Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Consortiile profesionale in cercetare - de la necesitate la practica

24 Februarie 2007



Conceptul de JRU (Joint Research Unit) sau UCC (Unitate Comuna de Cercetare) este promovat in politicile si strategiile UE prin programele de cercetare cunoscute inca din FP6 (Framework Programme 6).

In FP7 (Framework Programme 7), interesul pentru JRU pare a fi din ce in ce mai crescut. Christof Kovalaski, Financial and Leagal Officer in cadrul „Information Society and Media Directorate” al CE, a definit JRU astfel: „parteneriat fara statut legal, format, in general, intre entitati de cercetare din aceeasi tara care actioneaza conform urmatoarelor principii:
- Reprezinta o unitate stiintifica de cercetare
- Isi desfasoara activitatea pe o anumita durata de timp
- Este recunoscuta de catre autoritatile publice.
Este evident ca ideea centrala a incurajarii JRU de catre UE este de a maximiza participarea diferitelor entitati in proiectele de cercetare, concomitent cu limitarea numarului de contractori dintr-o anumita tara (in fapt, interfata UE cu echipele de cercetare).

Consortiul RoGrid

Implementarea JRU nu este foarte simplu de realizat. Organizarea interna trebuie sa fie bine stabilita procedural, astfel incat sa se evite elementele care pot perturba colaborarea partenerilor.

Experienta cooperarii in cadrul unui JRU pe parcursul a mai bine de 4 ani a evidentiat o serie de aspecte pozitive si altele, mai putin dorite. Consortiul la care ne vom referi in continuare a fost creat pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare in domeniul GRID.

In 2002, la initiativa MCTI si MEdC a luat fiinta un consortiu de cercetare denumit RoGrid, format din:

- Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica (ICI) – coordonator

- Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB)

- Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN)

- Institutul National de Cercetari Aerospatioale (INCAS)

- Universitatea din Bucuresti (UB)

- Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti (ICN)

- Firma SIVECO, ca partener din mediul privat.

Pe parcursul timpului, o parte a membrilor consortiului au initiat parteneriate cu entitati de cercetare din strainatate. Rezultatul acestor parteneriate a fost implicarea membrilor consortiului in propuneri de proiecte europene (EGEE - Enabling Grids for E-sciencE si SEE-GRID - South Eastern European GRid-enabled eInfrastructure Development) si, in final, castigarea lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite