonPromovare exista, dar nu intr-un cadru sustinut. Pe majoritatea paginilor web ale asa-ziselor comunitati Open Source, se pot descarca documentatie, tutoriale, exista tot felul de traduceri si liste de discutii. Se trateaza probleme tehnice, se transeaza pozitii fata de dusmanii de la Microsoft si se semnaleaza noile aparitii din domeniu.


Multe dintre comunitatile Open Source romanesti au luat nastere la initiativa unei persoane pasionate, care nu si-a pus problema sa depaseasca granitele unui simplu hobby. Si nici n-ar fi putut mai mult. Pentru ca o comunitate sa ia nastere nu este suficienta nevoia de a impartasi si altora cunostinte. Un exemplu elocvent este Linux Hangar, care are peste 1500 de membri inscrisi, dar cu adevarat activi doar trei, patru.


Din primele 10 rezultate pe care Google Romania le afiseaza la cautarea cuvintelor cheie „comunitatea Open Source”, cinci sunt linkuri catre stiri mass-media, trei conduc catre companii private (dintre care una este o companie de produse farmaceutice) si numai doua au legaturi catre comunitati open source – www.gnu.org, cu o pagina teoretica despre diferenta dintre Open Source si Free Software si www.debian.org. Evident, cautarea se poate detalia, prin adaugarea unor altor cuvinte cheie. Totusi, despre „comunitatea Open Source” se vorbeste si se face referire cel mai mult atunci cand cineva vrea sa ridice in slavi solutiile alternative. La o prima interpretare a acestor rezultate, s-ar spune ca presa se straduieste sa scrie despre comunitatea Open Source (bine ar fi sa o promoveze), ca se face business cu solutii alternative, dar destul de timid si ca ceea ce inseamna cu adevarat Open Source in Romania este cunoscut de catre putine persoane.


Avem nevoie de evenimente de profil, cat mai multe. Prin conferinte si demonstratii practice se convinge o primarie sa implementeze o anumita solutie software. Din pacate, in Romania, nu exista business in domeniul Open Source. Exista, fara indoiala, multe companii care folosesc solutii Open Source, dar la scara mica. Una e sa folosesti un server de mail si alta sa migrezi catre platforma Linux pentru un numar de cateva mii de utilizatori.


Nu exista business, nu exista nici conferinte. La ce bun sa organizezi o conferinta, cand invitatii de la primarie vin sa doarma in sala? Cu ceva timp in urma, am stat de vorba cu o persoana cu putere de decizie din cadrul Ministerului Justitiei. Aceasta mi-a marturisit ca in minister exista licente Oracle cumparate peste care s-a pus praful. Nu aveau calculatoare, decat 486. Lucrurile s-au mai schimbat intre timp, dar cred ca inca exista o mare penurie de infrastructura IT in institutiile publice. In aceste conditii, exista o mare penurie de solutii Open Source, care sa fie implementate in aceste institutii. O situatie nedorita, caci statul roman ar economisi substantial mai multi bani decat o face cu solutiile software proprietare. Spre exemplu, in Brazilia, o mare parte din institutiile care fac parte din Ministerul Oraselor (Ministro das Cidades) au implementat platforme Open Source, iar Primaria Vienei s-a orientat spre Red Hat Linux. De mentionat ca in cazul primariei din Viena, existau inca din 1990 servere cu sistem de operare FreeBSD, motivul pentru care s-a facut trecerea la un alt sistem regasindu-se in nevoia de a folosi o platforma Linux de incredere si care sa includa suport tehnic din partea unui furnizor cu reputatie, precum Red Hat.


Belgia si Franta se pregatesc sa treaca la Open Source si recomanda acest lucru si celorlalte state ale Uniunii Europene, in cadrul careia chiar exista o organizatie, COSPA (Consortium for Open Source Software in the Public Administration), care recomanda acest tip de solutii. In cadrul acestei organizatii, din care fac parte peste 15 tari europene, printre care Italia, Ungaria, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda sau Belgia, exista o mare deschidere catre orice tara doritoare de solutii alternative. Exista chiar un program pentru observatori, prin cadrul careia orice institutie este interesata, poate deveni observator.


In conditiile in care in Romania interesul fata de Open Source este scazut, poate ca initiativa eLiberatica (conferinta care va avea loc in primavara anului 2007, la Brasov) va anima un pic comunitatea IT. Organizatorii au ambitia de a promova amplificarea si unificarea miscarii OS/FS (Open Source/Free Software) din Romania. Sper ca o data cu eLiberatica, zilele in care prezentarile din cadrul LOAD (Linux Open Alternative Days) se faceau pe platforma Windows vor fi fost deja uitate.


Tudor Chirtoaca



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite