Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cooperare BIS – Microsoft pentru sisteme de plăți bancare

28 Iunie 2004



În data de 26 mai, a fost anunțat oficial în cadrul unui eveniment desfășurat la Hilton – București, parteneriatul Microsoft – Business Information Systems.


Microsoft și-a dezvăluit deja de câțiva ani interesul și apetitul în dezvoltarea de platforme informatice pentru aplicații în zona de business, incluzând (mai ales) sectorul financiar recunoscut prin complexitate și exigență maximă în derularea de procese critice. Dennis Vanderlip, în prezentarea sa nu a făcut decât să readucă în vederea invitaților la reuniune, strategia Microsoft pentru zona financiară și să exemplifice acest proces general care are loc în lume printr-un studiu de caz la o mare bancă finlandeză (Nordea). În continuare, Bogdan Mușat a prezentat soluția de middleware a Microsoft, BizTalk 2004 și a reușit o demonstrație deosebit de convingătoare asupra modului în care platforma MS se integrează cu produsele SWIFT.


Reprezentanții BIS, Grigore Cioroboiu și Sorina Bera, au făcut apoi o succintă trecere în revistă a aplicațiilor financiare ale BIS, bazate pe standardele, tehnologia și serviciile SWIFT, de altfel binecunoscute, fiind deja implementate în multe bănci și instituții financiare.
Noutatea anunțată de BIS cu această ocazie a fost diversificarea tehnologiilor de dezvoltare care stau la baza produselor sale software și extinderea portofoliului de soluții destinate pieței financiare, prin demararea unui program de dezvoltare și adaptare a produselor BIS la tehnologia Microsoft. Reacționând la cerințele venite din partea instituțiilor financiare, BIS va pune la dispoziția clienților soluții dezvoltate pe tehnologie IBM sau Microsoft, adaptate la cerințele specifice și cultura informatică a acestor instituții.


Deosebit de interesantă și dinamică mi s-a părut sesiunea de discuții libere care au adus multe lămuriri și au facilitat o excelentă comunicare între cei prezenți și organizatori, după prezentările anterioare, tehnice, bazate pe slide-uri. Redăm mai jos câteva opinii ale celor prezenți, precum și concluziile finale ale celor două companii, Microsoft România și BIS.


Eugen PreotuEugen Preotu, Consilier MCTI, moderator conferință:


„Îmi aduc aminte că vara trecută, la întâlnirea europeană pentru infrastructuri cu furnizorii de servicii on-line, deci în sensul larg, în care s-au confruntat Microsoft, IBM, Oracle, SAP, HP, probleme legate de normă, să-i spunem XML, au fost viu discutate cu argumente și contra-argumente. Există o certitudine: la sesiunea de High Level Executive Meeting Microsoft de la Viena, unde însuși Bill Gates a fost invitat special, s-a văzut că această concepție de ecosistem Microsoft se extinde.


În fiecare zi în care se discută punerea în operă a unor proiecte, se caută uneori cu disperare un integrator bun în România, pentru că în realitate integratori sunt foarte puțini. Mai avem câțiva ani buni până când rețelele de calculatoare vor putea prelua și integra aplicațiile realizate de diverse firme. De aceea, prezentarea unor produse informatice care să poată integra mai multe platforme, care să aibă aceste multivalente, consider că este un lucru extrem de util. A trecut vremea de acum 10 ani, când cei care aveau un sistem proprietar încercau să-l impună forțat, numărul 1 în lume. Poziția fruntașă este ocupată azi de tandemul client–furnizor de servicii: operator de telecomunicații, integrator ș.a.m.d..“


Sorin GuimanSorin Guiman, Director General, Business Information Systems:


„BIS este total focalizată (dar și expusă) pe segmentul financiar, în sensul că nu avem proiecte semnificative în alte industrii.
Pentru a ne îmbunătăți stabilitatea companiei, trebuie să reușim să răspundem la un spectru foarte larg de cerințe, care pot avea și un substrat tehnologic. Pe de altă parte, noi nu suntem în măsură să influențăm competiția care se desfășoară în piața tehnologiei informației. Alegerea noastră inițială de a dezvolta soluții pe tehnologie IBM a ținut de rațiuni de aliniere la tehnologia cu cea mai bună recunoaștere care era în industrie, inclusiv din perspectiva SWIFT (care este atât instituție prestatoare de servicii financiare de plăți pentru industria bancară globală, este instituție de reglementare prin standardizare cât si furnizor de tehnologie pentru sistemele de plati). Politica noastra este de ne alinia la tehnologiile pe care SWIFT le are în vedere. Anunțul prin care SWIFT acordă un suport activ tehnologiei Microsoft pentru integrare prin BizTalk a fost făcut la SIBOS 2003, în Singapore. Pentru noi, acesta este a constituit un prilej foarte bun de a veni cu niște alternative tehnologice la soluțiile noastre. Nu este locul de comentat în detaliu, dar se poate aminti că, de pildă, soluția IBM – Websphere de organizare a fluxului de operațiuni și de integrare se pozitioneaza într-o zonă distincta de performanță și de costuri, in raport cu platforma integratoare Biz Talk. Pentru BIS aceasta înseamnă un portofoliu care va putea să asigure în mod consistent cerințele tehnologice pe care le sustin clienții. Aceasta este motivația orientării noastre în această zonă.“


Viorel VremeViorel Vreme, Enterprise Account Manager, Microsoft România:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite