Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cresterea inovarii, dezvoltarea parteneriatelor cu mediul privat si remodelarea relatiilor de munca - obiectivele directorului general ICI

21 Martie 2007



Cu traditie si prezenta activa de peste 35 de ani in informatica romaneasca, ICI este principalul institut de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniul IT&C din Romania. Au trecut 9 luni de cand ICI are o noua conducere, eveniment care a trecut la acea data neremarcat. Dupa perioada de acomodare, s-au cristalizat cateva directii de actiune bine definite, fundament pentru o dezvoltare a institutului cu miza pe termen lung. Continand promisiunea unei forte regeneratoare, Dr. Ing. Mat. Gabriela Rodica Hrin (foto), noul Director General ICI, a acceptat sa vorbeasca despre rodul ultimilor ani si despre noua filosofie de business, relatii profesionale si interumane - cu care este hotarata sa anime in continuare institutul.


Rodica_HrinCare este traseul profesional pe care l-ati parcurs in ICI de-a lungul anilor?

Mi-am inceput activitatea in ICI in 1968 ca matematician si am continuat prin a fi programator, analist, cercetator, sef laborator de cercetare, director de proiecte complexe, sef de departament de cercetare, director stiintific si in prezent director general, post obtinut in iulie 2006 prin concurs.

Care este strategia dumneavoastra de management, ca viziune personala asupra activitatii, produselor si relatiilor de munca in ICI?

Prioritatea strategiei mele de management o constituie cresterea inovarii in activitatea de cercetare si dezvoltare tehnologica prin proiecte de cercetare nationale si internationale, bazandu-ma pe faptul ca tehnologiile informatiei si comunicatiilor au cel mai mare impact asupra dezvoltarii societatii cunoasterii. De altfel, motto-ul meu profesional este “Inovare prin cercetare”.
Directiile de cercetare luate in considerare sunt cele evidentiate in Programul Cadru 7, in special cele specifice temei „Tehnologiile Informatiei si Comunicatiilor”, precum si cele incluse in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013. Merita subliniat faptul ca, desi celelalte teme ale PC7 sunt dedicate cercetarilor proprii unor domenii de activitate precum sanatate, alimentatie, agricultura, pescuit si biotehnologie, nanotehnologii, materiale si productie, energie, mediu, transport, cercetare socio-economica, spatiu si securitate, multe din obiectivele acestora fac referire la utilizarea TIC in scopul atingerii tintelor propuse.
Implicarea institutului in afaceri cu parteneri din mediul privat pentru valorificarea rezultatelor cercetarilor si considerarea cerintelor actualilor si viitorilor clienti este imperativ necesara pentru perioada urmatoare.
Eficientizarea activitatii institutului prin reingineria fluxurilor informationale actuale si utilizarea IT&C, dezvoltarea unor relatii de munca bazate pe responsabilitate, colaborare si respect fac parte din noua strategie de management a institutului. Imi place lucrul in echipa si consider ca rezultate de calitate se pot obtine numai prin colaborare, promovarea initiativei personale, responsabilitate, deschidere spre inovare si crearea unui cadru de lucru bazat pe respectarea legilor.

Cum arata echipa ICI in acest moment si cum se pozitioneaza fata de Strategia CDI 2007-2013?

Numarul de cercetatori din institut a scazut in perioada 1990-2004, determinand o crestere a mediei de varsta si, din cauza unei atractivitati reduse fata de cariera de cercetator, au rezultat pierderi cantitative si calitative la nivelul resurselor umane, fiind extrem de dificila atragerea tinerilor absolventi din mediul universitar catre cercetare. Multi tineri performanti din ICI au ales plecarea in strainatate sau la firme private din cauza nivelului scazut pana in 2005 al salariilor cercetatorilor.
Cu toate acestea, ICI a reusit sa se mentina pe piata cercetarii datorita competentei nucleului actual de cercetatori si a managementului activ. Participarea in proiecte de cercetare derulate in programe precum CEEX, RELANSIN, AMTRANS, MENER, CALIST, INFRAS, CERES evidentiaza aria larga de expertiza a personalului institutului implicat in activitatati CDI.
Pe baza cunostintelor dobandite si a experientei castigate prin proiectele nationale si europene de cercetare, ICI poate fi considerat un partener serios si responsabil in abordarea directiilor strategice privind dezvoltarea sistemului CDI in Romania pentru perioada 2007-2013, fiind capabil sa aduca un aport real in realizarea competitivitatii prin inovare bazata pe solutii, tehnologii, aplicatii si sisteme informatice cu un grad ridicat de inteligenta care pot contribui atat la dezvoltarea socio-economica a Romaniei cat si la diminuarea decalajelor regionale.
Dezvoltarea capitalului uman, atragerea cercetatorilor performanti, orientarea investitiilor in CDI catre rezultate cu un grad inalt de inovativitate si rezolvarea unor probleme de interes national sau cu aplicare directa in mediul economico-social prin transfer tehnologic, dezvoltarea unei infrastructuri de CDI cu grad ridicat de utilizare si imbunatatirea ratei de succes in proiecte internationale si nationale sunt actiuni incluse in „Strategia CDI pentru perioada 2007-2013”, care vor contribui la eficientizarea activitatii institutului.

Cum interactioneaza ICI cu sectorul privat de cercetare si cu alte domenii ale cercetarii stiintifice?

ICI colaboreaza cu institute de cercetare apartinand unor domenii de activitate diverse, cu universitati, agenti economici si autoritati publice sau locale, acordand o importanta deosebita furnizarii de solutii inovatoare bazate pe ultimele tehnologii IT&C
In calitate de coordonator de proiecte nationale de cercetare, dezvoltare si inovare, ICI a creat peste 60 de consortii, fiind implicat in peste 20 de consortii in calitate de partener. In respectivele consortii, unii parteneri fac parte din categoria dezvoltatorilor de solutii, tehnologii, echipamente, aplicatii sau sisteme informatice (fiind institute de cercetare, universitati, firme private de cercetare din domenii de activitate abordate prin proiect), iar altii din categoria de beneficiari ai rezultatelor cercetarilor si cofinantatori directi. Acestia din urma, de regula agenti economici, IMM-uri sau organisme ale administratiei publice sau locale au un rol important in realizarea obiectivelor proiectelor prin definirea cerintelor de detaliu, testarea rezultatelor si utilizarea acestora.
In proiectele europene, ICI a fost si este implicat in consortii multinationale. Printre parteneri se numara institute de cercetare, universitati, IMM-uri, administratii publice si organizatii private din 35 de tari europene, Japonia, Canada si Israel.

Vedeti o crestere a pozitiei ICI pe piata privata? Care ar fi provocarile acestui demers?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite