Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Parteneriatul Microsoft-Novell, un mister inca neelucidat

24 Decembrie 2006



La sfarsitul lunii noiembrie, dl Claudiu Borsan, director general Novell Romania, a organizat o intalnire cu presa, pe a carei agenda de lucru au fost prezente doua subiecte de larg interes pentru comunitatea Linux: lansarea noului SUSE® Linux Enterprise Desktop 10 si parteneriatul Microsoft-Novell, acord care a starnit vii polemici in tabara adeptilor open source.


NovellProbabil pentru a mentine suspansul, dl Borsan a acordat intaietate noului produs SUSE®, respectiv desktopul Linux, insistand pe caracteristicile acestuia, care includ: o interfata prietenoasa, un meniu simplu, functionalitati de cautare integrate si efecte grafice 3D.


Mult mai laconic in detalierea parteneriatului, dl Borsan s-a rezumat in a argumenta acordul dintre Microsoft si firma pe care o reprezinta in Romania, citand argumentele mentionate si in comunicatul de presa: „Novell este recunoscut drept liderul incontestabil intre furnizorii de platforme Linux si de software open source in ceea ce priveste interoperabilitatea intre mediile mixed-source“. „Parteneriatul dintre Microsoft si Novell aduce o flexibilitate fara egal si o mai buna posibilitate de control al platformelor Windows® si Linux. Clientul isi va putea alege solutia ce corespunde cel mai bine necesitatilor afacerii sale, fara a-si mai pune problema interoperabilitatii“, a concluzionat dl Borsan, care a mai precizat ca intelegerea dintre Microsoft si Novell se concentreaza asupra a trei arii tehnice: virtualizare; servicii Web pentru managementul serverelor „fizice“ si virtuale; compatibilitate pentru formatul documentelor.


Ceea ce nu am putut afla


Directorul general Novell Romania s-a aratat excesiv de reticent in a explica presei recenta iesire la rampa a impulsivului director executiv Microsoft, Steve Balmer, care, la scurt timp dupa semnarea acordului, a precizat public ca parteneriatul se datoreaza in principal faptului ca Novell ar fi incalcat drepturile de proprietate intelectuala ale companiei lui Bill Gates. Declaratie care i-a facut pe multi analisti sa considere ca parteneriatul nu este decat varful unui iceberg extrem de periculos pentru comunitatea Linux, Microsoft intentionand sa utilizeze portofoliul sau de brevete pentru a instaura o taxa pe inovatie pe programele open source. Totodata, dl Borsan nu a facut nici un comentariu asupra scrisorii deschise a directorului executiv Novel, Ron Hovsepian, care a negat orice violare a proprietatii intelectuale, scrisoare precedata de un comunicat oficial al Microsoft, care confirma, printr-o formulare unica, ca cele doua companii „au picat de acord ca nu sunt de acord“ asupra problemei brevetelor.


Radu Ghitulescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite