Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Constituirea bibliotecii europene de imagini oblice

24 Februarie 2007



Grupul Blom, cel mai mare furnizor european de imagini preluate prin aerofotografiere si date geospatiale, este bucuros sa anunte ca s-a finalizat o importanta etapa a programului de constituire a bibliotecii de imagini oblice (Pictometry) pentru Europa. In prezent compania detine biblioteci de date cu imagini oblice in urmatoarele tari: Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Irlanda, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia.


BibliotecaCampania pan-Europeana de aerofotografiere pentru zonele urbane a inceput in primele luni ale anului 2006 si continua conform planificarilor, finalul fiind programat pentru sfarsitul anului 2007. Preluarea imaginilor este realizata de filialele Blom Simmons Aerofilms din Marea Britanie si compania Generale Ripreseaeree din Italia. Pentru proiectul Pictometry sunt alocate permanent zece aeronave localizate in diverse locuri in Europa. Pictometry ofera o perspectiva noua asupra lumii (mediului inconjurator) utilizand o tehnologie digitala cu patent si imagini create pentru a revolutiona comunitatea geo-informatica. Obtinerea imaginilor oblice se face la o inalta rezolutie. Obiectele sunt georeferentiate astfel incat sa poata fi masurate si evaluate intr-un context geografic. Solutia permite setarea si selectarea obiectelor pentru a putea fi suprapuse, comparate si evaluate in ideea simplificarii luarii unei decizii. Achizitia de imagini prin tehnica Pictometry si abilitatea lor de a fi integrate cu informatii aditionale nu ofera numai oportunitatea solutiilor unice, cat si realizarea unui geo-produs, cum ar fi Planificarea Urbana 3D.


Realizarea setului de date stabilit initial pentru noua sute de orase Europene este in curs si va fi incheiata la finele anului 2007. Imaginile pictometrice ofera o vizualizare unica a lumii, deoarece s-a folosit tehnologia camerei digitale fotogrametrice si a formatelor de imagine care sunt astfel realizate pentru a revolutiona comunitatea de geoinformatii. Imaginile oblice au o inalta rezolutie si sunt georeferentiate astfel incat elementele din imagine pot fi masurate, cuantificate si evaluate in context geografic, dand posibilitatea unei varietati de seturi de date, care pot fi suprapuse, comparate si evaluate pentru sprijinirea luarii deciziilor. Imaginile pictometrice au posibilitatea de a fi integrate cu informatia aditionala care ofera oportunitatea nu numai pentru solutii unice, dar si pentru crearea unor produse unice, noi, bazate pe geodate, precum si pe modelarea urbana tridimensionala. Sucursala grupului Blom cu sediul in Romania, BlomInfo-Geonet SRL va introduce preluarea de imagini pictometrice in cursul anului 2007, in urmatoarele orase din tara noastra: Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj, Timisoara, Arad, Sibiu, Oradea, Iasi, Craiova, Suceava.


Despre Blom:


Grupul Blom are peste 1000 de angajati in 12 tari si estimeaza venituri de 1,2 miliarde NOK/140 milioane EUR.


Compania are importante resurse financiare si tehnice putandu-se angaja astfel in proiecte din intreaga lume. Grupul Blom opereaza pe intreaga piata incluzand cartografie, proiectare, utilitati, protectia mediului, proprietate imobiliara, securitate si consultanta in domeniul organizarii teritoriului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite