Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fonduri UE pentru o cercetare „Made in Romania”

24 Februarie 2007



Uniunea Europeana nu ofera solutii la cheie pentru toate problemele din Romania. In schimb, ne pune la dispozitie un set complet de instrumente pentru a ne gasi singuri solutii la fiecare problema in parte, sublinia in cadrul unei conferinte presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Anton Anton (foto). Pe langa acestea, UE ne mai acorda si fonduri substantiale pentru dezvoltarea tuturor domeniilor.

Anton_AntonAstfel, incepand cu acest an, in Cercetare vom avea trei surse distin-cte de fonduri: Fondurile Structurale, fondurile din Programul Cadru 7, dar si fonduri interne. Sunt deci bani suficienti pentru a sustine o dezvoltare reala a Cercetarii romanesti, in cursa ei de integrare in cea europeana.

Cea mai importanta sursa vor fi Fondurile Structurale. Daca alte surse de finantare au crescut de-a lungul timpului de la o valoare la alta si vor creste si pentru 2007 – 2013, „se poate spune ca Fondurile Structurale cresc de la 0 la infinit, data fiind valoarea lor enorma”, precizeaza presedintele ANCS.

Importante sunt insa si fondurile ce vor veni in Cercetare prin „Programul Cadru 7” si printr-o serie larga de programe bilaterale intre institutii romanesti si externe.

Sa nu uitam insa nici fondurile interne, acordate prin „Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare” cat si cele prevazute in Planurile de cercetare ale Ministerelor.

Fondurile Structurale nu sunt destinate supravietuirii

Trebuie inteles foarte clar ca fondurile structurale nu sunt pentru a supravietui de la o zi la alta. „Ele trebuie utilizate pentru a provoca schimbari majore in structura cercetarii stiintifice”, sustine Anton Anton, care arata ca „nu va curge lapte si miere, ba dimpotriva, va trebui sa trecem prin toate furcile caudine. Dar merita, intrucat ni se ofera o mare sansa de care ar trebui sa profitam.”

Mult la inceput, putin la sfarsit

Banii externi nu sunt usor de luat. Ca sa putem accesa fondurile structurale ne trebuie strategii. Si asta cat mai repede, intrucat statisticile bazate pe exemplul tarilor aderate inaintea Romaniei arata ca primul an nu este unul fericit, fiecare stat fiind luat pe nepregatite. Iata un dezavantaj major, mai ales data fiind alaturarea a doua tendinte ferme: cresterea treptata a gradului de absorbtie a fondurilor intr-o tara, care vine odata cu scaderea dramatica a sumelor rezervate acesteia. Adica in primii ani ne sunt alocati cei mai multi bani, sumele scazand de la un an la altul.

De aceea, Anton Anton considera ca este indicat sa incercam sa nu plecam de la zero si sfatuieste comunitatea cercetatorilor „sa ridice capul din pamant si sa nu mai traiasca de azi pe maine. Este nevoie de o implicare reala, de o strategie coerenta si de o gandire pe termen lung pentru un proces de dezvoltare cu rezultate palpabile. Planurile facute dupa ureche reprezinta esecuri sigure.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite