Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT-Bucuresti dezvolta bio-microsisteme pentru analize genomice

24 Februarie 2007



Venind in intampinarea strategiei nationale de cercetare din Romania, unde un punct important il reprezinta aplicarea cercetarii si realizarea de transfer tehnologic, IMT a dezvoltat colaborari cu companii ce desfasoara activitati intr-un domeniu de inalta tehnologie, cel al aplicatiilor medicale. Prin intermediul laboratorului NanoBioLab, s-au pus bazele unor proiecte de colaborare cu doua companii cu activitate in acest domeniu: DDS Diagnostic SRL si Dexter Com SRL.

IMTProiectul “Retea de Cercetare integrata pentru Nanomedicina (Nanobiotehnologie pentru sanatate)” RO-NANOMED, proiect complex finantat din Programul Cercetare de Excelenta (CEEX 2005) si coordonat de IMT-Bucuresti, a contribuit la dotarea laboratorului NanoBioLab cu doua echipamente specifice de varf, si anume Omni Grid Micro Plotter si UC4 Scanner. Aceste echipamente permit realizarea de chipuri pentru diagnosticare, atat pe sticla cat si pe siliciu, dar este posibila si interpretarea rezultatelor obtinute. Obtinerea acestor chi-puri de tip microarray implica cercetarea multidisciplinara din domeniul microtehnologiei, chimiei, biologiei, fizicii si, nu in ultimul rand, a farmacologiei.

Domeniul abordat in aceste colaborari este de maxima importanta la nivel mondial si anume tehnologia microarray-urilor cu aplicatii in genomica si proteomica. Aflat in plina ascensiune, domeniul capteaza atentia datorita posibilitatii de a investiga rapid diversitati genetice intr-un singur experiment. In tara noastra, tehnologia microarray-urilor este pentru prima data abordata in cadrul IMT-Bucuresti.

Persoanele implicate direct in aceasta activitate au participat la cursuri internationale de pregatire in domeniul microarray-urilor. Echipa este compusa din:

Monica Simion (IMT-Bucuresti), fizician, a urmat cursurile scolii de vara “European School on Nanosciences – Nanotechnologies - ESSON’04“ in Franta. Ea este responsabila cu optimizarea parametrilor de printare de biomolecule (proteine, anticorpi) pe substratele utilizate. “Sunt convinsa ca lucrand in acest domeniu vom ajunge in scurt timp la dezvoltarea de bio-microsisteme pentru analize genomice si proteomice cu aplicatii in domeniul sanatatii si al calitatii vietii”, afirma Monica Simion.

Teodora Ignat (IMT-Bucuresti), chimist, recent intoarsa din Franta, unde a avut o bursa Marie-Curie, la Universitatea Politehnica din Paris, in domeniul functionalizarii suprafetelor de siliciu/sticla pentru atasare de biomolecule, a avut oportunitatea sa participe si la Cursul organizat de FSRM (Fondation Suisse pour la Recherché en Microtechnique) – “Labs-on-Chip Technologies: Basics and Applications” in Spania. Ea este responsabila cu fun-ctionalizarea suprafetelor utilizate spre printare, precum si cu scanarea microarray-urilor obtinute. “Proiectul demarat in urma cu putin timp deschide noi perspective pentru cariera mea stiintifica. Sunt bucuroasa ca pot lucra in tara in aceleasi conditii ca in strainatate”, considera Teodora Ignat.

In cadrul parteneriatului, din partea companiei DDS-Diagnostic se ocupa cu optimizarea proceselor de printare anticorpi si proteine, reactii antigen-anticorp si interpretare date, tinerele Lavinia Ruta – farmacist, cu specializari in domeniul Imunologiei si Imunochimiei si Carmen Mihailescu - chimist, cu specializari in domeniul Biologiei Celulare si Moleculare. Ele sunt impresionate de oportunitatea colaborarii in cadrul laboratorului NanoBioLab din IMT si considera ca rezultatele cercetarilor efectuate vor constitui un suport real in realizarea partii experimentale a tezelor lor de doctorat, domeniu in care vor lucra ca specialisti in cadrul firmei. Totodata, colaborarea cu Dr. Daniel Petru Funeriu, Marie Curie Excellence Team Leader, Technische Universitat Munchen Dept. Chemie, va permite optimizarea proceselor de printare a proteinelor, scanare si interpretare date si, intr-un viitor nu prea indepartat, implementarea rezultatelor cercetarii in noi produse si tehnologii pentru controlul calitatii vietii. Grupului de lucru i se adauga si Lorand Savu (Dexter Com SRL), biochimist, responsabil cu interpretarea datelor obtinute si mentenanta aparatelor.

Prin dezvoltarea acestui domeniu in Romania, se ofera o oportunitate in vederea participarii Romaniei la diferite proiecte internationale. Directiile din PC7 care pot fi abordate sunt: sanatate (prioritatea 1- HEALTH), nanotehnologii, materiale (prioritatea 4- NMP), tehnologia informatiilor (prioritatea 3- ICT), alimente si biotehnologii (prioritatea 2- KBBE).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite