Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Serviciile audiovizuale pe Internet – Europa pregateste noi reglementari

24 Decembrie 2006



Bogdan-ManoleaBogdan Manolea
www.legi-internet.ro


Convergenta este cuvantul cheie in noile reglementari din Europa. Dupa ce termenii de telefonie mobila, fixa si furnizare de Internet s-au reunit in cel de comunicatii electronice, iar cei legati de serviicile disponibile pe Internet au fuzionat in termenul de servicii ale societatii informationale, iata ca vine randul televiziunii sa intre in discutiile din Uniunea Europeana, transformandu-se in servicii media audiovizuale.


Comisia Europeana propune noi reguli privind continutul audiovizual pe web


Astfel, dupa ce a supravegheat piata televiziunii si a urmarit dezvoltarile tehnologice din domeniu, Comisia Europeana s-a decis sa ia taurul de coarne si sa propuna o modificare si actualizare a principalului act normativ european din domeniu - Directiva “Televiziunea fara frontiere“ din 1989. Propunerea a fost facuta prin Comisarul European pentru Societatea Informationala si Media - Viviane Reding.


Schimbarile propuse, facute publice pentru prima oara la finalul anului 2005, privesc mai multe aspecte legate atat de televiziunea clasica, dar si de noile posibilitati de transmitere a serviciilor de tip TV. Ne vom referi in acest articol doar la modificarile care privesc aceste noi domenii, dar este bine sa precizam ca scopul principal al modificarilor este crearea unui cadru de reglementare unic pentru serviciile de tip TV, indiferent de tehnologia folosita pentru transmisia lor. In acest context, Comisia doreste sa inlocuiasca regulile destul de diverse din statele UE cu un corpus de reglementari minime la nivelul Uniunii si care sa vizeze in special protectia minorilor, impotriva incitarilor la ura rasiala si publicitatii neleale.


Noua propunere de directiva – numita acum “Directiva privind serviciile media audiovizuale” (Audiovisual Media Services Directive) - aduce o noutate absoluta prin realizarea unei distinctii intre “servicii liniare“ (de exemplu transmisia TV clasica sau prin Internet ori telefoane mobile – care “impinge“ continutul catre spectatori) si “servicii ne-lineare”(cum ar fi filmele sau stirile on-demand pe care spectatorul le “trage” dintr-o retea). Regulile de azi, intr-o forma modernizata, care privesc televiziunea s-ar aplica primei categorii. In schimb, doar un set minimal de principii s-ar aplica in al doilea caz. Comisia Europeana considera ca noul cadru legislativ nu va afecta corespondenta privata, versiunile electronice ale publicatiilor si siteurile web care nu au ca scop principal sa transmita informatie video sau audio.


Criticile aduse proiectului de directiva


Dezbaterea asupra proiectului a durat aproape pe intreg parcursul anului 2006 si inca nu este incheiata. Dar cand vine vorba de reglementarea continutului de pe Internet, lucrurile se complica foarte mult, astfel incat noul proiect a fost primit cu critici acerbe atat de media traditionala, cat si de furnizorii de tehnologie sau chiar reprezentantii noii media. Acestia sustin ca noile reglementari vor cadea in scurt timp in desuetudine datorita rapidei dezvoltari de noi tehnologii, iar aceasta distinctie intre servicii lineare si ne-lineare va avea mai degraba rolul de a impiedica inovatiile in domeniu.


Una dintre cele mai importante voci impotriva noii abordari este Tessa Jowel, reprezentanta autoritatii de reglementare din Marea Britanie Ofcom, care a considerat textul propus drept inacceptabil si foarte birocractic. Ea a considerat ca auto-reglementarea este mult mai eficienta in acest domeniu si ca directiva europeana privind comertul electronic acopera deja continutul pe Internet.


Doamna Reading a aparat proiectul propus, aratand ca regulile vor fi aplicate doar continutului comercial si ca scopul principal al noilor reglementari este doar protectia minorilor, nefiind impotriva libertatii de exprimare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite