Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Radio digital la bord

24 Decembrie 2006



Sistemul audio de la bordul celor mai multe masini din Romania nu receptioneaza toate posturile de radio. Cinci canale sunt inexistente pentru el, pentru ca acestea emit in regim digital, iar radioul auto este “surd” la transmisiunile lor.


BlaupunktDigitalRadioNu este un motiv de ingrijorare insa, pentru ca cele cinci canale sunt prezente si pe scala analogica. Este vorba despre trei dintre posturile publice – Radio Romania Actualitati, Romania Muzical si Antena Bucurestilor – si doua private: Radio Romantic si Pro FM. Incepand din vara anului trecut, acestea pot fi receptionate si in format digital T-DAB gratie infrastructurii puse la punct de Radiocom (fosta Societate Nationala de Radiocomunicatii) la Statia Herastrau.


T-DAB este serviciul de radiodifuziune digitala (DAB – Digital Audio Broadcasting) care foloseste emisia terestra, spre deosebire de cea prin satelit (S-DAB). Standardul DAB se bazeaza pe un sistem foarte eficient de compresie a informatiei digitale, care retine doar „sunetele” ce pot fi percepute de urechea umana, inlaturand parazitii si facand transmisia datelor mult mai eficienta decat in formatul analogic. In plus, caracteristicile receptiei unui post de radio in format digital sunt de apreciat: intre altele, sunetul are o calitate similara cu auditia unui CD, sunt oferite mai multe informatii despre melodiile difuzate sau programele care urmeaza, stiri despre trafic, apeluri de urgenta, iar receptia este foarte buna atat in zonele urbane aglomerate (chiar si in pasaje), cat si in cele mai izolate. De asemenea, nu mai este nevoie de reglarea cu finete a scalei radioului, pentru ca in standardul DAB, postul este selectat direct de pe display, frecventa fiind comuna pentru mai multe posturi. De pilda, in Bucuresti radioul digital poate fi ascultat pe banda de frecventa 223,936 MHz.


Cerere scazuta


Masinile sunt primele care pot profita de calitatile suplimentare ale formatului DAB fata de emisia pe unde ultrascurte (FM – Frequency Modulation), dar e nevoie de un cu totul alt sistem de receptie, capabil sa „traduca” sirul de 0 si 1 in muzica sau stiri.


Revo2Unele masini premium ofera deja receptoare DAB incluse in echipamentul de fabrica, cum este cazul lui Audi pentru modelele A8 si A6, care pot receptiona posturi de radio in format digital, unitatea DAB fiind integrata intre functiile echipamentului multimedia MMI.


Exista si sisteme independente care pot fi instalate pe orice masina, cu atat mai mult cu cat dimensiunile receptorului DAB se incadreaza acum in limitele unei instalatii audio traditionale, iar modelele de top permit si comunicarea cu un PDA, prin intermediul unei conexiuni cu interfata Bluetooth. Oferta de pe piata romaneasca este insa restransa, pe de o parte din cauza limitarii emisiei DAB doar in zona Bucurestiului, pe de alta parte ca urmare a unei promovari reduse a serviciului.


De pilda, distribuitorul Maris Import-Export are in gama Blaupunkt sistemul Nashville DAB 35, dar reprezentantii firmei ne-au declarat ca in acest an au primit doar doua comenzi pentru sisteme DAB. Aceeasi situatie se regaseste si la furnizorii Wizards, Alarm Service si Falcon Electronics, care subliniaza insa ca mai multe cereri se inregistreaza pentru echipamente de receptie a posturilor TV in regim digital, in conditiile in care Radiocom a lansat in decembrie 2005 primul emitator de televiziune digitala din Romania, tot la Statia Herastrau, in cadrul unui proiect pilot. Astfel este posibila receptionarea posturilor TVRi si TVR2 ale Societatii Romane de Televiziune, precum si programele posturilor private Antena 1, PRO TV si Realitatea TV.


De fapt, tranzitia de la transmisiunile analogice la cele digitale este reglementata de noul plan de frecvente adoptat la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in luna iunie. Romaniei - reprezentata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si tehnologia Informatiei - i s-au acordat doua retele nationale de radio digital terestru (T-DAB) si opt retele nationale de televiziune digitala terestra (DVB-T). Conform cerintelor Uniunii Europene, trecerea la televiziunea digitala trebuie sa se finalizeze pana in 2012.


Optiuni in asteptare



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite