Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Standardele comune – Europa n-ar putea exista fara ele sau Cui ii e frica de standardele europene?

24 Februarie 2007



Incercati sa va imaginati cum ar fi o Europa in care poti sa te misti liber si fara restrictii, dar in care n-ai putea sa folosesti la Paris cardul de credit de la Bucuresti, pentru simplul motiv ca are alte dimensiuni. Sau o Europa in care produse alimentare cu acelasi nume ar avea compozitie si gusturi diferite, dupa locul in care te afli. Sigur, o astfel de Europa este posibila, dovada fiind ca ea a si existat. Dar o Europa unita nu poate fi in nici un caz haotica. Din fericire, Europa in care am intrat de curand este una a pietei unice. Miscarea libera a persoanelor, bunurilor si serviciilor este o realitate devenita palpabila si pentru noi. Iar pentru ca viata economica sa nu degenereze in haos, s-au dezvoltat si continua sa se dezvolte standardele comune europene.


standardBeneficiile standardizarii


Standardele europene furnizeaza multe dintre raspunsurile la problemele ridicate de comertul din cadrul pietei europene. Prin adoptarea standardelor europene si prin armonizarea reglementarilor tehnice, toata lumea are de castigat. Producatorii realizeaza economii la cheltuielile de productie si comercializare si nu mai sunt nevoiti sa-si adapteze produsele si serviciile la o multitudine naucitoare de reguli. Consumatorii, la randul lor, beneficiaza de o gama larga de produse care cuprind oferte din intreaga Europa, dar care sunt conforme cu cerintele de calitate si de securitate recunoscute.


Standardele deschid canale de comunicare si canale comerciale, promoveaza intelegerea procedeelor tehnice, asigura compatibilitatea produselor si serviciilor, formeaza cultura tehnica si manageriala a specialistilor si constituie, alaturi de reglementarile tehnice, baza prescriptiilor pentru calitatea si siguranta produselor in exploatare, protectia sanatatii, securitatea ocupationala, pentru o calitate mai buna a vietii. Cu alte cuvinte, standardele nu aduc decat beneficii.


Marcajul CE de pe ambalajul unui produs reprezinta declaratia producatorului ca acesta este conform cu cerintele de securitate ale UE si indica faptul ca produsul a fost supus tuturor procedurilor corespunzatoare de evaluare.


Desi multi dintre romani se mai tem de ele, standardele europene fac un bine pana si economiei romanesti. Pentru ca produsele si serviciile noastre sa poata deveni competitive pe piata unica europeana, este evident nevoie de imbunatatirea calitatii lor. Dar nu numai. Mai este nevoie si de recunoasterea acesteia. Or, aceasta nu se poate obtine decat prin prevederea unor caracteristici si metode de testare unice, recunoscute la nivel european, pe baza unei evaluari riguroase a conformitatii produselor cu standardele continentale.


Ce sunt standardele?


Standardele sunt documente care contin conditii tehnice sau alte criterii precise care se pot utiliza ca reguli, ghiduri sau definitii ale caracteristicilor, pentru a ne asigura ca materialele, produsele, procesele si serviciile corespund scopului pentru care sunt destinate. Standardele europene sunt revizuite cu regularitate pentru a se asigura conformitatea cu ultimul racnet in materie de tehnica. Acesta este motivul pentru care organismele de standardizare europene prevad revizuirea standardelor cel putin o data la cinci ani.


Firmele n-au de ce se teme. Dimpotriva


Standardele detin pozitia cea mai importanta in relatia care se stabileste intre firma si clientii sai. Atunci cand clientii sunt obisnuiti sa utilizeze diverse standarde, firma aproape ca nu are de ales. Mai mult decat atat, aplicarea multor standarde este obligatorie, cu toate ca se afirma ca ea este voluntara, aceasta fie datorita unor legi specifice, fie datorita referirilor care se fac la ele in clauzele contractuale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite