Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii ERP specifice industriei alimentare

24 Februarie 2007



Verticalizarea solutiilor ERP este un trend puternic pe piata, iar industria alimentara (carne si preparate, peste, lapte, etc.) are nevoie de astfel de solutii strict specializate pentru aceasta bransa. Acest fapt ofera premisele obtinerii avantajelor concurentiale in industria alimentara a UE. Sunt cateva din concluziile pe care le-au inregistrat participantii la un seminar national desfasurat la inceputul lunii la Brasov, cu sprijinul CSB-System, CIO Council, Agentia de clasificare carcase porcine si bovine, cu participarea a numeroase firme de profil din toata tara.

Despre notorietatea produselor si serviciilor CSB-System la nivel mondial a vorbit dl. director Daniel Turcu. Aceste aplicatii au fost descrise apoi in amanunt la lucru in cateva procese specifice (pregatirea activitatilor de desfacere si comisionare, inscrierea mobila a datelor, s.a.).

In timpul prezentarilor, expertii in domeniu au pledat pentru necesitatea achizitionarii unei solutii tip ERP complete, ca apoi sa faca o analiza interesanta a ERP-urilor pe verticale industriale vs. ERP-uri clasice.

Analizand infrastructura IT din industria alimentara, s-a constatat ca aceasta este caracterizata de sisteme eterogene. Datele din diferite domenii ale intreprinderii sunt compilate in solutii insulare prin intermediul interfetelor si pregatite pentru management in vederea luarii deciziilor. O data cu modificarea cerintelor pietei d.p.d.v. al vitezei, calitatii si sigurantei, managementul este solicitat sa optimizeze toate procesele din intreprindere in vederea scaderii costurilor si imbunatatirii permanente a pozitiei concurentiale. Optimizarea se refera in special la:

- Evitarea inscrierii redundante a datelor si a datelor eronate

- Evitarea prelucrarilor manuale ulterioare

- Evitarea pierderilor de timp.

O solutie verticalizata ofera in plus elemente avansate de control al proceselor specifice business-ului. Un ERP dedicat industriei alimentare modeleaza fara compromisuri procesele si activitatile din acest domeniu, orice proces fiind disponibil online, in timp ce un ERP standard cere uneori chiar o adaptare artificiala a proceselor specifice ramurii la cerintele sale. Un ERP clasic nu se va mula niciodata 100% pe particularitatile bransei. Un ERP adaptat nisei este proiectat de la inceput sa ofere integrare 100% cu echipamentele de productie si aparatura de masura si control, reducandu-se la minim introducerea manuala a datelor. In plus, permite realizarea unor metode de achizitie specifice industriei carnii.

Pe scurt, o solutie specializata este capabila sa integreze normele UE si “best practices“ pentru acest domeniu, HACCP sau standardele IFS. Calitatea produsului poate fi verificata in timp real.

Un ERP specific integreaza facilitati pentru trasabilitate si componente de management al gestiunii specifice industriei alimentare, bazate pe modelul DVM (Data Minima de Valabilitate).



Tags: lapte

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite