Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Radio digital la bord

24 Decembrie 2006




Pe piata occidentala, oferta de receptoare DAB pentru masini este foarte variata, de la sisteme care se integreaza in echipamentul audio de fabrica, pana la unitati care pot fi decuplate de la bord pentru a fi folosite acasa, fixate pe un soclu special adaptat. Cum BBC-ul este principalul promotor european al standardului DAB, Marea Britanie beneficiaza de acoperire la nivel national a formatului DAB si drept urmare, marcile auto au luat in considerare in mod serios aceasta optiune. Vauxhall Astra (versiunea britanica a lui Opel Astra) a primit inca din 2004 un radio digital la bord (Blaupunkt DAB 54), urmat de Chevrolet, Ford si Mitsubishi. O estimare a pietei receptoarelor DAB in Marea Britanie pentru 2009 indica o valoare de 673 de milioane de euro.


Oferta de receptoare DAB este fara indoiala legata si de numarul de posturi de radio disponibile si aria de acoperire a transmisiilor digitale. In Germania, de exemplu, sunt peste 100 de posturi care emit in format DAB. Trebuie subliniat si faptul ca transmisia digitala nu este limitata doar la posturile radio. Standardul DAB original cuprinde astazi si aplicatii multimedia, cum este de exemplu DMB - Digital Multimedia Broadcasting si DAB-IP (Internet Protocol).


In ceea ce priveste evolutia posturilor in format DAB in Romania, deocamdata sunt disponibile cele cinci posturi mentionate anterior din sase canale pe care le poate primi emitatorul de la Statia Herastrau. Planurile de extindere a retelei la nivel national nu sunt inca oficiale, dar digitalizarea transmisiunilor radio este in plina evolutie in randul posturilor private. Dupa cum ne-a declarat Iulian Guta, coordonator trafic la Romantic FM, incepand din primavara anului viitor, studioul postului va deveni „full-digital”, emisia fiind realizata exclusiv prin intermediul cablurilor optice.


Daniel Butnariu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite