Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

RSS feed – conexiunea permanenta cu stirile preferate

24 Februarie 2007



Inainte de a descoperi tehnologia RSS, aveam un director gigant cu linkuri favorite, pe care ma straduiam sa le parcurg zilnic. Numarul paginilor mele favorite crestea direct proportional cu viteza cu care ia amploare nasul lui Pinocchio. Imi era tot mai greu sa-mi amintesc care pagina anume corespundea cu interesul pe care il aveam la un anumit moment. Totul, pana cand am aflat de solutia problemelor mele: cititoarele RSS. Asta se intampla pe la inceputul anului 2006, cam tarziu, ce-i drept.
Daca ignoranta mea nu este prea grava, cea a institutiilor noastre publice trebuie sanctionata. Tehnologia RSS este insuficient de cunoscuta in Romania si prea putin uzitata.


RSS-1Ca utilizatori de Internet, toti am vrea sa fim la curent cu ultimele noutati din domeniile care ne intereseaza, cu ce se mai intampla prin lume, ce filme noi au mai aparut, cine a castigat un meci de fotbal, la cat mai este cotat un euro etc. Problema este ca diversitatea informatiilor poate fi derutanta si de multe ori ne face sa renuntam, din lipsa de timp, la a mai naviga pe Internet doar asa, sa mai aflam ceva. De multe ori, cand gasim ceva interesant, care merita tinut minte, adaugam in directorul de favorites pagina, lasand-o asa, cu numele ei implicit, care la prima vedere spune multe, dar ulterior nu ne mai spune nimic. „Am s-o citesc mai tarziu”, ne spunem, dar deseori se pune praful pe acel link si, daca din intamplare deschidem pagina, informatiile continute nu mai sunt de actualitate.


Cea mai simpla metoda, pentru a iesi din aceasta nebuloasa a cautarii informatiilor de pe Internet si pentru a le mentine organizate, este instalarea unui software, care sa ne serveasca tot ceea ce vrem sa stim si, totodata, sa ne pastreze informatiile ordonate, precum in clientul de email, spre exemplu. Un astfel de utilitar se numeste cititor RSS sau, in engleza, feed reader (se mai foloseste si denumirea de agregator).


Un alt mod de a citi stirile


Cititoarele RSS updateaza automat informatia direct pe calculatorul personal. Astfel, utilizatorul poate monitoriza stiri, bloguri, anunturi imobiliare, informatii financiare etc.


In cazul in care nu ati mai folosit pana acum vreun utilitar cititor RSS, aveti posibilitatea de a descarca unul, de pe Internet, in mod gratuit, printre cele mai cunoscute fiind cititorul Feed Reader - www.feedreader.com. Website-ul contine informatii complete in privinta instalarii si utilizarii acestui program. In cazul in care acest utilitar nu va este pe plac, www.softpedia.com este portalul ideal de unde puteti descarca astfel de solutii. Iata o scurta lista de astfel de cititoare freeware:


- Omea Reader (Cerinte: NET Framework versiunea 1.1)


- Awasu personal edition;


- Bloglines (un ad-on pentru Internet Explorer, functioneaza cu versiunea IE 7)


- RSS Bandit



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite