Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dan Bedros, Alcatel-Lucent Romania: „Vom crea o universitate IT&C la Timisoara“

24 Februarie 2007



2006 a fost un an istoric pentru compania franceza: este anul fuziunii dintre Alcatel si Lucent, ia nastere cel mai mare furnizor mondial de echipamente, cu o cifra de afaceri de 18,6 miliarde euro, si cu cea mai vasta oferta de servicii de comunicatii fixe si mobile. In 2006, la 15 ani de prezenta locala, Alcatel Romania a devenit coordonator al regiunii Europei de SE, definita ca o piata de 12 tari cu o populatie totala de 74 milioane locui-tori. Dl. Dan Bedros (foto), presedinte director general Alcatel-Lucent Romania, explica pentru Marketwatch cateva din implicatiile acestui eveniment mondial asupra unei pietei regionale caracterizate de concurenta acerba, instabilitate in unele tari, dar cu posibilitati certe de dezvoltare. Dl. Bedros prezinta si initiativele unice ale companiei sale de a crea o scoala de profil, pentru a surmonta dificultatile in atragerea fortei de munca calificate.


Dan_Bedros1. La sfarsitul lui 2006 vestea fuziunii prin achizitie ALCATEL-LUCENT a facut inconjurul lumii. Alcatel achizitionase cu putin timp inainte divizia de 3G a companiei Nortel. Care sunt implicatiile pentru piata de echipamente telecom ale acestor evenimente si care este pozitia Alcatel-Lucent pe principalele segmente de piata?


Achizitia este un fenomen global, aparut ca urmare a liberalizarii pietei telecomunicatiilor, odinioara un domeniu eminamente controlat politic. Dupa 2000, preturile au scazut dramatic, ca si in cazul companiilor low cost din industria aeronautica. Solutia ar fi fie marirea dimensiunii pietei, fie intaietatea mondiala in tehnologii inovative. Aceasta este si ratiunea pentru care Alcatel a fuzionat cu Lucent. Si, parafrazand titlul unui cunoscut roman, s-a intamplat “dupa 20 de ani”.


In 1986, dupa mai multe evenimente tumultoase cu incarcatura politica in care era implicata societatea ITT Corporation, CGE (La Compagnie Générale d’Electricité) a cumparat 70% din divizia internationala a gigantului ITT. Astfel s-a nascut Alcatel, dintr-un mariaj franco-american. Peste 4 ani, Alcatel a rascumparat si restul de 30% din actiuni. Deci Alcatel este acum la al doilea mariaj cu o societate americana.


Fuziunea face parte din strategiile marilor jucatori pe piata globala de telecomunicatii, cu efecte vizibile si regrupari ale concurentilor. Astfel, nu demult, Ericsson a achizitionat Marconi, iar Siemens a fuzionat cu divizia de retele a Nokia. Iar in spate vin puternic gigantii chinezi, Huawei si ZTE, care intra pe piata cu strategia preturilor mici.


Una din solutiile de mentinere a pozitiilor cucerite este de a fi mult mai creativi, de a inova in permanenta. Alcatel-Lucent are o cifra de afaceri de 18,6 miliarde euro, dar este nevoie de o masa critica pentru a asigura cercetarea. La noi, investitiile in cercetare-dezvoltare au atins cifre record, cca 2,7 miliarde euro.


Ceea ce trebuie retinut este ca suntem complementari cu Lucent, atat din punct de vedere al tehnologiilor, cat si al pietelor.


Alcatel a achizitionat divizia de 3G/UMTS a Nortel pentru a castiga un tempo pe piata acestei tehnologii. Alcatel a dus o politica a dezvoltarii in etape succesive, gradat, a dezvoltat 2,5 G si apoi 3G, consolidandu-si in permanenta pozitia pe piata. Nortel a ales alta strategie, a dezvoltat direct 3G, insa nu a avut masa critica suficienta de clienti care sa ii permita sa reziste. Dupa aceasta achizitie, Alcatel-Lucent isi intareste portofoliul de solutii 3G.


Un alt mare avantaj este castigarea Bell Laboratories, care au facut istorie in cercetarea in telecomunicatii. Detin 25000 de patente si 6 premii Nobel obtinute de 11 cercetatori, ale caror inventii au schimbat lumea.


Alcatel a introdus in premiera la Geneva notiunea de Triple Play, iar acum este lider in furnizarea de comunicatii convergente (fix-mobil, internet, TV). Impreuna cu Lucent suntem cei mai avansati in ceea ce inseamna 4G. Alcatel-Lucent este lider de necontestat in broadband, iar la tehnologii bazate IP ne situam pe locul secund. In retele de generatie noua (NGN) suntem primul furnizor mondial.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite