Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistem revolutionar de comunicatii optice, inventat de un roman

24 Februarie 2007



Premiat in 2006 cu “Aur +” la Bruxelles, noul “Sistem de comunicatii optice” inventat de Gabriel Moagar (foto) depaseste in performante atat fibra optica cat si comunicatiile prin atmosfera, explica inventatorul. Lipseste insa un investitor care sa puna in aplicare inventia, care a castigat si Cupa Federatiei Internationale a Asociatiilor de Inventatori, a fost premiata cu Aur si de Asociatia Inventatorilor din Croatia – ARCA si medaliata cu Aur cu mentiune la salonul Inventika 2006.

CercetarePerformantele noului sistem sunt posibile datorita mediului special folosit - un vid usor (sau un gaz) produs in interiorul unei conducte - care face ca viteza de propagare sa nu depinda de culoarea fascicolului LASER si permite o absorbtie foarte mica a luminii. In stadiul actual, sistemul realizat experimental ofera posibilitatea transferului de date la viteze de Terahertzi pe un singur canal, ceea ce se poate traduce printr-o conexiune la Internet cu peste 1 Terabyte pe secunda. Cum absortia este mica, se poate transmite usor pe o multime de astfel de canale.

“Sistemul este deci superior fibrei optice care are viteza de transmitere limitata - prin cele mai performante fibre semnalul putand fi modulat la maxim 100 – 150 de GHz. Si asta intrucat viteza de propagare a luminii depinde aici de lungimea de unda, deci de culoarea ei”, explica inventatorul noului sistem. Iata de ce banda de frecventa pe care poate fi transmis un puls de lumina prin fibra optica - fara sa se distorsioneze dupa 100 de km - este destul de ingusta, comparativ cu noua inventie. Tot din acelasi motiv, numarul de canale pe care il poate sustine o fibra optica este inferior celui permis de noua metoda.

Pentru a dezvolta ideea este nevoie de fonduri pentru brevetarea internationala si pentru experimente mai complexe. Inventatorul are deja un demonstrator la nivel de masa de laborator, care a fost premiat la Bruxelles – 2006 – si testat in in 2003 in fata reprezentantilor Alcatel Romania care au realizat potentialul urias al inventiei. In acest sens Alcatel a facut chiar si planuri de testare a tehnologiei pe o distanta mai mare, din fonduri proprii. Compania mama din Franta s-a aratat insa rezervata in a investi in tehnologii inovative, in 2003 comunicatiile optice fiind in scadere pe plan mondial.

Inventatorul estimeaza o perioada cuprinsa intre 5 si 7 ani pentru ca solutia bazata pe acest nou sistem de comunicatii optice sa poata fi viabila comercial.

Romania are o situatie paradoxala, sustine Gabriel Moagar. Sunt multi inventatori autohtoni, dar deschiderea societatii si a investitorilor catre noile tehnologii este foarte mica. Sunt inventii cu un potential foarte mare in care nu se investeste, in principal din cauza mentalitatii de tip “merge si asa”, foarte greu de depasit la noi.

Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Bogdan
Felicitari inventatorului. E o idee grozava. Articolul redactat este la inaltime.
12 Februarie 2010, 12:30:44