Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TotalSoft devine reprezentant oficial Primavera in Europa de Sud-Est

21 Martie 2007



Primavera este cel mai raspandit sistem profesional pentru managementul proiectelor din Romania. Pozitia este justificata pe de o parte de notorietatea mondiala a sistemului, iar pe de alta parte de investitia permanenta pe care TotalSoft a facut-o in aceasta linie de business in ultimii 12 ani. Americanii Casei de Software Primavera au apreciat rezultatele si au acordat recent companiei romanesti reprezentarea unica la nivel regional in: Ungaria, Bulgaria si Serbia. Mai mult, in functie de performantele pe aceste piete, exista planuri pentru a primi acelasi nivel de reprezentare si pentru Grecia si Croatia.


Bogdan_BudeanuProdusul Primavera a ajuns in Romania in cadrul unor proiecte de la Centrala nucleara de la Cernavoda, apoi in 1994 - TotalSoft a devenit distribuitor unic pentru Romania al casei de software din Statele Unite si, dupa 12 ani, are in portofoliu 491 de clienti si peste 85% cota de piata. „Dupa 12 ani de munca si ambitie, Primavera acopera toate domeniile de activitate si nu are concurent in domeniul industrial” afirma Bogdanel Budeanu (foto), Director, Departamentul Primavera, Totalsoft.


Primul domeniu atras de Primavera a fost cel al constructiilor si a ramas pana astazi beneficiarul constant al acestei solutii profesionale de Project Management. Majoritatea companiilor din acest sector folosesc Primavera pentru administrarea proiectelor, iar cele mai cunoscute si mai vizibile constructii ridicate in Bucuresti in ultimii ani au fost gestionate cu Primavera, o solutie moderna in pas cu lumea zilelor noastre. Sectorul energetic este, de asemenea, un important utilizator de Primavera pentru managementul proiectelor si investitiilor, aici incluzand companii precum: Transelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica, etc. La Cernavoda, spre exemplu, intreaga activitate este monitorizata cu Primavera, inclusiv reviziile grupurilor nucleare, ce sunt programate cu opt luni in avans.


O alta companie care a marsat foarte mult pe Primavera a fost Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, mai ales dupa initierea programelor majore de dezvoltare a infrastructurii nationale ce includ si mult-asteptatele autostrazi. Multumita de rezultatele obtinute, institutia a generat o directiva prin care recomanda consultantilor si constructorilor implicati in constructia si reabilitarea de drumuri, pentru aplicarea procedurii de management de proiect a CNADNR, utilizarea unui sistem de management de proiect capabil sa acopere toate cerintele privind planificarea, urmarirea, contractarea, raportarea si decontarea proiectelor. „Evident, majoritatea partenerilor CNADNR au Primavera, sunt companii care cunosc chiar foarte bine sistemul si care au Primavera ca standard nu numai in Romania, ci peste tot in lume, iar TotalSoft asigura pentru aceste companii servicii profesionale cu Primavera pentru sud-estul Europei”, considera Bogdanel Budeanu.


Primavera in Administratia Publica


Un domeniu relativ nou pentru Primavera este administratia publica, unde implementarile au inceput in ultimii 3-4 ani. Nu este vorba insa doar de adoptarea aplicatiei, ci si a unei metodologii de lucru intre beneficiar si antreprenorii pe lucrari. Aceasta metodologie contribuie la gestionarea eficienta a proiectelor si permite, alaturi de previzionarea termenelor de realizare, si decontarea lucrarilor pe baza activitatilor executate. Primaria Municipiului Bucuresti a fost prima institutie publica din Romania care a implementat Primavera si metodologia specifica de lucru. In cazul PMB, implementarea unei astfel de aplicatii devenise critica, deoarece, asa cum afirma Alexandru Avram, director executiv adjunct, Directia Investitii: „niciodata, la Primaria Bucuresti, un proiect nu a fost finalizat la termenul sau la costul stabilit initial”. Ulterior, implementarile s-au extins la Oradea, Botosani, Zalau, si, pana la finele trimestrului II, un numar de 15 primarii se vor adauga in lista cu referinte. Avand in vedere cererile pentru Primavera din acest domeniu, Bogdanel Budeanu afirma ca, cel mai probabil pana la sfarsitul anului viitor, toate institutiile administratiei centrale si locale din resedintele de judet se vor baza pe Primavera in gestionarea proiectelor. Aceasta evolutie este sustinuta si de faptul ca marile fonduri de finantare (Banca Mondiala, Phare ISPA - Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare), in cazul proiectelor cu bugete mari, cer existenta unui sistem profesional pentru gestionarea proiectelor, iar in cazul bugetelor foarte mari recomanda expres Primavera. Oricum, printre administratiile marilor orase europene, Primavera este cel mai raspandit sistem de management al investitiilor.


Sectoare cu exclusivitate


Exista doua sectoare economice unde Primavera are exclusivitate: santierele navale si industria petrolului. „In Romania, sunt operationale opt santiere navale si, de la Constanta pana la Orsova, toate utilizeaza Primavera. Unele au inteles utilitatea sistemului si ne-au solicitat serviciile, altele au ales Primavera in urma privatizarii, cand au intrat in corporatii care au ca standard Primavera pentru gestionarea proiectelor oriunde in lume”, explica Bogdanel Budeanu.


PrimaveraUn alt domeniu unde Primavera nu are concurenta este industria petrolului, unde activeaza si cel mai mare utilizator de Primavera, Petrom - Member OMV. Prima companie din acest domeniu a fost Rompetrol, care, dupa preluarea rafinariei Petromidia, a intrat intr-un program intens de revizii, restructurare, modernizare. In urma derularii unor proiecte pilot pe mai multe sisteme de Management de Proiect, Primavera a fost solutia aleasa pentru gestionarea intregii activitati de pe platforma Petromidia. Ulterior, aplicatia a fost preluata de compania interna Rominserv, care este utilizatorul de baza al sistemului la Rompetrol. Dupa o perioada relativ scurta, sistemul a fost preluat si de Lukoil pentru acelasi gen de activitate - modernizarea rafinariei proprii.


Petrom a devenit utilizator de Primavera dupa preluarea de catre OMV, cand a fost initiat un proiect pilot pentru gestionarea investitiilor. Succesul acestui proiect pilot a determinat ca OMV sa devina astazi cel mai important utilizator de Primavera din Romania. Astfel, in decembrie 2004, Petrom a achizitionat 10 licente de Primavera, iar in mai 2005 a scolarizat 15 angajati. Din decembrie 2005, numarul licentelor a fost suplimentat cu inca 17 utilizatori concurenti si alte 50 de persoane au fost instruite in Primavera pentru Divizia Explorare. In iunie 2006, Petrom a incheiat primul contract de asistenta tehnica pentru produsele Primavera.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite