Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criza cere depolitizarea telecomunicatiilor

24 Februarie 2007



Errare humanum est, perseverare diabolicum!


Dupa actiunile de protest ale marilor operatori de telecomunicatii din noiembrie 2006, era de asteptat ca ANRC sa renunte la amanarea cu un an a tarifelor de interconectare, iar lucrurile s-ar fi calmat. Dar nu a fost asa. In 12 decembrie 2006, in mare graba, ANRC anunta amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor Orange si Vodafone, desi cu o zi inainte Ion Smeeianu anuntase recastigarea functiei de presedinte ANRC si faptul ca actualul presedinte nu avea drept de semnatura. Ca urmare, tariful maxim de interconectare cu retelele Orange si Vodafone va continua sa fie 7,21 €centi/minut si in 2007, astfel ca rezultatul a mai multor ani de discutii (din 2004!) pe aceasta tema este reducerea tarifelor de interconectare cu numai €0,006/minut - de la €0,078 (USD0,1)/minut la €0,072/minut - din septembrie 2006 pana in decembrie 2007. Adica 7.7%!!!


Nicolae_OacaReactiile la hotararea ANRC de a amana reducerea tarifelor de interconectare au fost imediate: RomTelecom a dat in judecata ANRC, dar nu a fost singurul, astfel ca ANRC are 17 procese pe rol.


O declaratie facuta de Ion Smeeianu in 11 decembrie 2006 avea sa agite telecomunicatiile: „la finele lunii noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat Decizia 248/2005 emisa de premierul Tariceanu si a dispus reintegrarea mea in functia detinuta anterior emiterii actului.” Repunerea in functie urma sa se faca in termen de 30 de zile. Ion Smeeianu a depus in 11 decembrie 2006, la registratura ANRC, o adresa catre presedintele Dan Georgescu, prin care solicita elibererarea postului si preciza ca „orice fel de act semnat de dumneavoastra, ulterior datei de 10 decembrie, este lovit de nulitate“.


In aceste conditii, dupa cum am vazut, ANRC a amanat in mare graba, in 12 decembrie 2006, cu un an etapa a doua de reducere a tarifelor de interconectare cu operatorii GSM900, desi, conform dom-nului Smeeianu, presedintele Dan Georgescu nu avea drept de semnatura.


ANRC est mort, vive ANRCTI!


Guvernul decide, in sedinta din 21 decembrie 2006, infiintarea ANRCTI - Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, care va functiona sub coordonarea primului-ministru (!), prin reorganizarea ANRC, care se va desfiinta. Conducerea ANRCTI va fi asigurata de un presedinte si doi vice-presedinti (!!), numiti de premier pe o perioada de 5 ani. Conform comunicatului Guvernului, noua institutie va prelua bugetul, patrimoniul, numarul de posturi si personalul fostului ANRC, personalul preluat pastrandu-si drepturile salariale de la data preluarii. In 29 decembrie 2006, Dan Geogescu si Alexandra Hirtan sunt reconfirmati in functiile detinute anterior. Ordonanta de Urgenta, adoptata de Guvern, a fost initiata de Ministerul Comunicatiilor si TI, de Cancelaria Primului Ministru si de ANRC, reprezentat de presedintele Dan Georgescu.


Confuzie si stupoare in industrie


Declaratiile contradictorii ale celor doi presedinti ANRC, Dan Georgescu si Ion Smeeianu, i-au facut pe unii operatori sa nu stie exact daca deciziile luate de ANRC in decembrie 2006 erau legale sau nu. „Privim perplecsi la ceea ce se intampla; nu stim exact daca deciziile luate de Dan Georgescu vor intra sau nu in vigoare“, spuneau atunci reprezentantii unor operatori, citati de presa.


„Am ramas cu gura cascata cand am auzit decizia Guvernului“, spunea Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C din Parlament. „Avem un proiect, care era convenit intre noi, de trecere a ANRC sub control parlamentar. Autoritatea va trece sub control parlamentar in luna februarie a anului urmator (2007, n.a.)“, a mai spus Pambuccian.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite