Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

www.e-licitatie.ro – un nume cu care trebuie sa ne obisnuim

24 Februarie 2007



In sfarsit, un domeniu in care Romania se afla cu un pas inaintea altor tari europene. Este vorba despre cel putin un domeniu al e-administratiei, si anume e-licitatia. Inca din martie 2002, asadar cu mult inainte de intrarea in UE, a fost lansat proiectul corespunzator. Prin intermediul acestui sistem de achizitii publice, transparenta afacerilor cu statul devine cvasitotala, reducan-du-se masiv riscul coruptiei, ceea ce pentru o tara ca a noastra inseamna deja foarte mult. Dar acesta este numai unul dintre avantajele acestui sistem.


Catalin_MarinescuAchizitiile publice, obligatoriu si pe eLicitatie


Pe langa limitarea coruptiei, un sistem precum eLicitatie ofera in plus institutiilor publice si companiilor posibilitatea de a se intalni pe o piata unica, Sistemul Electronic de Achizitii Publice, pentru a face schimb de produse sau servicii. Cat este de util o dovedeste si faptul ca, numai in primele 6 luni ale anului trecut, inainte de a se trece la adaptarea sistemului la noile norme legale, s-au incheiat peste 175.000 licitatii electronice si au fost tranzactionate 143 categorii de produse.


O data cu inceputul acestui an, sistemul eLicitatie, administrat de catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a devenit un punct nodal pentru achizitiile publice din Romania, deoarece toate autoritatile statului trebuie de acum inainte sa-si publice anunturile privind achizitiile lor in acest sistem, unde oricine le poate vedea.


„Companiile care doresc sa incheie contracte cu institutiile statului trebuie sa acceseze de acum inainte site-ul www.e-licitatie.ro. Sistemul a fost imbunatatit pentru a raspunde cerintelor noii legislatii din domeniul achizitiilor publice aparute in 2006, astfel incat sa permita inclusiv participarea companiilor din tarile Uniunii Europene”, a declarat presedintele IGCTI, domnul Catalin Marinescu (foto).


Pentru a permite participarea companiilor din UE, IGCTI va transmite catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunturile pentru achizitiile care depasesc 125.000 euro sau 420.000 euro, in functie de autoritatea contractanta.


Dupa publicarea anunturilor in sistemul eLicitatie, institutiile publice isi pot alege procedura de achizitie, care poate fi electronica sau clasica. Sistemul electronic de achizitii publice poate derula urmatoarele proceduri de achizitie: cererea de oferta cu pretul cel mai scazut si cumpararea directa, urmand ca pana la jumatatea anului sa suporte toate tipurile de achizitii publice prevazute de lege. Inscrierea in sistemul eLicitatie este gratuita. Deloc surprinzator, s-au inscris deja mai multe mii de institutii publice si companii private.


Pentru familiarizarea utilizatorilor cu noile functionalitati ale sistemului eLicitatie, IGCTI a organizat, in luna decembrie a anului trecut, sesiuni de instruire pentru 550 de companii si institutii publice din toata tara. Instruirea a continuat si in luna ianuarie si a vizat alte 300 de companii.


www.e-licitatie.ro – remarcat pe plan international


Sistemul electronic romanesc de achizitii a fost prezentat drept un model de reducere a coruptiei si birocratiei de catre David Gross, coordonatorul SUA pentru Comunicatii Internationale si Politici Informationale, in cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea din Toronto, pe data de 7 februarie anul trecut. „Sistemul electronic romanesc de achizitii publice a crescut eficienta Guvernului roman, a redus coruptia si birocratia fiscala”, a spus Gross cu acel prilej. Alte recunoasteri internationale ale sistemului electronic de achizitii romanesc au fost nominalizarea sa ca exemplu de buna practica, la nivel european, la Conferinta e-Government din Italia, in 2003, primirea „International Golden Link Award”, premiu decernat de Asociatia de Comunicatii si Electronica a Fortelor Armate, la Washington, in 2005, si nominalizarea pentru „eEurope Awards”, la Manchester, in Marea Britanie, in noiembrie 2005.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite