Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piata IT in domeniul utilitatilor va creste cu 20% pana in 2011

24 Decembrie 2006



Solutiile IT&C dedicate pietei utilitatilor vor inregistra o crestere considerabila, atat ca importanta, cat si ca volum de investitii, in urmatorii ani, ca urmare a impactului aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia unui recent studiu in Europa Centrala, prezentat cu ocazia recentei conferinte IDC „IT&C in the Utilities & Energy sectors“, cercetare ale carei rezultate au fost confirmate de Paulo T. de Sousa, sef Departament Mobile&Wireless, directoratul general al societatii informationale in cadrul Comisiei Europene.


Cresterea concurentei si a competitivitatii economice pe piata utilitatilor din Romania, coroborata cu procesul de descentralizare a verticalelor impuse de alinierea la standardele Comisiei Europene, vor genera o crestere a importantei sectorului IT&C, cu precadere in domeniul energetic, considerat unul dintre cele mai sensibile de catre oficialii europeni, ca urmare a cresterii constante a dependentei energetice a batranului continent.


Potrivit lui Tom Schwieters, vicepresedinte IDC si director regional pentru Europa Centrala, tehnologia informatiei si comunicatile vor deveni din ce in ce mai importante pentru managementul multiplelor probleme cu care se confrunta furnizorii de utilitati din Europa Centrala si de Est. Ca urmare a presiunilor exercitate de Uniunea Europeana, a restructurarii si liberalizarii sectorului uilitatilor, precum si a jucatorilor straini care vor intra piata romaneasca, piata autohtona a solutiilor IT&C va inregistra o crestere de 20% pana in 2011.


„Piata solutiilor IT pentru utilitati si energie va creste cu circa 15-20% in urmatorii 5 ani. Un procent care ar putea fi subevaluat, pentru ca, desi privatizarile s-au incheiat in mare masura, este necesara fie implementarea unor noi solutii IT, fie restructurarea sistemelor vechi. La ora actuala, piata IT din Romania se cifreaza la 1,4 miliarde dolari, 20 la suta fiind destinate solutiilor pentru utilitati. Piata IT specializata pe domeniul utilitatilor se ridica, in prezent, la 100 de milioane de dolari, circa 7%“, a explicat Schwieters.


Aprilie 2007, un moment critic


Potrivit vicepresedintelui IDC, liberalizarea pietei energetice din Romania, care va deveni efectiva din iulie 2007, moment de la care toti consumatorii vor fi liberi sa isi aleaga un furnizor, ar putea reprezenta un punct critic pentru tara noastra. Asa cum s-a intamplat cu alte 15 tari din UE, care, pentru nerespectarea regulilor impuse de Comisia Europeana (accesul nediscriminatoriu al mai multor jucatori pe piata, descentralizarea si separarea juridica in entitati diferite a tuturor sectoarelor, productie, distributie, retail etc.), au fost trimise in instanta.


Factorii care influenteaza cresterea IT&C


Pornind de la premisa ca, pentru piata energetica autohtona, concurenta si restructurarea sistemelor energetice reprezinta modalitatile optime de implementare cu succes a directivelor europene referitoare la energie, vicepresedintele IDC a argumentat necesitatea unor sisteme IT si de comunicatii de ultima generatie. „Sistemul IT in sectorul utilitatilor este esential pentru managementul distributiei de utilitati, planificarea capacitatii de productie, monitorizarea consumurilor, securitatea, confidentialitatea si recuperarea datelor in caz de dezastru, managementul relatiilor cu clientii, managementul cheltuielilor in facturare, dar si al resurselor si activelor“, a precizat Schwieters.


Restructurarea, concurenta in crestere, precum si legislatia in continua schimbare vor reprezenta, in opinia reprezentantului IDC, principalii factori de impact care vor face ca sistemele IT din spatele acestor sectoare (Gaze, Petrol, Energie, Apa) sa contribuie efectiv la consolidarea orizontala solicitata de CE. Cresterea gradului de complexitate a solutiilor IT va fi influentata si de intrarea pe piata romaneasca a unor companii straine, care vor implementa sisteme informatice noi, de ultima generatie, extrem de competitive.


Satisfactia clientului, element-cheie



Tags: IDC, Utilitati

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite