Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Evolutia Accesului Optic de Banda Larga

24 Februarie 2007



Serviciile de comunicatie broadband, cum ar fi de pilda apelurile videoconferinta sau servicii triple-play, solicita o retea de acces performanta. Marii operatori investesc sume considerabile in intretinerea, modernizarea si extinderea acesteia.


Ne propunem intr-o serie de articole sa prezentam evolutia retelelor optice de acces de banda larga din punctul de vedere al operatorului. Sunt vizate posibile evolutii ale solutiei de acces optic pentru arhitecturi punct-la-punct, respectiv punct-la-multipunct precum si evaluarea solutiilor disponibile.


Evolutia rapida actuala a noilor servicii de comunicatie de banda larga face din imbunatatirea infrastructurii de acces o necesitate. Pentru a rula apeluri tip videoconferinta precum si servicii Internet avansate (adica servicii triple-play), clientii rezidentiali cer disponibilitatea unei solutii “cablate” de mare viteza. De-a lungul anilor au fost dezvoltate cu mari eforturi financiare si umane diferite solutii pentru retelele de acces. Printre acestea cele mai importante sunt bucla de abonat digitala – digital subscriber loop (xDSL), hybrid fiber coax (HFC) si fiber-to-the-x (FTTx) (unde x poate fi B- la cladire, H- la casa, etc.). In prezent, ca si xDSL-ul, solutia fibrei optice beneficiaza de o atentie in crestere din partea operatorilor fata de trecut datorita mai multor factori, cum ar fi:


Incasarile crescute: Retelele de acces optic permit operatorilor sa ofere orice tip de serviciu pe o singura retea:


- Canale multiple de voce utilizand voice over IP;
- Multiple oferte de servicii de date la calitatea ceruta (latimi de banda pana la 100 Mb/s -sau peste- la domiciliu)
- Video oferit fie in configuratie overlay sau in fluxul de date (ex: video over IP)


Competitia: Serviciul imbunatatit si competitia preturilor forteaza operatorii sa-si diversifice produsele proprii. Mai mult decat atat, serviciile tip pachet complet s-au dovedit a fi atractive si au condus la o probabilitate scazuta a migrarii si pastrarea bazei de clienti existente.


Reducerea costurilor: Odata cu desfasurarea FTTH/B-ului, lansata in ultimii ani, in special in Asia, volumul productiei a crescut si costurile echipamentelor au inceput sa scada. Aceasta a facut ca solutiile de acces pe fibra sa fie din ce in ce mai viabile odata cu trecerea timpului. In dezvoltarile green-field, costurile initiale de instalare a retelelor FTTx s-au dovedit a fi aproape identice cu cele ale retelelor de banda larga din cupru. De exemplu, in acord cu rezultatele pro-iectului de cercetare european MUSE, fiber to the building/ node (FTTB/N) poate introduce reduceri semnificative ale cheltuielilor de capital (CapEx) in zonele urbane aglomerate.


Cererea latimii de banda: Cererea de latime de banda de acces creste constant datorita aparitiei noilor aplicatii ca HDTV, aplicatii P2P, video la cerere, jocuri interactive, e-learning, utilizarea de multiple PC-uri acasa, s.a.m.d. Ca rezultat, utilizatorii rezidentiali pot cere conexiuni mai mari de 30 Mb/s intr-un viitor nu tocmai indepartat.


Maturitatea tehnologiei: Aparitia solutiilor standardizate (ex: FSAN, ITU G.983 si G.984, IEEE 802.3ah) a redus puternic complexitatea si costul retelelor optice de acces. Mai mult decat atat, in prezent exista tehnici IP multicast si tehnologii care sunt indeajuns de mature pentru a se ocupa cu sute de canale HDTV. Aceasta permite furnizorilor alegerea unor solutii de implementare diverse. In plus, deoarece aceste solutii sunt incercate in toata lumea, experienta va conduce la sisteme imbunatatite, privind securitatea si robustetea, cabinete mici si simplificate si tehnici mai usoare de constructie a infrastructurii de fibre (ex: micro-cabluri in conductele existente, etc.). Deasemenea, evolutia rapida a Ethernet-ului s-a datorat maturitatii si pretului solutiilor ce au favorizat acest lucru.


Acoperirea: Penetrarea ADSL-ului este destul de mare in multe tari UE-15 si in crestere sustinuta in cele nou intrate in ultimele valuri. Totusi, cresterea vitezei pentru a putea intruni cerintele serviciilor triple-play a necesitat investitii considerabile. Motivul este urmatorul. In timp ce ADSL-ul poate fi livrat clientilor la o distanta de aproximativ 3 km de la oficiul central, VDSL-ul si ADSL+2-ul cu un debit de peste 20 Mb/s au o raza de actiune mai mica de 1 km si distanta este drastic redusa pentru solutiile simetrice. S-a constatat ca latimea de banda maxima pentru xDSL este o functie patratica inversa a distantei de transmisie. Din acest motiv nodurile de fibra necesita sa fie construite intr-un interval de cateva sute de metri fata de abonati pentru ca xDSL sa furnizeze servicii triple-play si mai mult. Pentru detinatorii de infrastructura de cupru, aceasta solutie poate fi mai economica decat implementarea FTTH. Acolo unde tehnologia xDSL nu este o solutie din punct de vedere tehnic sau al costurilor, se recomanda introducerea fibrei optice. Unii operatori care detin infrastructura de cupru iau in considerare o schimbare partiala a acesteia cu una de fibra. Un mediu corespunzator reglementat este un factor-cheie care poate stimula dezvoltarile accesului. Problemele de reglementare vor fi tratate intr-o sectiune viitoare a acestui articol.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite