Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul bancar romanesc - realizari si perspective

24 Februarie 2007



Pentru sistemul bancar romanesc 2006 a fost un an marcat de eforturile de modificare si aliniere a legislatiei bancare la prevederile Directivelor europene din perspectiva aderarii, precum si de proiectele derulate la nivelul intregului sistem bancar.


Rodica_TuchilaRodica Tuchila


- A fost finalizat proiectul privind denominarea monedei nationale, cu implicatii asupra tuturor sectoarelor de activitate ale sistemului bancar, cu un impact apreciabil asupra sistemelor informatice ale institutiilor de credit.


- Incepand cu ianuarie 2007, a intrat in productie noul Sistem de raportari al institutiilor de credit la Banca Nationala a Romaniei SIRBNR. Astfel, in cadrul unui proiect inceput cu doi ani in urma, a fost creat un sistem in conformitate cu cerintele de raportare la Banca Centrala Europeana, cerintele beneficiarilor de date si informatii din Banca Nationala a Romaniei si ale institutiilor raportoare, care vor avea acces direct la indicatorii primari raportati, dar si la situatiile centralizate si agregate la nivelul sistemului bancar.


In prezent, se transmit prin SIRBNR un numar de opt raportari, urmand ca celelalte raportari sa fie introduse gradat in sistem, conform unui plan stabilit de Comitetul Metodologic Mixt BNR - ARB. SIRBNR va functiona pentru o perioada de timp in paralel cu vechiul sistem de raportari.


In afara raportarilor deja planificate sa intre in functiune prin SIRBNR, orice noua solicitare privind introducerea unor indicatori sau raportari noi se va face numai cu avizul Comitetului Metodologic Mixt, dupa o analiza prealabila a cerintelor, pentru a evita aparitia redundantelor si a paralelismelor.


In prezent, se analizeaza implicatiile implementarii prevederilor Acordului de capital Basel II si a aplicarii in perspectiva a standardelor internationale de raportare financiara IFRS asupra sistemului SIRBNR, prin adoptarea formatelor de raportare COREP, respectiv FINREP.


- In cursul anului 2006, au fost continuate eforturile pentru eliminarea ultimei componente „pe hartie“ a Sistemului Electronic de Plati (SEP) - decontarea instrumentelor de debit – cecuri, cambii, bilete la ordin.


Intrarea in functiune a SEP in cursul anului 2005 a condus la accelerarea decontarii si la reducerea costurilor aferente transferurilor de fonduri, a creat bazele pentru diversificarea si imbunatatirea serviciilor de plati, a creat posibilitatea procesarii integrate a platilor de la initiator la beneficiar si a generat un proces de reforma a sistemelor de plati ale institutiilor de credit, prin automatizarea procesarii platilor.


In ceea ce priveste procesarea automata a instrumentelor de plata de debit in SEP, avand in vedere restrictiile actuale ale cadrului legal, comunitatea bancara a optat pentru o solutie in doua etape. In prima etapa, se va centraliza la TransFonD schimbul fizic de in-strumente de plata de debit, iar decontarea se va realiza prin sistemul SENT, utilizand mecanismul de debit direct interbancar si formatele de mesaje XML adaptate pentru fiecare instrument de plata in parte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite